реклама

реклама

Сьогодні о 16-й годині в Черкаському обласному художньому музеї відкривається виставка Ярослава Гладкого «Світ унікальних дереворитів».

Дослідники творів Ярослава Гладкого, серед яких мистецтвознавці В. Підгора й П. Нестеренко, вважають творчість цього художника унікальною.


Народився пан Ярослав  у селі Стронятин неподалік Львова у 1945 році. Рід їх називали у селі малярами. Прадід Теодозій Гладкий розписував церкви на Львівщині та Івано-Франківщині. Його священномалювання дійшло до нашого часу. 1904 року він виконав внутрішній розпис у церкві святої Параскеви в селі Шешори. Невдовзі родина переїхала в Червоноград і Ярослав почав навчатися у школі, яка знаходилася у палаці Потоцьких (згодом у цьому приміщенні, де зараз музей історії релігії, відбулася перша персональна виставка майстра). У Києві, в музеї Т. Г. Шевченка, він побачив офорти великого Кобзаря з творів Рембрандта і загорівся бажанням відтворити шедеври світового мистецтва на дереві. Вже  більше  20 років пан Ярослав удосконалює, шліфує та поглиблює свою майстерність. Спочатку, за прикладом давніх різьбярів, він захопився копіюванням живопису Рубенса і Рафаеля, графіки Г. Доре.

Неповторна філігранна техніка унікальна тим, що виконується за допомогою різьблення подвійних та потрійних перетинів, які, за твердженням фахівців, виконати на дереві взагалі неможливо. Штрихи, які утворюються на дошці за допомогою такої техніки, набагато міцніші, ніж у звичайній різьбі прямими рівчаками. Глибина різьблених штрихів у нього різна, завдяки цьому у гравюрах, залежно від освітлення, відбувається гра тональних відтінків, посилюється об'ємність форм. Такий спосіб виконання графіки має особливий сенс пов'язаний із рукотворним одухотвореним процесом прояву особистої творчості.

Свою мету художник-гравер Ярослав Гладкий бачить в тому, щоб величними образами будити душі людей, виривати їх хоч на певний час з буденної суєти.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100