реклама

реклама

Фото газети «Вечірні Черкаси»

Фото газети «Вечірні Черкаси»

Кількість хворих на серцево-судинні недуги по Черкащині на 11% більша, ніж по Україні в цілому. І цьому є об'єктивна причина – згідно зі статистикою, у нас проживає більша частка людей похилого віку. До того ж, 45% населення мешкає в сільській місцевості, на жаль, медична допомога для жителів села доступна менше.

Головний лікар Черкаського обласного кардіологічного центру, заслужений лікар України Світлана Журба розкрила «Вечірнім Черкасам» серцеві секрети, зокрема про те, що знижений тиск – це не хвороба, що потрібно для того, аби серце жило довше, і чому смертність від серцево-судинних хвороб складає майже 70% від усіх причин смертності.

– Чи впливає початок весняних робіт, коли люди розпочинають городні роботи, на збільшення кількості звернень до вас?

– Усе з точністю до навпаки. У час, коли люди виїжджають на свої дачні ділянки, коли в селах більше починають займатися своїми городами, присадибними ділянками, до нас звертається менше хворих. Тому що люди відчувають відповідальність, що в цей період треба копати, садити, полоти, аби в майбутньому мати врожай, а не ходити по лікарях. Але зараз у нас на стаціонарному лікуванні на 40% більше хворих, які намагаються оздоровитися перед початком городніх робіт. А в нашій консультаційній поліклініці у цей період на 50% більше пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями (ССЗ). У період весняно-польових робіт до нас звертаються менше, але контингент хворих, які поступають у кардіоцентр, значно важчий.

Тяжкі навантаження, робота на городі – все-таки для здорових людей. А ті, хто має ССЗ і їм нема кому допомогти, повинні розуміти, що краще роботу зробити за десять днів, ніж за п'ять.

– Наскільки небезпечним є підвищення артеріального тиску в молодому віці?

– Частіше це симптоматична артеріальна гіпертензія, яка супроводжує іншу патологію – ниркову або ендокринну, наприклад. Артеріальна гіпертензія проявляється у людей середнього віку. Але в юності, в молодому віці підвищений тиск частіше кваліфікують як нейроциркуляторну діастонію, коли тиск підвищується при емоційному та фізичному навантаженні й обумовлений нейрогуморальними змінами, тобто ще немає органічних уражень із боку серцево-судинної системи. У цей період тиск незначно і нестійко підвищується до позначки 140/90, 150/90, і це не відчувається. Із віком тиск може нормалізуватися або перейти в гіпертонічну хворобу.

– Який відсоток від загальних причин смертності складає смертність від серцево-судинних хвороб?

– 69%. Минулого року в області померла 21 тисяча людей. Із них 16 тисяч – саме від хвороб системи кровообігу.

– Гіпертонія і гіпотонія є спадковими хворобами?

– Такого захворювання, як гіпотонія, немає. Якщо у молодої людини тиск 90/60, це нормальний тиск. Гіпотонія – не захворювання, це стан. Іноді періодичному зниженню тиску сприяють шлунково-кишкові захворювання. А от гіпертонія – це захворювання. І ми повинні усвідомити, що ми зроблені з двох половинок – маминої й батькової. І нічого нізвідки до нас не прийде, лише від цих двох людей. І схильність до того чи іншого захворювання, морфологічна структура наших органів теж від батьків. Тому якщо це артеріальна гіпертензія, що пов'язана зі змінами в нирках, і це є у когось із батьків, то обов'язково спадково передасться комусь із дітей. Інфаркт спадково не передається.

– Ваш наймолодший пацієнт…

– Торік був хлопець, який у 24 роки переніс інфаркт. Я дуже добре його пам'ятаю, він рано одружився, має дитину і дуже тяжко працював для того, щоб забезпечити свою сім'ю матеріально. За рахунок надмірного фізичного перенавантаження трапився спазм серцевих артерій, що призвело до інфаркту міокарда. Найстаршою прооперованою пацієнткою у нас минулого року була 86-річна бабуся. Їй робили аортокоронарне шунтування. І вона побігла своїми ногами далі поратися по господарству. Вона ввійшла в десятку найстарших прооперованих по Україні.

– Чи помолодшав інфаркт?

