реклама
Sucurity Police

реклама

У нас треба удосконалити систему тендерних процедур, щоб не «приходив прохадімєц», бо «ми знаємо як робляться тендера», – такі тези лунали на загальних зборах регіонального відділення Асоціації міст України, яке очолює Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко. Мери міст адресували претензії присутньому нардепу Сергію Нагорняку від «Слуги народу».

– Тендера придумали олігархи, щоб забирати всі кошти, які є в нас в державі. Тож треба залишити норми, які були раніше, а не встановлювати нові норми по тендерах! – говорив мер Кам’янки Володимир Тірон. – От зараз згідно із законом, використання електронної системи ProZorro стає обов’язковим для здійснення державних закупівель вартістю від 50 тисяч гривень (раніше поріг був від 200 тисяч гривень). Також закон зобов'язує замовника надавати звіти у систему ProZorro про всі закупівлі вартістю від 1 копійки (раніше – від 50 тисяч гривень). Та залиште ту норму, яка існувала! Інакше ми невчасно прохарчуємо дітей в школах тощо.

– Можна ж по скороченій процедурі. Ну тиждень, але не два місяці, – додає мер Черкас Анатолій Бондаренко.

IMG_20191120_121518 Директор КПТМ Черкаситеплокомуненерго, депутат Черкаської міськради Павло Карась зазначив, що вся вітчизняна система відрізняється від світового досвіду, бо там є конкурентне середовище.

– У нас би не було проблеми, якби було конкурентне середовище. А коли середовище неконкурентне, то як провести тендер? Це катастрофа. Коли, наприклад, в селі є один надавач послуг громадського харчування. І не відбувається тендер… Ми часто створюємо добре комусь, часто виходило так, що це була людина, яку звали Антон. Але я мрію, щоб закон в нас був як в Грузії. Які правила світової організації торгівлі? Ти оголосив процедуру і все. А вже приходить учасник і якщо він один, стає переможцем. У нас же інші реалії. Наприклад, весною ми не могли купити трубу, бо продавці перестали продавати їх, де є бюджетні кошти… ми цьогоріч провели 58 конкурентних процедур. Наступного року, враховуючи мілкі речі, нам доведеться в шість разів збільшити кількість процедур. У нас 5 осіб займається тендерами, а доведеться набирати 30! Де таких фахівців брати в селі?

– Зрозуміло, що вам складно, треба готувати тендерну документацію. Але питання в контролі. Тож законопроект подавався для того якраз, щоб було максимально прозоро. Так, є нюанси… – визнав Сергій Нагорняк.

Деталі у відео:

 

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100