реклама

реклама

Усе частіше набуває популярності так звана STEM-методика викладання точних та природничих наук у школі, що дає змогу учням оцінити, наскільки актуальні їхні знання, зрозуміти, яке місце у світі посідають вирішувані ними питання.

77421655_1399771423536268_2028878559912656896_o

Акронім STEM (Science, Technology, Еngineering, Мathematics) вживається для позначення популярного напряму в освіті, що охоплює природничі науки (Science), технології (Technology), технічну творчість (Engineering) та математику (Mathematics). Це напрям в освіті, при якому в навчальних програмах посилюються природничонауковий компонент і інноваційні технології. Технології використовують навіть у вивченні творчих, мистецьких дисциплін.

Для популяризації знань у цьому напрямку серед вчителів Центр «Розвиток Корпоративної Соціальної Відповідальності» організував хакатон (захід, під час якого за короткий період часу фахівці спільно знаходять рішення однієї проблеми) на тему «STEM-урок: методичні підходи та гендерні стереотипи», куди було запрошено педагогів Черкаської, Полтавської, Сумської, та Чернігівської областей. Захід відбувся наприкінці листопада в Полтаві.

Мета заходу - спільно розробити проєкти та методики, які допоможуть перевіряти STEM-уроки (фізика, астрономія, хімія, математика, інформатика, біологія, робототехніка, географія, економіка) на наявність гендерних стереотипів та знайти інноваційні рішення щодо створення умов, які сприятимуть зацікавленості учнівської молоді вибором STEM-професій.

Агроіндустріальний холдинг МХП став партнером заходу і профінансував участь 10 вчителів освітніх закладів, розташованих на територіях присутності потужностей компанії. З них сім педагогів представляли Черкащину.

– Діти, які народилися орієнтовно з 1995 по 2012 рік, належать до так званого «покоління зет». Із ними не можна працювати так, як учителі звикли це робити з попередніми поколіннями, – розповіла «Прочерку» учасниця хакатону, вчителька фізики зі Степанецького ліцею, що на Канівщині, Світлана Степанець. – Нинішні діти хочуть засвоювати знання через дослідження, розв’язання практичних проблем. Натомість, частина вчителів не бажає переходити на нові форми навчання – вони звикли працювати традиційно: вчитель розповів, діти записали. Все це спричиняє зниження рівня навчання, а отже й погіршення підготовки фахівців у нашій країні. Це обумовило необхідність запровадження у навчальний процес нових технологій, серед яких і STEM-навчання.

Під час триденного хакатону вчителі отримали досвід неформальної освіти; дізналися від новаторів-освітян про те, як вони змінили підходи до викладання STEM-предметів; опанували методи для підвищення інтересу учнівської молоді до STEM за допомогою дизайн-мислення; набули практичного досвіду роботи в групах щодо розробки проєктів та методик, які допоможуть перевіряти STEM-уроки на наявність гендерних стереотипів.

77144082_1400070156839728_6281581015488004096_o

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100