реклама

реклама

Учора в Черкаському драмтеатрі відбулася презентація книги «Основи національної культури» заслуженого художника України, доцента мистецтвознавства Олександри Теліженко.

До створення цього навчального посібника Олександра Василівна йшла понад 30 років творчого життя. У книзі автор розкрила духовну та матеріальну суть національної культури і традиційного народного мистецтва України.


– Книга адресована молодим. Вона покликана пробудити в них інтерес до народного мистецтва, у якому закопані такі глибини, у які не можна просто повірити, – розповідає Олександра Василівна. – Нам потрібно знати і розуміти, що наша прадавня українська культура – корінь не тільки європейської цивілізації.

Привітати майстриню із знаковою подією прийшла заступник голови Черкаської облдержадміністрації Тетяна Прітченко та секретар Черкаської міськради Віктор Горкун.

Віктор Іванович зізнався, що йому ще не вдалося повністю прочитати книгу пані Олександри:

– Цю книгу не можна читати у будній день чи на дозвіллі, тому що творча наукова праця. У ній зібрані низки відповідей на всі питання, що стосуються наших звичаїв, обрядів, вишивки, українського вбрання. Це дуже корисна і ґрунтовна праця, – зазначив Віктор Іванович. – Я не втомлююсь повторювати, Олександро Василівно, що ви душа нашого міста. Ви талановите його сьогодення і впевнене майбутнє.


Поділився своїми думками з приводу значення книги і її рецензент, професор, дійсний член Академії наук України та колишній заступник голови Черкаської облдержадміністрації Анатолій Чабан. На його думку, найкращим успіхом книги є те, що вона викликає роздуми:

– Хочу сказати, що із самого початку ця робота зачудувала мене тим, що Олександра Василівна взяла за основу дослідити витоки української національної культури. Надзвичайно цікавими є дослідження трипільської, язичницької культури і введення християнства на Русі.

Проте найпотужнішими, за словами Анатолія Юзефовича, є 4-6 розділи, присвячені національному мистецтву, оскільки в цьому Олександра Теліженко є справжнім спеціалістом.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+10 #2 Дядя Вася 28.05.2012 12:28
За усієї щирої поваги до Олександри Василівни гадаю,що замахуватися на такий масштаб як вказано у назві книги - це, щонайменше,не дуже розумно.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #1 Степан 27.05.2012 16:23
Великий за обсягом наукоподібний компілятивний плагіат, до якого не обов'язково йти 30 років. Ще одне підтвердження того, що кожен повинен займатися своїм - науковець - наукою, митець - мистецтвом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100