реклама

реклама

У Новодмитрівській громаді на Золотоніщині люди обурилися через можливе будівництво заводу, яке, на їх думку, зашкодить здоров'ю населення. 28 липня в ОТГ пройшла бурхлива сесія, на яку приїхали люди з одного з сіл громади – Подільського. Після довгих дискусій сільські депутати в односторонньому порядку розірвали договір оренди земельної ділянки зі СТОВ «Придніпровський край». Однак самі ж визнали, що підприємство матиме всі шанси після цього виграти справу в суді, бо в односторонньому порядку договір не розривається. Окрім того, жоден з пунктів угоди СТОВ поки не порушило… Деталі у матеріалі.

Депутат громади Олександр Нагаєвський активно доводить людям в коридорі перед початком сесії, що голосував за типовий договір, а потім з’ясувалося, що все трохи не так.

215731941_4077017775686563_8034145585613413123_n

– Я за насіннєвий завод, але якщо громада скаже, готовий буду сьогодні проголосувати за скасування договору оренди на землю. Бо ми підписували один договір, договір надавався як всім на орні землі, а тоді виявилося дещо інше, закралися моменти, де йдеться, що без згоди власника можлива зміна цільового призначення землі, можливе будівництво, – каже Олександр Нагаєвський, і його підтримує депутат Вікторія Ярешко.

Депутати зазначають, що зобов’язали сільського голову укласти додаткову, так би мовити, уточнюючу угоду між громадою в особі влади та підприємством, однак пройшов майже місяць, а додаткову угоду не підписано. А якби було підписано, то все подальше будівництво і зміна цільового призначення землі – ці питання йшли б через сесію.

Оксана Клименко разом з цілим автобусом людей приїхала з Подільського на сесію, щоб висловити свою позицію.

– У нашому селі дали землю в оренду підприємству на десять років. Нам як жителям було повідомлено, що підприємство там буде будувати хімічно оброблювальний завод. Згодом депутат сільради виставив інформацію про завод в інтернеті. Вважаю, це рішення було прийняте нашим головою і депутатами. А як же люди? Та й депутати зараз кажуть, мовляв, не знали, за що голосували, а голосували просто за здачу в оренду землі, шукали інвесторів. Це добре, але коли ми стали детальніше дізнаватися про все, то розхвилювалися. Цей завод може шкодити екології. Ми зініціювали поїздку в село Лозірки Оржицького району на Полтавщину. Там схоже було підприємство. У людей було багато проблем після протруювання зерна. Поспілкувавшись з жителями того села, ми злякалися. Знаю, що там люди і трасу перекривали, і на Київ ходили. Врешті протруювання там припинили. У нас забудови ще немає, але ми вже хвилюємося. У нас проходили громадські слухання, і дві сотні осіб проголосували проти заводу, – розповідає Оксана Клименко.

Самі селяни кажуть, що шукали можливостей звернутися й у Київ. Так, звернулися до Міністра захисту довкілля та природніх ресурсів України Романа Абрамовського через нардепа Оксану Савчук.

– Завод, якщо збудують, буде на горбі, його радіус дії буде до тридцяти кілометрів. А це захопить й інші села, і Золотоношу. Де гарантія, що не буде ураження повітря, води, ґрунту?! Я вступала в Київський політехнічний інститут на хіміко-технологічний факультет, коли в Черкасах будувався «Азот». Через три роки перейшла на машинобудівну спеціальність, працювала в чорній металургії. Коли вийшла заміж, приїхала жити в Подільське. Доводилося зіштовхуватися з пестицидами, іншими хімічними речовинами. Тож я розумію, чому так хвилювалися люди на Полтавщині, де був подібний завод, – каже Наталія Сердюк з Подільського.

Голова Новодмитрівської громади Артем Кухаренко каже, що громаді насправді потрібні інвестиції і він за будівництво заводу, однак з дотриманням всіх норм законодавства.

– Я зацікавлений в екологічному підприємстві, яке створить 100 робочих місць. Компанія ТОВ «Придніпровський край» шукала можливості будівництва насіннєвого заводу. Я чув про наміри підприємства збудувати завод і я, як голова, зацікавлений в інвестиціях. Спершу ми надали в кінці травня землю підприємству в оренду. Проте далі пішли чутки одна страшніша за іншу. Почалися й наклепи, зокрема, звинувачення депутатського корпусу в корупції. Водночас, скажу, що по відстані від будинків селян все, згідно норм, дотримано. Сподіваюся, компанія зупиниться на нашій громаді. Адже насправді вони розглядали й інші області. Ініціативну групу з села підприємство запрошувало на переговори. Їм все показували. Окрім того, на сьогодні нічого не будують. Йде поки демонтаж старих споруд на орендованій території. Та й нічим компанія не ризикує. Якщо передумають будувати підприємство, то землю (майже 5 гектарів) просто використають як посівну, адже вона оточена їхніми землями. Підприємець готовий людей звозити в Кам’янець-Подільський, де теж є схоже підприємство, але всі згадують лиш негативний досвід у селі на Полтавщині, – каже Артем Кухаренко.

Кухаренко зазначив, що додаткову угоду зі СТОВ «Придніпровський край», як того вимагають жителі і, відповідно, тепер депутати й голова, поки не підписано і є час до 8 серпня. Лише після цього можна говорити про розірвання договору. Але з подачі селян депутати таки поставили питання про розірвання договору з підприємством в односторонньому порядку і проголосували «за». Тепер, як визнають самі депутати, можна очікувати судових позовів, а витрати ляжуть на громаду. Про це сказав і начальник юридичного відділу виконавчого комітету Новодмитрівської сільської ради Олександр Стрижак.

– Владою було ініційовано складення додаткової угоди між СТОВ і владою. Якби ми почекали до 8 серпня і ніякої відповіді від підприємства не надійшло, то це було б підставою для розірвання договору. А так розірвання договору може потягти судову тяганину, – каже юрист.

Начальник управління екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Олександр Позняков зазначає: «Питання будівництва громада буде вирішувати сама під час проходження процедури оцінки впливу на довкілля (громадські слухання) згідно з Законом України «Про ОВД». Дозвіл на початок будівельних робіт видає управління державного архітектурно-будівельного контролю. Якщо документи не будуть відповідати вимогам Законодавства, їх завжди можна скасувати через суд. Тому на питання будівництва по повноваженням більше зараз може впливати сама громада, ніж інші органи при наданні дозвільних документів».

Водночас на підприємстві зазначили, що діють у межах законодавства. Детальніший коментар обіцяли надати через прес-службу, на яку, за повідомленням кол-центрів компанії можна звертатися лише через електронну пошту. Додзвонитися до прес-служби неможливо, а працівники компанії кажуть, що не уповноважені говорити без відома прес-служби.

Відео сесії.

Загалом, добре, коли в села йдуть інвестори. Проте можна зрозуміти й жителів громади, які турбуються за екологію, бо мають дітей і самі живуть на тій території. Тож добре, що завдячуючи децентралізації громади самі можуть ухвалювати рішення щодо розвитку краю.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100