реклама

реклама

Останнім часом зросла кількість звернень жителів Кам’янської громади щодо зростання популяції лисиць. Нині тварин уже можна зустріти на території міста та сіл громади, люди скаржаться, що зникає свійська птиця. З кожним днем кількість випадків нападу лисиць на майно людей зростає.

20012020_lusucia

Про це інформує сайт Кам’янської міської ОТГ.

У деяких районах міста люди почали боятися виходити на вулицю з дітьми і просять, щоб «по даному питанню були прийняті відповідні заходи». Лисиці, мовляв, узагалі знахабніли: серед білого дня виходять на полювання та поводяться у місті як господарі. Виловити самотужки хижаків-злодіїв люди не можуть, а собаки хижаків лише лякають. Дика тварина, що є головним переносником сказу, з лісу просто переселилася в місто.

7 липня 2020 року відбулося засідання комісії по питанню нападу лисиць на свійську птицю в місті та врегулювання численності диких тварин, за участю: заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Нечиталюка О.В., секретаря міської ради Плєшканя А.М., поліцейського офіцера громади Внукова І.А., єгеря УТМР Пляченка Ю.М., головного спеціаліста відділу безпечності Кам’янського районного управління Головного управління «Держпродспоживслужби» в Черкаській області Саламашенка В.В., спеціаліста 1-ої категорії реєстраційно-юридичного відділу Пашковської О.Б.

На комісії розглядалося питання постійного надходження до міської ради звернень жителів міста, про напад лисиць на свійську птицю серед білого дня та для того, щоб знайти якийсь законний вихід із даної ситуації.

Існує Порядок проведення, необхідний для скорочення численності тварин, які становлять небезпеку затверджений наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 28.09.2010 року № 425. В п. 3 цього Порядку зазначено, що з метою запобігання виникненню та поширенню зооантропонозних захворювань людей місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування відповідно до ст. 16 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», затверджують комплексні програми і плани профілактики та боротьби з цими інфекціями та правила утримання тварин у домашніх умовах. Виділяють і облаштовують на територіях населених пунктів місця для їх врегулювання, забезпечують відлов, тимчасове утримання та регулювання численності бродячих тварин. Врегулюванню численності підлягають безпритульні тварини, які завдають клопоту мешканцям населених пунктів, численність яких загрожує санітарно-епідеміологічному благополуччю населення та створюють загрозу виникнення епізоотій.

Тому, виходячи з вищезазначеного, органи місцевого самоврядування спочатку року повинні розробити план регуляції тварин які несуть потенційну небезпеку. Тоді спільно з представниками громадської організації буде проводитися зменшення чисельності тварин. Знищення проводити в межах населених пунктів не можна, тільки в рекреаційних зонах і території мисливських господарствах. Що стосується відлову, знищення, це все незаконно. Відповідно до Закону України «Про мисливське господарство» — це вилучення природних ресурсів, браконьєрство. На жаль, шляху вирішення цього питання органами місцевого самоврядування, в даний період часу, немає.

Комісійно прийнято рішення надіслати звернення до районного УТМР та Міністерства екології та природних ресурсів України, щодо подальшого вирішення даного питання в законний спосіб.

зображення_viber_20чсчс20-07-07_16-36-35-800x450

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Маленький Лис 10.07.2020 14:03
Люди разводят кур. Только этим они и хороши.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100