реклама

реклама

У Черкаському обласному центрі зайнятості розповіли про те, як змінилися ситуація з безробіттям в області та які професії все ще залишаються затребуваними під час карантину, пише «Про все».

В установі повідомляють, що зараз прийом документів від громадян, у тому числі для фіксації наміру бути зареєстрованим, як безробітних, здійснюється засобами електронного зв’язку або через скриньки для прийому кореспонденції.

Зараз порівнювати кількість безробітних та аналізувати  їх зменшення чи збільшення буде не об’єктивно. Тому що люди, які втратили роботу, і планували звернутися за допомогою до служби зайнятості, в період карантину, насамперед, думають про власне здоров’я та здоров’я оточуючих, в тому числі і працівників служби зайнятості.

161967-e1469523268886

Обмежувальні заходи, зокрема, транспортне сполучення, вимога самоізоляції також відіграють значну роль у прийнятті рішення щодо звернення до служби зайнятості.

У січні 2020-го року в службі зайнятості області отримали статус безробітного 4 238 осіб, в лютому – 2 756 осіб. У березні, під час дії карантину, у службу зайнятості області через скриньки для кореспонденції надійшли комплекти документів від 854 громадян з метою постановки їх на облік.

У телефонному режимі ведеться робота по прийому громадян, які вже перебувають на обліку у службі зайнятості. Для прикладу 13 березня поточного року до служби зайнятості звернулося 2 152 особи, 20 березня –  1 331 особа, 27 березня – 974 особи.

Станом на 30 березня 2020 року в Черкаській обласній службі зайнятості залишаються актуальними майже 900 вакансій по близько 300 професіях.

Найбільш затребувані вакансії належать до категорій «робітники з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин»; «кваліфіковані робітники з інструментом» та «найпростіші професії» - це такі посади, як слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, інженер-конструктор, слюсар-ремонтник, механік, слюсар аварійно-відбудовних робіт, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування , водій автотранспортних засобів, листоноша (поштар), підсобний робітник, тракторист, прибиральник службових приміщень, кухар, сестра медична, молодша медична сестра, швачка, продавець продовольчих товарів

На сьогодні, за оперативними даними, на ринку праці Черкащини зростає попит на кур’єрів, операторів колл-центрів, продавців та водіїв. Саме ці професії в умовах карантину є особливо затребуваними. Прогнозовано зросте попит на працівників текстильної промисловості, у зв’язку з тим що є нагальна потреба в масках та захисному одязі для медичних працівників та населення.

Окрім того, через масовий перехід працівників в онлайн режим роботи, зростає навантаження на провайдерів, що у подальшому може спричинити підвищений попит на інженерів та системних адміністраторів.

Попит на віддалених працівників на цей час не спостерігається, це, насамперед, обумовлено перехідним періодом, адже багатьом роботодавцям потрібно перелаштувати свою роботу.

30 березня Верховна рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)».

Тепер статус безробітного надається особам з першого дня реєстрації їх у службі зайнятості за їх особистою заявою без вимог до наявності підходящої роботи, а допомога по безробіттю призначається з першого дня надання статусу безробітного.

Виплата допомоги по безробіттю може здійснюватися без особистого відвідування безробітним служби зайнятості, за умови підтвердження безробітним наміру перебування у статусі безробітного будь-якими засобами комунікації (телефонний зв'язок, електронні засоби тощо).

Підготувала Інга Голик

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100