реклама

реклама

Питання екологічного стану річки Золотоношка розглядалося сьогодні на сесії Черкаської міської ради. З відповідною інформацією виступав Черкаський міжрайонний природоохоронний прокурор Іван Лут. Нагадаємо, питання забруднення Золотоношки піднімалося на сесії міськради не раз. Окремі депутати наголошували: якщо не втрутитися в ситуацію, вона може спричинити екологічну катастрофу.

– Питання забруднення річок Суха Згар та Золотоношка цікавить уже депутатський корпус Верховної Ради. Суха Згар впадає в Золотоношку, а Золотоношка – в Кременчуцьке водосховище. Вказана ситуація виникла у зв’язку з незадовільною роботою очисних споруд, які перебувають на балансі комунального підприємства у Золотоноші, але передані в оренду ПРАТ «Веста». Обладнання очисних споруд застаріле, в аварійному стані, – констатував природоохоронний прокурор.

За його словами, очисні споруди були збудовані ще у 80-і роки минулого століття, призначалися для очищення стічних вод, які надходили з Золотоніського маслоробного комбінату. А зараз вони обслуговують усе місто. Нині вміст забруднюючих речовин в Золотоношці перевищує допустимі норми за всіма показниками.

– За останні 2 роки покращення стану води в річці немає. 26-го числа було досліджено 6 проб води в Золотоношці. Вони не відповідають за санітарно-хімічними показниками та мікробіологічними, – каже Іван Лут.

Нині ПРАТ «Веста» оштрафовано на мільйон гривень, але вони апелювали до суду, щоб розстрочити виплату штрафу.

Найбільших забруднювачів – а це ПП «Сільвер Фуд», ТОВ «Златогор», Центральна районна лікарня, ЗАТ «Золотоніський маслоробний комбінат», ДП «Роял фрут гарден іст», ВАТ  «Золотоношам’ясо» і ВАТ «Продтовари» зобов’язали збудувати в себе локальні очисні споруди. Три підприємства мають зробити це вже до кінця серпня.

Як прокоментував мер Черкас Сергій Одарич, нещодавно він зустрічався з представниками компанії, яка займається сучасними технологіями очистки.

– Кілька тижнів тому був сертифікований в Україні сучасний реагент біологічного походження, по суті бактерії. Вони в кілька разів прискорюють процес очистки, знищують неприємні запахи. Вчора я спілкувався з мером Золотоноші, він також мав зустріч. Через кілька місяців вони зможуть застосувати цей реагент. Це покращить екологічну ситуацію, але якщо не будувати в Золотоноші принципово інші очисні споруди, то проблему вирішити не вдасться, – зауважив Одарич.

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 Бактерія 02.08.2012 19:27
Цитую Оксана Колісник:
Екологічнфій катастрофі на Черкащині для початку може запобігти "посадка" керівників тих підприємств, що засмерділи весь лівий берег Черкащини. Поки вони всі нажиті гроші не вкладуть у природоохоронні заходи.

Оксана,вперше від мене +100
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Оксана Колісник 02.08.2012 18:33
Екологічнфій катастрофі на Черкащині для початку може запобігти "посадка" керівників тих підприємств, що засмерділи весь лівий берег Черкащини. Поки вони всі нажиті гроші не вкладуть у природоохоронні заходи.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100