реклама

реклама

Тендер на будівництво централізованої диспетчерської швидкої допомоги оголошено у Черкасах. Очікувана вартість робіт – 57 мільйонів.

4b357893d08b47f12781f10741653f1c

Про це Суспільному повідомив Ігор Фесун, керівник обласного центру екстреної медичної допомоги. Із його слів, установа обслуговуватиме 5 станцій швидкої допомоги та прийматиме виклики по області. Це допоможе скоротити час приїзду бригади. Нині Черкаси – єдиний обласний центр в Україні, де немає централізованої диспетчерської.

Знепритомлення, анафілактичний шок чи гіпертонічний криз. Із такими скаргами найчастіше люди викликають швидку у Черкасах, розповідає Тетяна Ніколаєва. Жінка працює диспетчером в Черкаській станції швидкої допомоги.

Тетяна приймає виклик, записує дані та передає інформацію по рації до бригади. Каже: сподівається, що будівництво нової диспетчерської змінить таку схему обслуговування.

«Швидше приймати виклики, швидше відправляти бригади до пацієнтів. Доїзд буде максимально зменшений».

Навчання медиків для роботи в новій диспетчерській планують розпочати вже в жовтні, розповідає Ірина Попова, інструктор навчально-тренувального відділу. Для цього в обласному центрі екстреної меддопомоги та медицини катастроф облаштували комп’ютерний клас.

«Ще навчання не відбувалися. Ми чекаємо на тендер. Щоб визначитися, яка буде програма і щоб уже з нею проводити навчання диспетчерів для нової роботи».

Ірина бачила, як облаштували централізовані диспетчерські в Полтаві, Запоріжжі, Кропивницькому, Одесі та Білій Церкві.

«Із тим обладнанням, із такою програмою, розмова вже буде записуватися, якщо диспетчер щось не дочує, він може переслухати. По-друге, автоматично буде висвітлюватися номер телефону, дасть змогу повторно зв’язатися з пацієнтами, по-третє, якщо виклик екстрений ми вже зможемо передати інформацію бригаді на планшет або смартфон, і вона вже знатиме, що її виклик, навіть у той час, коли виклик ще приймається, бригада вже може почати рух».

За такою системою працює централізована диспетчерська в сусідньому Кропивницькому. Її відкрили в березні 2019. У центрі водночас чергують шестеро диспетчерів.

Департамент містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства облдержадміністрації тричі оголошував та скасовував тендер на будівництво диспетчерської. Про це Суспільному повідомив Ігор Фесун, керівник обласного центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф. Пояснює, чому не вдалося провести останній.

«Причина була більш ніж доречна. Компанії, які брали участь в тендері, почали демпінгувати дуже сильно. І ціна була знижена на 30 відсотків. Це нереально побудувати такий заклад за такі кошти».

Поки новий тендер триває, вирішили облаштувати тимчасову диспетчерську, Центр розташують у приміщенні за адресою Корольова, 15. Тендер на будівництво централізованої диспетчерської мають провести до кінця жовтня, повідомив Ігор Фесун.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100