реклама

реклама

На Соборній площі черкаська опозиція розгортає наметове містечко на захист української мови. Активісти чергуватимуть тут цілодобово і збиратимуть підписи черкащан, спрямовані проти прийнятого вчора Закону «Про засади державної мовної політики» і з вимогою до Президента не підписувати його.


Людей під палючим сонцем зібралося не дуже багато, однак висловити свою позицію прийшли не тільки політики, котрі публічно виступають від опозиції, а й викладачі Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, інші посадовці. Був, зокрема, директор КП «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась, депутат Черкаської міськради від «Батьківщини» Роман Діскант та інші.

 

Черкащанки Світлана Горбань та Лідія Рябова питають, де поставити свій підпис на захист мови.

– Ставити підпис я буду обов’язково, бо має бути одна державна мова – українська. Кому подобається російська, хай живе в Росії, кому французька – у Франції. А ми боротимемося за нашу, – каже Світлана Горбань.

Вчителька математики Лідія Рябова приїхала в Черкаси в 1971-му році. Каже: була здивована, що тут тільки 3 українські школи.

– У мене коси дибки ставали: Шевченків край і 3 українські школи! Я мусила працювати в російській школі... Наша мова дуже красива, ми повинні її підтримувати, – переконана вона.


За словами координатора об’єднаної опозиції Леоніда Даценка, якщо Президент піде на черговий злочин і підпише цей закон, то цілком імовірне повторення майдану. Однак навряд чи він буде мирним, як у 2004 році.

За його словами закон про мови – це спроба провладної партії згуртувати «свого виборця», а насправді має на меті розділити Україну.

– Майдан має стати постійно діючим. Ми повинні сюди приходити щодня, стояти до повної перемоги над цим окупаційним режимом. Маємо розпочати український майдан в кожному райцентрі і селі, – сказав Даценко.


Депутат-опозиціонер Микола Булатецький закликав черкащан доєднуватися до мітингу та запрошував до слова виступаючих.

Депутат обласної ради Валентина Коваленко закликала не мовчати і переконана, що влада спеціально дочекалася літа з прийняттям законопроекту, щоб люди роз’їхалися у відпустки і не можна було зібрати багаточисельні мітинги.


Виступив на мітингу і письменник, лауреат Шевченківської премії Василь Захарченко, який просив не їхати на курорти, а виходити на майдани захищати мову.


Викладач ЧНУ Василь Пахаренко назвав учорашнє прийняття закону шулерством.

– Люди добрі, не бійтеся! Бо вони ще більше бояться за свої заводи, будинки, маєтки, золоті унітази. Знають, що вони це вкрали, і рано чи пізно доведеться віддавати. Не кажіть, що моя хата скраю, бо, якщо ми не виступимо, вони завтра прийдуть до кожного, – закликав Василь Пахаренко.

Так само просила гуртуватися і депутат облради Любов Майборода:

– Я переконана, що тиск громадськості зробить своє, і Янукович не підпише закон. Які б закони не приймала Верховна Рада, вони не спроможні вирішувати долю України. Долю вирішує кожен з нас. І те, як ми поважаємо свою мову, – це і є закон. Були і гірші часи для української мови, але вона вижила, виживе і зараз.

Після цього Леонід Даценко підпалив символічний мішок, який, за його словами, символізує зрадників, котрі перетворилися на мішок з грішми.


По завершенню акції мітингувальники пішли до пам’ятника Шевченку, де, утворивши коло, співали гімн України.

реклама

Коментарі  

 
+1 #16 Оксана Колісник 09.07.2012 10:05
Ах! Поверніть "Ужасті" Віру! Ах! Всі винні - у "Ужасті" вкрали Віру! Не брешіть. Її тої Віри у Вас ніколи й не було. І не буде. Може бути звання, посада, гроші - Віри не буде. Ото так...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #15 John Widowecky 09.07.2012 01:54
Я трохи не про те...Писав, що влади в Україні діють ОДНАКОВО, лиш переключаючи акценти в залежності від кольору. Тим, хто йменує себе опозиціонерами, чомусь виходиться на "Майдан", коли їх інтереси (переважно соц.-економ.) не зачіпаються. Вигідні обом сторонам закони протягуються завдяки плутократичній системі, яка добре вкорінилася. Зате на таких питаннях, як історія, мова etc. намагаються заробити собі бонуси у народа. А щодо віри...То її в українського народу у свою державу тотально майже ніколи й не було (за вийнятком подій 1917 р., коли почало пробуджуватися щось на зразок "національної свідомости", але завдяки таким "визначним політичним діячам", як Винниченко, Петлюра і компашка так і залишилося на стадії ембріону, себто в думках інтелігенції). За 21 рік незалежності в Україні, як на мене, не було жодної особистості, яка б могла стати символом нації (знову ж таки, залишу відкритим питання про В. Чорновола). А нарід-натовп, як показує всесвітня історія, без цього не може
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #14 Ужасть 08.07.2012 11:58
Цитую John Widowecky:
Скажіть-но мені, чому ніхто не виходить, коли приймаються антиукраїнські, антинародні, антигромадянськ і закони? Чи...не так?

