реклама

реклама

В Україні вчергове реформують прокуратуру. Відповідний закон №1032 23 вересня підписав президент Володимир Зеленський. Новий закон передбачає зменшення числа працівників прокуратури з 15 тисяч осіб до 10-11 тисяч. Усі, хто бажають працювати в органах і далі, повинні пройти атестацію.

3 001_ Про це пише журналістка Тетяна Мартинова у сьогоднішньому номері газети «Вечірні Черкаси».

До 15 жовтня всі охочі продовжити роботу мали подати заяви про намір пройти атестацію до Офісу генерального прокурора, обласної або окружної прокуратури. На Черкащині таких виявилося 99% із загальної кількості усіх сьогоднішніх працівників органів прокуратури.

– Усі прокурори Вінницької, Запорізької й Чернівецької областей виявили бажання пройти атестацію. 99% прокурорів хотіли б працювати в органах оновленої прокуратури на Волині, Житомирщині, Івано-Франківщині, Кіровоградщині, Луганщині, Львівщині, Миколаївщині, Одещині, Полтавщині, Рівненщині, Сумщині й Черкащині. В решті областей цей показник перевищує 90%, – ідеться у повідомленні на офіційному сайті Генпрокуратури.

За наслідками переатестації реформатори планують отримати прокуратуру, якій би довіряло суспільство. Щоправда, їх ентузіазм та натхнення поділяють не всі.

– Сьогодні ми спостерігаємо, як відбувається повний розвал органів прокуратури. Він розпочався навіть не 2014 року, а 2010, коли у прокуратури почали забирати повноваження. Зараз ми вийшли на завершальний етап, – коментує колишній перший заступник прокурора області Володимир Вегера, який залишив роботу в органах прокуратури 2014 року. – Особисто я не розумію сьогоднішнього підходу до переатестації. Якщо тестувати працівника, то, мабуть, за предметом його роботи: по законодавству, підзаконних актах, рішеннях Кабміну та змінах до закону. Рівень сьогоднішнього тестування дуже примітивний, там питання зразка: коли працівнику поліції дають звання капітана та які ліки і коли застосовувати. Думаю, ця реформа спрямована на те, аби з прокуратури звільнити усіх працівників, які ще здатні щось розслідувати, та врешті поховати прокуратуру як орган, що здійснює нагляд за усією законодавчою діяльністю в країні, правоохоронною системою, державними органами та органами місцевого самоврядування.

На думку юриста та громадського активіста Костянтина Стратілатова, який брав участь у конкурсі на заміщення посад в органах прокуратури 2015 року, усе залежатиме від конкурсної комісії.

– Під час останньої переатестації на заміщення посади керівника місцевої прокуратури та заступників за результатами тестування я був у четвірці найкращих. Окрім того, ніхто з нашої четвірки у минулому не мав стосунку до прокуратури. Однак посади ніхто так і не отримав, адже під час співбесіди конкурсна комісія надала перевагу іншим учасникам, – пригадує Костянтин Стратілатов. – Тому, думаю, і зараз усе вирішуватиме не знання законодавства та права, а висновки конкурсної комісії.

Цього разу атестація проводитиметься кадровими комісіями у три етапи. Спершу – це анонімне тестування на знання та вміння у застосуванні закону, а також загальні здібності та навички. Спочатку прокурор повинен відповісти на 100 питань протягом 100 хвилин. Прохідний бал – 70. Ті, хто здолав прохідний бар'єр, допускаються до другого етапу тестування. Третій етап – перевірка компетентності й доброчесності на співбесіді, що включатиме також виконання ситуаційного завдання за 45 хвилин. До цього етапу допустять лише тих, хто пройшов перші два.

Власне, на цьому етапі громадяни й можуть повпливати на відбір працівників, адже ті, які мають негативний досвід співпраці з кимось із прокурорів, можуть поскаржитися на них. Кадрова комісія братиме до уваги будь-яку інформацію про прокурора (дисциплінарні провадження, скарги на дії, дотримання правил професійної етики та доброчесності тощо).

– Друзі, давайте разом долучимося до переатестації прокурорів, аби потім не обурюватися, що в прокуратурі знову залишилися негідники, – закликає черкащан скаржитися на недоброчесних прокурорів, які саме зараз готуються проходити переатестацію, Костянтин Стратілатов.

ПОСКАРЖСЯ НА ПРОКУРОРА:

Кожен громадянин може надіслати інформацію про недоброчесного прокурора на такі електронні адреси: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду та Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #1 Абрек 13.11.2019 13:47
А хтось перевірить скільки у прокурора земельних ділянок, заміських будинків, квартир, автомобілів, скільки може за раз випити горілки??? :D :D :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100