реклама

реклама

Працівники медичних закладів, які заразилися коронавірусною хворобою від пацієнтів і перехворіли, отримують виплати лікарняних лише через кілька місяців. Це створює серйозні проблеми для сімейних бюджетів, які й так суттєво постраждали через витрати на лікування.

e783601c6c2ae789369fcf9eb59f38eb

Як «Прочерку» повідомляють читачі, в деяких закладах охорони здоров’я наразі лікарняні отримують працівники, які перехворіли у вересні.

В.о. начальника управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Олег Найдан у відповідь на запит «Прочерка» зазначив, що виплати за лікарняними листками здійснює Фонд соціального страхування України за певною, встановленою урядом, процедурою.

Як повідомила нашому виданню начальниця управління Держпраці в Черкаській області Олена Лазарєва, постановою Кабміну від 13 травня гостра респіраторна хвороба COVID-19, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2, внесена до переліку професійних захворювань. Виплати за листками непрацездатності медичним працівникам, які перехворіли на цю недугу, здійснюються після проведення розслідування гострого професійного захворювання. Це розслідування проводиться відповідно до затвердженого урядом порядку.

«Виникнення цього профзахворювання можливе на такій роботі як робота медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті в ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню COVID-19 і лікування пацієнтів із захворюванням COVID-19, спричиненим коронавірусом SARS-CoV-2, – зазначив у коментарі «Прочерку» в.о. начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Черкаській області Роман Момот. – Таким чином, лабораторно підтверджені випадки інфікування COVID-19 медичних працівників розслідують як випадки гострого професійного захворювання».

Допомога призначається та виплачується за місцем роботи потерпілого. В управлінні Держпраці зазначають, що виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності працівникам здійснюється: за перші п’ять днів – за рахунок коштів працедавця, з шостого дня – за рахунок коштів Фонду соціального страхування. Підставою для всіх оплат втрати працездатності, пов’язаних з виконанням професійних обов’язків, є виданий в установленому порядку листок непрацездатності та акт розслідування гострого професійного захворювання за встановленими формами. Фонд соціального страхування здійснює страхові виплати виключно після належного оформлення вищезазначених документів.

«Причини затримки виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності працівникам медичних закладів потрібно розглядати по кожному конкретному випадку», – наголошують у Фонді.

Разом із тим, як зазначають керівники опитаних нами закладів охорони здоров’я, проблема затримок має загальнодержавний характер і спричинена наявною нормативно-правовою базою та великою кількістю професійних захворювань, які необхідно розслідувати. Щоб якось допомогти людям, які фізично й фінансово постраждали внаслідок хвороби, в деяких лікувальних закладах своїм працівникам намагаються виплачувати премії. Проте, тут усе залежить винятково від доброї волі керівника.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Ка лина 18.02.2021 17:45
Як багато слів від чинуш, та як мало справ. На що ви здатні, ледачі нероби! На безглузді розслідування випадків, що дляться по декілька місяців!!! Щоб ви так отримували свою зарплатню, як медики отримують ковідні виплати!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100