– Помолодшав, але вже давно. Я пам'ятаю, був пацієнт, який у 21 рік повернувся з армії, а за два місяці у нього стався інфаркт. Як правило, у віці від 20-30 років інфаркт провокують фізичні навантаження, вживання токсинів і наркотиків, зловживання алкоголем, тютюнопалінням. У нас був тільки один такий випадок, коли ми зробили пацієнту у 26 років коронарограму, а там виявилося атеросклеротичне ураження. З історії хвороби ми дізналися, що у хворого рано помер батько і за ним опікувався його рідний брат, а за кілька років поступив брат, якому теж було до 30-ти років і в якого теж був атеросклероз. Це спадкова гіперхолестеринемія. Але це буває рідко. Тому до 30-ти років треба шукати причину, яка викликає спазм коронарних артерій.

– Що реально може допомогти серцю жити довше?

– Менше лежати й більше рухатися. Збалансовано харчуватися. Ми повинні на день вживати п'ять видів овочів і фруктів. Відмовитися від шкідливих звичок – куріння, навіть пасивного, зловживання алкоголем, вживання великої кількості кухонної солі. Згадувати частіше фен-шуй, тобто жити в гармонії й менше піддаватися стресам. Контролювати вагу. Зменшити в меню тваринні жири і збільшити рослинні, ввести в меню більше овочів, фруктів, каш, риби. Корисна середземноморська дієта, багата на зелені продукти, салати, рослинні жири, маслини і червоне вино, що містить вітаміни, які мають антиатеросклеротичну дію. Регулярні фізичні навантаження.

– Що варто мати в сумочці, аби зняти раптовий серцевий напад?

– Може допомогти нітрогліцерин. А от валідол – це не серцевий препарат, він упливає на неврогенний стан, але не зніме справжній серцевий напад. Зняти тахікардію, допомогти, якщо давить серце, зможуть валідол, таблетований корвалмент має дуже хороші відгуки.

– Про що сигналізує неперіодичний, хапаючий біль у серці?

– Якщо у вас болить серце, не намагайтесь самі собі поставити діагноз. Тому що ви обов'язково помилитеся. Сходіть до лікаря, який проведе диференціальну діагностику. Якщо це м'язовий біль, то серце поболить і перестане. А якщо це стенокардія і ви її пропустите, це може закінчитися не зовсім добре.

– Чи можуть інші хвороби «маскуватися» під серцеві?

– Причини болю у серці можуть бути кардіальні, тобто пов'язані з серцевими захворюваннями – міокардити, перекардити, кардіосклерози, ішемічна хвороба серця і екстракардіальні, тобто інші захворювання можуть спровокувати біль у грудній клітці і біль у ділянці серця. Це шлунково-кишкові захворювання, при виразковій хворобі може боліти шлунок, а біль може відлунювати в ділянку серця і людина буде думати, що в неї хворе серце. І в нас були такі хворі, які поступали з підозрою на інфаркт міокарда. А коли зробили фіброгастроскопію, то виходила величезна виразка шлунка й 12-палої кишки. Жовчнокам'яна хвороба, панкреатити, тобто захворювання підшлункової залози, межистіння грудної клітки, плеврити, остеохондрози, ниркова колька, біль у кишечнику можуть імітувати біль у ділянці серця.

– Буває, що при підвищеному тиску вип'єш трішки алкоголю й легшає, судини розширюються…

– Ніхто не заперечує, що малі дози алкоголю нешкідливі для здорового організму. Іноді нас хворі з артеріальною гіпертензією запитують: «А можна випити?» – «Можна, 30 мл горілки або келих червоного вина на день, не більше».

– Скільки кави можна пити на день, аби не зашкодити серцю?

– Кава й міцний чай призводять до серцебиття, до невеликого збільшення артеріального тиску, а це навантаження на серце, шлунково-кишковий тракт, печінку, підшлункову залозу. Дотримуйтесь у кількості кави золотої середини.


Кілька цифр

2009 року 25 хворим із гострим інфарктом міокарда провели стентування коронарних артерій (коронарне втручання через шкіру), 2010 – 40 хворим, 2011 – 119. Зі 119 хворих одна людина померла.

Летальність при гострому інфаркті в області склала 11%. А в Україні – 18%.


Досьє Світлани Журби

Народилася: 14.04.1953 року.

Хобі: улітку – риболовля, взимку – лижі, будь-якої пори року – читання, подорожі.

Улюблені співаки: В'ячеслав Вакарчук, Валерій Меладзе, Валерія.

Улюблений фільм: «Собаче серце», «Службовий роман».

Улюблена передача: «Голос країни».

Улюблена страва: смачно приготовлена риба.

Остання книга, яку перечитала: А. Пушкин «Евгений Онегин».


реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100