реклама
Sucurity Police

реклама

Фото з архіву

Фото з архіву

За кілька місяців Черкасам не буде куди вивозити сміття. Міський полігон, що в селі Руська Поляна, заповнений вщент. Сміттєпереробного заводу, який мали збудувати кілька років тому, досі немає. Як місту можна вийти із ситуації, розповів «Газеті по-українськи» ініціатор проекту «Чисті Черкаси», колишній заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Андрій Дзюба.

– Полігон – серйозна конструкція з гідроізоляцією, різними схилами, відведенням фільтрату, парникових газів. Черкаський полігон за цінами 1988-го коштував 6 мільйонів рублів. Останній проект планували робити три роки тому в Смілі. Коштувало це 15-18 мільйонів гривень. Це дуже дорого, непосильно для міста. У багатьох європейських країнах відмовилися від звалищ. І будують сміттєспалювальні заводи. Але в цьому випадку вартість утилізації треба підняти в 10 разів. Завод – це добре, але хто його буде утримувати? Або ж ми повісимо витрати на жителів або ж братимемо дотації з держави, що теж нереально.

Який вихід для Черкас?

– Існує шведська технологія упаковки відходів у тюки методом пресування. Тюки герметично запаковують, тому ніякого запаху, до того ж, сміття зменшується в об'ємі. Воно перетворюється на енергетичне паливо. А те, що йде на звалище, використовувати не можна, бо воно гниє. На Черкаси треба сім пунктів перегрузки – це сортувальна й пакувальна лінії. І це буде вчетверо-вп’ятеро дешевше, ніж приводити до ладу звалища. Тюки складають і пересипають землею. Їх можна спалювати через 20 років.

Що треба змінити насамперед?

– Сортувальна лінія доцільна, якщо в нас буде роздільне збирання сміття. Для приватного сектору місто закупило контейнери. Тепер треба закупити ще таких самих баків для пластику і скла.

Чи сформована в Черкасах екологічна культура?

– Люди років п'ять збирають пластикові пляшки і розумом дійшли до того, що треба викидати окремо. У принципі менталітет черкащан дозрів до роздільного збору сміття. Але варто було б запровадити програму, яка роз’яснювала б доцільність сортування відходів ще в дитсадках, школах. Наприклад, люди похилого віку й до цього часу виносять сміття у відрі. А от молодь обов'язково несе в пакеті.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100