реклама

реклама

Зараз на Шполянщині є не так вже й багато жителів, кого не торкнулася проблема обміління криниць та нестачі води в господарстві. І якщо ще десятиліття чи два тому з’являлися прогнози про подібне загострення проблеми з питною водою, то зараз вона як ніколи раніше, стала реальною. У декого вже хоча б настачити на те, аби їсти приготувати, худобу обійти, попрати, не кажучи про полив городу.

Криниця

Про це пишуть «Шполянські вісті».

Ці питання кожен намагається вирішувати по-своєму. Хтось підкопує колодязі, чистить їх від намулу, інші підвозять воду з віддалених від дому джерел. А треті зважуються вирішувати цю непросту проблему радикально — бурять на власних подвір’ях свердловини. Таких заходів вживають як шполяни, так і жителі сіл. Хоч стосовно такого вирішення проблеми з водою є як позитивні відгуки, так і негативні думки. Та доки люди вирішують, добре то чи погано, кількість бригад, які чистять, підкопують криниці та бурять свердловини, лише зростає. Іншими словами, коли є попит на ті послуги — зростатиме й пропозиція.

Скажімо, у Шполі на окремих вулицях подвір’я за подвір’ям можна зустріти пробурені свердловини. Степан Б. — один з тих жителів міста, у якого кілька років тому на подвір’ї з’явилася свердловина. Пробуривши її, він не шкодує і задоволений результатом. Господар розповів про власний досвід використання нового джерела води, попрохавши не вказувати свого прізвища.

— Відколи проживаю у Шполі, а це вже кілька десятиліть, тут існувала проблема з водою. Просто в різний час вона була менш чи більш відчутною. Глибина свердловини на моєму подвір’ї тринадцять метрів. Її пробурили шість чи й більше років тому, але не на місці криниці, а в іншому. Працівники тієї бригади мали обладнання, з допомогою якого визначили, в якому місці найзручніше і найкраще бурити. У мене такі місця були на квітнику і за будинком, а от в сусіда порадили робити свердловину на місці альтанки. Тож йому ще довелося вирішувати, що потрібніше: альтанка чи свердловина. Роботи виконали досить швидко, менше, ніж за день. Доводилося чути, що так само робили й інші земляки. На той час робота обійшлася п’ять тисяч гривень, а зараз, чув від людей, ціна зросла до 8-10 тис. грн. Справа в тому, що здорожчали матеріали, зокрема фільтри та ін. Відколи на подвір’ї з’явилася власна свердловина, щоранку маю змогу накачати звичайним насосом близько однієї тисячі літрів води у раніше підготовлені ємності. Нею поливаю городину та садовину, адже обладнав крапельне зрошування. Що не кажіть, а останнім часом у посушливу погоду без нього належного врожаю добитися важко. За потреби не відмовляю, аби води набрали й сусіди. І цікаво, що накипу після кип’ятіння води зі свердловини значно менше, ніж звичайної криничної. Тому коли чую від знайомих про нестачу води в криницях, раджу їм викликати майстрів та облаштувати свердловину на подвір’ї. Адже підкопувати криниці на садибах не завжди ефективно та й безпечно.

Той факт, що окремо взятим жителям Шполи та сіл вдається вирішити проблему з водою, пробуривши свердловини, звісно, добре. Проте це зайвий раз засвідчує, що проблема досягла рівня, коли її не можна замовчувати і пора за вирішення питання централізованого водопостачання братися владі об’єднаних територіальних громад. Причому не лише у місті, а й у селах. Бо розмов і обіцянок було багато і ними люди давно наситилися. Тим часом на свердловину не у кожного вистачить коштів, а можуть виникати й інші перепони. Водночас фахівці стверджують, що облаштувати у населеному пункті централізоване водопостачання для громадян обійшлося б дешевше, ніж братися за вирішення проблеми самостійно.

Антоніна Долина

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
0 #1 Петрович 01.11.2020 12:29
Як по тисячі літрів щодня із свердловини качати, то де та вода візьметься?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100