реклама

реклама

Депутати від ВО «Свобода» на позачерговій сесії Канівської міськради, яка відбулася 8 червня, за підтримки депутатів з інших опозиційних фракцій виголосили заяву та звернулися до народних депутатів України з приводу ухвалення в першому слуханні законопроекту «Про засади мовної політики» з вимогою відкликати його.

Звернення набрало достатню кількість голосів, щоб внести його до порядку денного. Але поіменне голосування не дало можливості ухвалити звернення від Канівської міської ради. Таким чином «за» звернення до Верховної Ради України з вимогою відкликати антиконституційний українофобський законопроект «Про засади мовної політики» проголосував 21 депутат, зокрема всі 3 депутати від ВО «Свобода», «проти» - 1 депутат та «утрималися» - 13 депутатів. Таким чином, провладна регіональна більшість вкотре продемонструвала свою антинародну та водночас боягузливу позицію. Адже депутати-українофоби не просто проголосували проти звернення, а просто усунулись від відповідальності, продемонструвавши, що їх і надалі реально не цікавить захист українських цінностей, а лише прислужування будь-яким наказам і діям нинішньої влади. Варто наголосити, що і сам міський голова Віктор Ніколенко взагалі вийшов із зали під час голосування щодо звернення, виявивши таким чином байдужість до проблем української мови та культури, збереження національної ідентичності.

Коментуючи голосування, голова Канівської міської організації партії, керівник депутатської групи ВО «Свобода» в Канівській міській раді Юрій Гамалій зазначив: «Введення у правове поле поняття «регіональна мова», «мовна група», «мовна меншина», «регіональна мовна група» покликано підмінити термін «друга державна мова». Конституція України проголошує єдиною державною мовою – українську. Конституційний Суд України своїм рішенням № 10-рп/99 від 14 грудня 1999 року закріплює статус української мови як єдиної державної.

Тому ми розглядаємо потуги регіоналів у Верховній Раді України та їхніх поплічників на місцях, як цілеспрямоване розхитування держави та створення протистояння єдиної нації по лінії «мова-язик». Закликаємо депутатів припинити ці дії. Всіх українців ми закликаємо демократичним шляхом завадити політикам, що намагаються створювати внутрішньодержавні конфлікти, знову пролізти у владу».

Про це повідомляє прес-служба Канівської міської організації ВО «Свобода».

Нагадаємо, 7 червня на сесії Черкаської міськради депутати від опозиції підготували проект рішення, спрямований на захист української мови і засудження законопроекту про засади мовної політики. Однак провладна більшість на чолі з мером Черкас не підтримала цю пропозицію.

реклама

Коментарі  

 
0 #3 Оксана Колісник 11.06.2012 12:39
Блискуча стаття Оксани Пахльовської в газеті "День" http://www.day.kiev.ua/229647
Абсолютно чітко визначені перспективи для свідомого вибору.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 Володимир 11.06.2012 11:43
Питання мови покаже хто э хто.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Василь 11.06.2012 10:45
Думаю, риги не відмовляться від чергової порції черкаської тушонки, адже плебсу значно простіше і спокійніше для душі спілкуватися на общєпойнятном язиком междунациональн ого общєнія. А мову можна забуть... або співать тільки алкогольні пісні...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100