реклама
Sucurity Police

реклама

«Гносеологічні вправи» ― нова виставка в Черкаському обласному художньому музеї, що представляє камерні роботи Миколи Маценка, створені здебільшого протягом 2018-2019 років.

Микола Маценко, афіша

Це зафіксовані у візуальній двомірності актуальні роздуми художника про буття індивідів та спільнот і про буття як таке. Пізнання ― складний нескінченний процес, що неодмінно будується на сумніві, поєднує інтелектуальне й інтуїтивне, аналіз і споглядання. Власне, в шопенгауерівській трактовці мистецтву доступна можливість «споглядального пізнання», якої позбавлена наука. Користуючись цією можливістю, Маценко робить свої «вправи» у безкінечному процесі пізнання світу, занотовуючи спостереження і попередні висновки, що ведуть до наступних сторінок і викликів.

Свою «Геральдику» Микола Маценко створює вже протягом 12 років. Подібно до традиційної геральдики, роботи художника із цього циклу ― система соціального кодування, квінтесенція смислів: символів, знаків, стереотипів. Поєднуючи  у вигадливих композиціях побутові предмети, елементи повсякдення і різноманітні історичні та культурологічні алюзії, автор конструює персональну оповідь про історію і сучасність суспільства, що його оточує, і складовою якого він сам є. Абревіатури, крилаті вислови і літературні цитати ― теж своєрідні коди, частини меседжу, неодмінно іронічного, але більше серйозного, часто парадоксального, ― про звичне і екстраординарне, прекрасне і страхітливе, про загрози і переваги, вподобання і фобії, минуле і теперішнє, перемоги і поразки, з яких плететься орнамент дійсності. Цикл містить як великі полотна, так і багато робіт малих форматів із невеликою кількістю зображених елементів.

Дати виставки: 30.01 - 28.02

Адреса: вулиця Хрещатик 259, Черкаси

Дизайн афіші: Ірина Пасічник

Текст: Наталія Маценко

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100