реклама

реклама

Римо-католицький костел Успіння Пресвятої Діви Марії у Смілі – пам'ятка, яка має бути збережена.

2020-03-26-cerkva

Про це написав цікавий пост на своїй сторінці у фейсбуці громадський активіст Максим Сорочан, інформує «Сміла.UA».

«Храм збудований у 1818-1827 роках на місці дерев'яного костелу, складеного із соснових брусів. Раніше, у XVIII ст на цьому місті був монастир ордену капуцинів, – пише Максим Сорочан. – Костел базилікального типу збудований у неокласичному стилі з гарним фасадом з едикулами, оточеними колонами тосканського ордеру; будівля оздоблена розетками. Такі храми є рідкістю для Наддніпрянщини, а тому костел явлють собою не лише культурну цінність для Сміли, а й для всього краю.

У різні роки будівлю використовували під зерносховище, як будинок культури, бібліотеку тощо. За часів більшовицької окупації башточки та купол було розібрано, знесено центральну вежу, дзвіницю розібрано, демонтовано підлогу з мармуру. У 2002 році будівля пережила пожежу, а 2004 року знаходиться на реконструкції, яка вже не перший рік фактично заморожена.

Попри всі випробування, які випали на долі святині, вірні плекають надію на відновлення храму. Маючи надзвичайну культурну цінність, костел Успіння Пресвятої Діви Марії мав би стати однією з центральних туристичних атракцій Смілянщини. До того ж, споруда знаходиться у зручному та мальовничому місці на території так званого верхнього парку. Саме на території верхнього парку свого часу розміщувався маєток графа Самайлова.

У той же час, як видно з публічної кадастрової мапи, земля під спорудою навіть не перебуває у користуванні релігійної громади.

У цій ситуації не хто інший, як місцева влада, мала б стати драйвером відродження храму, залагодивши всі формальні моменти, піти на комунікацію з релігійною громадою і розпочати пошук благодійників та інвесторів для повномасштабної реконструкції костелу», – переконаний Максим Сорочан.

реклама

Коментарі  

 
+5 #2 Чкркасець 02.04.2020 15:15
Цей костел має утримувати релігійна громада, або той Сорочан. В Смілі повний бардак, а він мріє про костели і синагоги.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Черкащанин 02.04.2020 12:22
Дуже шкода - гарна будівля!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100