реклама

реклама

Ситуацію з витоком цього тижня 200 кг аміаку із автомобільної цистерни на виїзді з Черкас з’ясовувала комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при виконавчому комітеті Черкаської міської ради.

Приводом для обговорення стало й те, що для власника автоцистерни ПНВП «Віктор Сервіс» – це вже другий за останні десять днів подібний випадок витоку аміаку в межах міста.

Зокрема, нині розглядається можливість вилучення у цієї фірми ліцензії на здійснення діяльності.

Голова комісії, заступник міського голови Черкас Олексій Леонов розповів, що матеріали справи будуть подані до прокуратури задля притягнення винних до відповідальності, оскільки було зафіксовано грубі порушення правил безпеки: суттєве відхилення від маршруту та перебування небезпечного вантажу впродовж тривалого часу в межах міста.

Також Олексій Павлович наголосив на недопущенні у подальшому виникнення подібних надзвичайних ситуацій. Зокрема, акцентував увагу на ґрунтовній перевірці справності автотранспорту та цистерн фірм (а це – десятки лише черкаських приватних підприємств), які перевозять небезпечний вантаж, та чіткого дотримання об’їзного маршруту без курсування містом. Для цього найближчим часом буде проведено зустріч із керівниками підприємств.

Як повідомив начальник управління цивільної оборони департаменту житлово-комунального комплексу Юрій Кривошея, 23 квітня о 14.50 на виїзді з м. Черкаси по вул. Смілянська, 163, унаслідок залягання клапану запірної арматури сталось випаровування аміаку із автомобільної цистерни, яка належить  ПНВП «Віктор Сервіс». У цистерні було 10 тонн аміаку, який ще 21 квітня фірма придбала в ПАТ «Азот», аби доставити у смт Драбів, де його мали використати як добриво.

Всупереч вимогам безпеки директор прийняв рішення про паркування небезпечного вантажу в межах Черкас, де автоцистерна знаходилась до 23 квітня.

Того дня директор фірми звернувся на «101», розповівши про аварійну ситуацію. У супроводі автомобілів ДАІ небезпечний автомобіль було транспортовано за місто (у поле біля с. Руська Поляна). Там за допомогою фахівців МНС перекрили клапан та перекачали аміак в іншу цистерну.

Фахівцями міської СЕС у пробах, відібраних на місці витоку, виявлено перевищення гранично-допустимої концентрації аміаку в 6,5 рази.

Юрій Вікторович нагадав, що подібний випадок витоку аміаку було зафіксовано також 13 квітня цього року близько 00:30 год. у районі метеостанції черкаського аеропорту по вул. Смілянська, 152. В автомобілі «MAN» з напівпричепом (що також належать ПНВП «Віктор-Сервіс), який перевозив 10 тонн аміаку, було виявлено негерметичність зливного крана. Унаслідок цього сталось випаровування аміаку в атмосферу.

По кожному факту ДАІ оформило протоколи щодо стягнення з порушника штрафу. Також нині триває ретельна перевірка територіальним управлінням «Держгірпромнагляду» автотранспорту, який перевозить небезпечні вантажі. За її результатами прийматиметься рішення про анулювання ліцензій безвідповідальними фірмами, інформує прес-служба Черкаського міськвиконкому.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100