реклама

реклама

Рак молочної залози посідає перше місце в загальній структурі злоякісних новоутворень у жінок. Не менш сумна статистика й щодо онкогінекологічної патології, яка лідирує серед пухлин репродуктивної системи жінки. Базовим принципом ефективної онкологічної допомоги в усьому світі є виявлення передракової патології чи онкологічних захворювань на ранніх стадіях.

priznaki_raka_shejki_matki

Для своєчасного виявлення онкологічних захворювань у жінок в Черкаській області відкрили п’ять скринінгових центрів «Здоров’я жінки».

Перші профілактичні скринінгові центри в області відкрили в лютому 2018 року в Умані та Звенигородці. Нині на Черкащині працюють 5 таких закладів. Окрім названих, центри «Здоров’я жінки» функціонують також у Черкаському обласному онкодиспансері, у Смілі, Золотоноші та селищі міського типу Чорнобай. Заклади відкривали з урахуванням поділу області на госпітальні округи. Згодом планується створення їх в усіх районах (має бути відкрито 25 центрів).

У скринінгових центрах зібрано все, що необхідно для діагностики жіночих проблем. Зокрема, фахівці проводять ультразвукові дослідження, відеокольпоскопію та мамографію на сучасних УЗ апаратах зі спеціальними датчиками для молочної залози та органів жіночої статевої системи, цифрових мамографах, якісних кольпоскопах.

На огляд у скринінговий центр можна прийти як з направленням від гінеколога чи сімейного лікаря, так і звернутися самостійно.

Всі скринінгові центри області об’єднано у спільну електронну мережу, функціонує електронна реєстратура з єдиною базою даних. Також, запроваджено телемедицину – завдяки цьому медики з районів можуть пересилати обласним спеціалістам цифрові зображення мамограм, результати гінекологічних обстежень. Тож, коли під час огляду пацієнтки в скринінговому центрі запідозрили якісь негаразди, медики обласного онкологічного центру аналізують знімки та результати досліджень у реальному часі й одразу надають рекомендації.

Основне завдання, яке ставлять перед собою працівники «Здоров’я жінки», – «просіяти» жіноче населення (адже «скринінг» означає «просіювання») та виявити пацієнток з пухлинами чи передпухлинними станами. Особливу увагу приділятимуть жінкам після 40 років, яких активно запрошуватимуть на обстеження. Такі центри в районах розвантажать обласних фахівців, адже профілактика завжди була дешевшою, ніж лікування, а після оглядів на місцях є змога лікувати злоякісні новоутворення на ранніх стадіях.

Для населення обстеження в скринінгових центрах безкоштовні – всі вони працюють як бюджетні організації.

Пресслужба УОЗ ОДА

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100