Виходили... Когда голосовали в референдуме о независимости Украины.. в 2004 на майдан... НО!!! Банальное..но! На питание можно заработать на собственном огороде, можно что-то купить чтобы прикрыть свой срам а можно и что-то более... Невозможно или практически вернуть ВЕРУ которую оазворовали так..по крупицам, по дачам, по кумовьям.. А теперб когда опять хочется в поход за властью...опять вспомнили о том же быдле-народе... Где он, народ!! Ау??? Почему не идете митинговать, не голодуете, мы же бросили...(даже не обглоданую кость) очередной лозунг о обещания... Двигайте на во власть..мы уже проели и проср...ли то что украли...
Веры нет... 8)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #13 John Widowecky 07.07.2012 16:34
Скажіть-но мені, чому ніхто не виходить, коли приймаються антиукраїнські, антинародні, антигромадянськ і закони? Коли прийняли новий закон "Про вибори", чому ніхто не вийшов? Де ж ваший-наший громадянський обов'язок? Чому nowadays opposition тоді не почала виводити народ на протести? І це невеличкий приклад...До проросійськи налаштованих коментарописців звернуся окремо. Чому ж ви більше 20 років мовчали, що вас утискають, позбавляють можливості говорити російською? О, не перевантажуйте свій мозок, я відповім: вас те не турбувало. А тепер питання до всіх: скажіть, до коли політичні питання, які не повинні так привертати увагу, як соціально-економічні у державі, населення якої виживає, визначатимуть власне громадянську активність українців? Я відповім: до тих пір, поки можновладці створюватимуть panem et circenses, а нарід на те вестиметься. Чи...не так?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #12 John Widowecky 07.07.2012 16:30
O tempora! O mores! Перефразовуючи сей вислів відомого оратора Ціцерона, можна сказати: влада в Україні змінюється, а методи її роботи - ні. За часів Post-Orange revolution замість вирішення нагальних соціально-економічних проблем увагу "малого" українця (себто кожного з нас, жителя України, який не належить до політичної чи бізнесової еліти) відволікали питаннями про ОУН-УПА. Сьогоднішня влада (при Post-Orange йменувала себе "аппазіциєй" і її представники ледве не на кожному розі репетувала про те, що їх репресують) недалеко пішла від своїх попередників і аби залатати дірки, яких наробила в економіці та культурі держави акцентувала увагу на так званому "мовному" питанні. Вона уміло грає на розчаруваннях людей після "Майдану".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #11 Гость 05.07.2012 20:13
В этом вся Украина. Гетманы никогда не были за народ, им главное свое(ридна мова). И на ср..ть на народ, а народ как бык на тряпку. Нашли проблему, 20лет уже вам парят мозги ридной мовой. Вы что стали богаче? 70лет работали, пели, танцевали и детей рожали, а также преподавали на украинском, лично сам лекции слушал в вузе на украинской мове в 80годах, проблем не было.
А сейчас 20лет национальная фишка в языке. Несколько больных идиотов колошматят всю Украину. В Европу не берут и не возьмут, у Америки свои проблемы, а Россия идиотам свободы не дает. Вот беда. Осталось одно - перегрызем своим горло и втопчем в де...мо Украину. Мы что станем богаче? Духовной пищей сыт не будешь.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #10 Ужасть 05.07.2012 14:27
Цитую Дмитро:
Карась с Дискантом удивили ) Может, у них там встреча была назначена .. ? Апазыцыонеры местные просто достали .. (

Это случаем не тот Дискант, что до сих пор твердо убежден, что водители тролейбусов в г.Черкассы получают по 7 тысяч чистыми :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #9 Володимир 05.07.2012 10:59
Опозиція Черкащини та її дії спонукають прогресивний люд дати оцінку В.Р. Є надія, що президент не підпише Закон про мову.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #8 Пожежник 05.07.2012 10:42
Господи, як же осточортів цей клоун з факелом.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #7 Крук 05.07.2012 08:20
Цитую Студент:
Пікет під ОДА це ініціатива не наших опозиціонерів, а виключно молоді!!! Подивіться хто там зараз сидить! Де Булатецький?Де Даценко? Пропіарились на мітингу, все знову приписали собі і зникли...

Щиро радий такому розумінню суті в рядах молоді.
Бо виходить так, що одні будують кращу країну, будучи у владі, інші постіно борються із "злочинною владою", причому сторони періодично міняються місцями, але докорінно нічого не змінюється.
Навіщо вони потрібно, якщо за 20 років і ті, і інші нічного не "набудували" та не "набороли"!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100