реклама

реклама

На території області  розпочався літ стеблового кукурудзяного метелика і бавовникової совки, - повідомляють фітосанітари Головного управління Держпродспоживслужби Черкащини. В подальшому посилюватиметься інтенсивність льоту метеликів та відкладання ними яєць у посівах кукурудзи та інших культур. Оптимальними для реалізації потенційної плодючості метеликів будуть температури повітря 18-300 С та вологість понад 70%, для розвитку яєць  температура 25 0 С та вологість повітря 90-100%.

145---111-71

Стебловий кукурудзяний метелик пошкоджує кукурудзу, коноплю, просо, хміль, соняшник, розвивається на товстостеблих бур’янах.  Має розмах крил 26- 32 мм з добре вираженим статевим диморфізмом. У самки передні крила біло- жовті або світло – коричневі, з двома поперечними хвилястими лініями, задні крила світліші. Передні крила самців світло – коричневі або бурувато – сірі з   блідо – жовтими смужками, а задні – з світлою перев`язкою посередині. Самки відкладають  яйця купками по 15 – 20 шт. на нижній бік листків, у середньому до 400 яєць кожна,  максимально 1200 яєць.

Бавовникова совка пошкоджує кукурудзу, бавовник, томати, тютюн, нут, сорго, гарбузи, кабачки, сою, горох, люцерну, перець, капусту, цибулю, квасолю, арахіс, соняшник, плодові (яблуню, грушу, сливу, персик) та ін, охоче живиться на бур’янах — пасльоні чорному, щириці, блекоті, дурмані тощо. Розмах крил у метелика — 30–40 мм. Передні крила сірувато-жовті з червоним, рожевим або зеленуватим відтінком, самці світліші за самок. Округла і ниркоподібна плями темно-сірі, нечіткі, поздовжні смуги теж нечіткі. Задні крила світліші, з бурою смужкою біля зовнішнього краю і темною «місяцеподібною» плямою посередині.  Метелики літають і живляться з настанням сутінок. Самки відкладають яйця по одному, рідше по 2–3, на листки й генеративні органи рослин: бутони, квітки, приквітки, нитки качанів і волоть кукурудзи, опушені частини стебел. Одна самка в середньому відкладає від 300 до 500 яєць, інколи — до 2700–3000.

Обмежить шкідливість фітофагів застосування біологічного засобу - випуск вогнівкової раси трихограми. Перше внесення трихограми потрібно проводити за фіксування початку льоту та яйцекладки (пошук яйцекладок починають після 3—4 днів від початку льоту), повторне — через 5—7 днів (ЕПШ для стеблового метелика - 17-18% рослин із яйцекладками). Кратність внесення трихограми можна збільшувати за потребою.

Про це пише Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Пора собирать яйца! 09.07.2020 11:00
Кукурудзяного метелыка и бавовникової совки, залишаючи далеко позаду сусідні області по їх кількості, отриманої від кожної метелиці-несучки.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100