реклама

реклама

Виставка «Юзеф Пілсудський і Симон Петлюра – творці польсько-українського союзу 1920 року» стала результатом діяльності українсько-польського науково-історичного центру Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

8677


Цей центр створено у листопаді 2019 року. Науково-методична рада Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького розглянула проєкт Положення про українсько-польський науково-історичний центр. У січні вчена рада університету затвердила Положення.

Кістяк центру склали викладачі, що займаються україно-польськими відносинами: професор Євген Сінкевич, професор Віталій Масненко, професор Вячеслав Боєчко, професорка Наталія Земзюліна, а також аспірантка Катерина Будова і студенти спеціальності «міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».

У лютому 2020 року центр організував приїзд до університету доктора габілітованого Станіслава Стемпєня, який є радником міністра закордонних справ Республіки Польща Яцека Чапутовича. Ректором Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького професором Олександром Черевком і Станіславом Стемпєнем було підписано договір про співпрацю Черкаського національного і Південно-Східного наукового інституту в Перемишлі.

Підписанню договору передував візит Олександра Черевка у 2019 році до Перемишля, де директор Південно-Східного наукового інституту Станіслав Стемпєнь ознайомив його з науково-дослідною і видавничою діяльністю інституту. Професор Євген Сінкевич упродовж десяти років є науковим співробітником (на громадських засадах) Південно-Східного наукового інституту. За цей час реалізовано цілу низку видавничих (і не тільки) проєктів. Один із недавніх — виставка «100 років відродження незалежності Польщі та визвольні змагання українського народу 1918-1921 рр.»

Улітку 2020 року Олександр Черевко підписав наказ, у якому визначено пріоритети діяльності Центру і призначеного його керівника. Українсько-польський науково-історичний центр встановив плідні зв`язки з Посольством Республіки Польща в Україні.

Співпраця з Південно-Східним науковим інститутом, окрім консультування викладачів та студентів із проблематики, пов`язаної з польсько-українською співпрацею, надання в розпорядження університету найновіших видань увінчалася виконанням проєкту — виставки «Юзеф Пілсудський і Симон Петлюра — творці польсько-українського союзу 1920 року».

Ініціатор і основний виконавець проєкту Станіслав Стемпєнь підібрав для віртуальної виставки рідкісні документи і фотографії з архівів Польщі, України, Франції. Коли був готовий текст польською мовою, для перекладу на українську залучено Євгена Сінкевича. Разом зі студентами-практикантами спеціальності «міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» ЧНУ було здійснено переклад основної частини тексту. Із люб’язної згоди професора Станіслава Стемпєня виставка розміщується на сайті університету і має на меті ознайомити студентів та викладачів з однією із яскравих сторінок співпраці польського та українського народів у боротьбі за незалежність.

Про це повідомляє ННІ міжнародних відносин, історії та філософії ЧНУ імені Богдана Хмельницького.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100