реклама

реклама

За два з половиною місяці роботи інва-таксі у Черкасах його послугами скористалось близько 270 людей з обмеженими фізичними можливостями.

Переважно це інваліди-візочники, які не мають змоги самостійно пересуватись і їздити на звичайному таксі. Працює інва-таксі безкоштовно, обслуговуючи інвалідів, у будні з 8-ї ранку до 19.30 вечора. Усі витрати компенсує міський бюджет в рамках  соціальної програми «Турбота». Щомісяця потреба в коштах на обслуговування інва-таксі становить 10 тисяч гривень і, відповідно, 120 тисяч в рік, повідомляє прес-служба Черкаського міськвиконкому.

Головний лікар станції швидкої медичної допомоги Владислав Свириденко зауважив, що робота інва-таксі надзвичайно потрібна для людей з обмеженими можливостями. Оскільки допомагає відкрити оточуючий світ – те, чого більшість з інвалідів, впродовж багатьох років були позбавлені, проживаючи у чотирьох стінах власної квартири. Віднині вони мають більше можливостей для спілкування з друзями, соціалізації, освіти та розвитку.

Загалом щотижня інва-таксі обслуговує близько сорока викликів. В основному його послугами користуються інваліди молодого та середнього віку, які відвідують навчальні заклади, проходять лікування чи реабілітацію та бувають на різноманітних пізнавальних і розважальних заходах, виїжджають на природу тощо.

Аби стати клієнтом інва-таксі, необхідно надати документи, що підтверджують статус інваліда. Також право на безкоштовний проїзд у цьому таксі має особа, яка супроводжує.

– Зважаючи на попит, послуги інва-таксі варто замовляти заздалегідь, бажано за день-два. У середньому в день таксі обслуговує  вісім-десять осіб. Адже візочників не лише доставляють у потрібне місце, а й повертають назад додому, – розповів Владислав Іванович.

За його словами, хоча інва-таксі має регламентований режим робочого дня, але трапляються ситуації, коли доводиться іти назустріч клієнтам. Приміром, коли о п’ятій годині ранку приходить потяг і з вокзалу потрібно забрати інваліда-візочника. За це, до речі, плата теж не стягується.

Для оптимізації маршрутів, економії часу та палива, а також покращення якості обслуговування інвалідів-візочників, автомобіль забезпечений GPS-навігатором.

Примітно, що крім Черкас, загалом по Україні таксі для інвалідів є лише в Одесі та Харкові.

Довідка

Зараз у Черкасах проживає 635 осіб, які належать до категорії інвалідів-візочників.

Нагадаємо, що Черкаська міська рада за 160 тисяч гривень придбала мікроавтобус для інва-таксі. Компанія «Київстар» виділила кошти на встановлення спеціального підйомника для інвалідів та оснащення автомобіля засобами зв’язку.

Аби викликати інва-таксі, варто телефонувати за номерами: (067) 225-52-00  або 65-32-68.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100