реклама

реклама

Створити Музей діючої історичної залізничної техніки на базі паровозного депо Цвіткове хочуть ентузіазти та залізничники. Лист на підтримку паровозного депо черкащани передали голові ОДА Олександру Скічку. Щоб він, мовляв, посприяв збереженню депо, яке нині потрохи вмирає, адже без підтримки влади ніяк.

3d62f441b89b650ef371cc510115705a

– Нам необхідне створення на базі паровозного депо Цвіткове АТ "Укрзалізниця" Музею діючої історичної залізничної техніки за участі всіх зацікавлених сторін, профільних міністерств і відомств, місцевих громад і неурядових організацій. Нам необхідний такий музей. І зручно те, що він в центрі України. На жаль ,у нас не виписане питання збереження історичної спадщини залізниць. Поки що депо живе завдяки ентузіастам. Ми об’їздили з Цвітков всі напрямки. Де тільки не були. До речі, на ходу зараз маємо американський паровоз, єдиний такий в Україні, який має суцільну литу раму, – розповідає «Прочерку» голова ГО "Асоціація збереження історії залізниць України" Володимир Бердніков.

За словами Володимира Георгійовича, на сьогоднішній день кількість робочих паровозів можна порахувати на пальцях, як і кваліфіковані кадри з їх ремонту й керування. В Україні залишилось лише два осередки, де можливо здійснити ремонт і поточне обслуговування паровоза, і один з них під загрозою ліквідації - це паровозне депо Цвіткове (1928 р.) основного депо ім.Шевченка філії "Одеська залізниця" АТ "УЗ".

1618221363662

Через своє складне становище і відсутність державної політики, "Укрзалізниця" не виявляє жодного інтересу до збереження депо, вважаючи об'єкт збитковим і безперспективним і фактично ігнорує усі звернення. Останні паровози з бази Цвіткове переганяються до іншого депо на запчастини, кваліфікований персонал переводиться на інші об'єкти.

– В Україні такого музею немає. Але він необхідний. Це центр України і тут діюче депо, яке було паровозним. Знищувати його – це ж неможливо. І потрібна підтримка влади, бо в «Укрзалізниці» підтримки поки не бачимо. Добре, що є ентузіасти, завдяки яким поки збережено депо, станки, техніка. Але «Укрзалізниця» не спить. Одна була спроба демонтувати техніку – не вийшло. Потім в грудні обклалися паперами і таки станок взяли з тим обґрунтуванням, що це для ремонту в філії ім. Шевченко треба, – каже Володимир Бердніков. – Як так буде далі, то не лишиться вже нічого.

реклама

Коментарі  

 
+1 #5 Братья Люмьер 13.04.2021 09:53
Держите нас в курсе.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Депо 13.04.2021 08:35
Ідея класна.
В Черкасах є старе депо з цікавою архітектурою та поворотним кругом. Не банальний туристичний об’єкт міг би стати.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #3 Ни стыда ни совести 12.04.2021 19:06
Цитую дыкоммунизатор Пэтро:
декоммунызуваты цю совкощину, на металл поризаты


Минусуют идейные паразиты-декоммунизаторы . Дупой чуют троллинг своих тупых мыслей.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #2 Homo sapiens 12.04.2021 18:55
Дуже слушна пропозиція, яка цінніша багатьох грантоїдських проектів, де гроші викидаються на вітер і паралельно крадуться. Щодо порізки на металолом, то це ознака гострої форми дебілізму. Бо залізнична техніка (як і будь-яка інша) - це історія розвитку науки і техніки та людської цивілізації. А історію треба знати, бо без цього немає шляху в майбутнє.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-17 #1 дыкоммунизатор Пэтро 12.04.2021 13:00
декоммунызуваты цю совкощину, на металл поризаты
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100