реклама

реклама

В останні тижні вода у річці позеленіла та набула неприємного запаху. Це відбувається щороку, але цього сезону — черкащани відзначають: Дніпро зацвів особливо рано. Не кожен пересилить себе, щоб скупнутися у квітучих водах Дніпра, але питання навіть не в гидливості, а в безпеці. Чи часом не загрожує здоров’ю відпочивальників зелена Дніпровська вода? Про це пише газета "Вечірні Черкаси".

106985438_202849981039756_4803701957758366454_n

То де ж в Черкасах знайти чисту воду для відпочинку? Хтось радить з міських пляжів відвідувати: Долину троянд і пляж від Пушкінського до Дамби, інші ж запевняють, там все давно позеленіло — слід їхати за місто, а краще й узагалі на той берег Дніпра. Та навіть у Черкасах ще можна знайти чисту та приємну для відпочинку воду: все залежить від температури та чи є течія.

— Цвітіння синьо-зелених водоростей спричиняє відсутність течії, температура води  20-25 градусів та надлишковий вміст у волі азоту, фосфору, органічних сполук. При «цвітінні» води, вона має виражений неприємний запах, а риба потерпає від нестачі кисню. Сьогодні ми фіксуємо температуру у Дніпрі біля Черкас на рівні 26 градусів, саме тому у місцях, де немає течії відпочивальники відмічають цвітіння водоростей. Але масового цвітіння по всьому Кременчуцькому водосховищі поки що немає, — роз'яснює керівник Черкаського обласного Гідрометцентру Віталій Постригань. — Звичайно, зниження температури та дощі можуть призупинити процес цвітіння, але лише на якийсь час. Окрім того, що відпочивальникам просто не приємно купатися у такій воді, водорості надмірно споживають кисень, через що якість води погіршується і від задухи може гинути риба.

Директор КП «Дирекція парків» Андрій Куча розповідає, що воду на всіх муніципальних пляжах міста — Казбетському, Соснівському та Митницькому регулярно контролює Держспоживслужба.

— Двічі на місяць вони беруть на аналіз воду з Дніпра і за результатами проведених досліджень рекомендують нам обмежити чи ні відпочинок людей на міських пляжах. Коли вода неналежної якості ми розставляємо таблички із попередженням, аби люди не купалися. Поінформування та попередження — це єдині засоби впливу на людей доступні для нас, — пояснює Андрій Куча. — Цього року вміст шкідливих та небезпечних речовин у Дніпровській воді ще не перевищував максимально допустимі норми, тож відпочинок на муніципальних пляжах цілком безпечний для городян та гостей міста. Я й сам купаюсь у Дніпрі. Окрім високої температури та слабкої течії погіршує ситуацію і скид шкідливих речовин в головну водну артерію України. Екологи б’ють на сполох: лише на території Черкащини до поверхневих вод минулого року скинули 7,1 мільйона метрів кубічних забруднених або ж недоочищених стоків. За період з січня по липень 2019 року на Кременчуцькому водосховищі відібрано 33 проби води. Виявлено сім випадків перевищення допустимого рівня біохімічного та хімічного споживання кисню, вмісту азоту амонійного, заліза, фосфатів.

106506598_3356648384358869_3146027550183178138_o

Кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології, екології та агротехнологій Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Вікторія Осипенко радить черкащанам скористатися можливістю і ще поки в Дніпро не надто багато синьо-зелених водоростей спішити відпочивати на міських пляжах. Найближчі тижні за високої температури цвітіння посилиться.

— Так, цього року ми маємо цвітіння синьо-зелених водоростей раніше ніж у попередні роки. Але ж і зима була теплою та безсніжною, весна почалася на місяць раніше, тож нічого дивного у тому, що й водорослі розцвіли раніше немає, — аналізує Вікторія Осипенко. — Зрозуміло, що це природний процес, але поглиблює його й екологічне забруднення водойм. Зокрема люди користуються фосфатною дешевою хімією, добрива з полів дощами змиваються у воду, часто каналізаційні стоки без очищування скидаються у Дніпро. Це все позначається на якості води та процесах в ній.

За словами науковиці воду, у якій квітнуть синьо-зелені водорості навіть після очищування не можна споживати у їжу. Адже водорості, які бурхливо розмножуються продукують у воду продукти своєї життєдіяльності гепато та нейротоксини, які згубно впливають на здоров’я людини.

Тому спішіть відпочивати на Черкаських пляжах, адже вже за пару тижнів купатися у дніпровій воді буде не лише неприємно, а й небезпечно.

реклама

Коментарі  

 
0 #3 ЮЗР 10.07.2020 07:38
Болото 8) Которое с годами лишь хуже будет!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #2 Цікаво 09.07.2020 13:46
Щойно з Долини троянд.Чиста вода!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #1 Мавр 09.07.2020 13:27
Результат ТЯЖКОЇ ПРАЦІ в сортирах царських сіл!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100