реклама

реклама

Скоротити кількість працівників виконавчих органів Черкаської міськради на 15 відсотків запропонував міський голова Анатолій Бондаренко.

1632832033743

Цю пропозицію він висунув депутатам різних фракцій під час сьогоднішнього засідання робочої групи з питань оптимізації структури виконавчих органів Черкаської міської ради.

Поки що, як зазначила в коментарі «Прочерку» депутатка міськради Любов Майборода, спостерігається протилежна картина: в 2018-2020 роках штатна чисельність апарату зросла з 570,5 до 609,5 ставок, а цьогоріч збільшилася ще на 24 особи. Знято з розгляду сесії міськради 8 проєктів рішень, якими передбачалося збільшення чисельності різних відділів ще на 40 осіб.

Натомість, на думку міського голови, в міськраді вже давно назріла оптимізація штатів.

– Останнім часом відбувся суттєвий перерозподіл повноважень між місцевим самоврядуванням і державою, – зазначив Анатолій Бондаренко. – Наприклад, зараз міські лікарні напряму співпрацюють з Національною службою здоров’я, тож департамент охорони здоров’я міськради, штат якого 21 особа, по-суті, не дуже й потрібний. Явний надлишок працівників і в управлінні соціального захисту. Незрозуміло для чого потрібні й «комітети самоорганізації населення». З іншого боку, деякі повноваження передано місцевим радам, тож частина працівників окремих департаментів надміру навантажена. Тож потрібно переглянути структуру виконавчих органів міськради.

Крім того, як зазначив Анатолій Бондаренко, порівняння структури і чисельності департаментів Черкаської міськради із аналогічними міськими органами у Житомирі, Чернігові, Чернівцях показує, що Черкаси цілком можуть скоротити в себе штат чиновників на 15 відсотків.

– Громада нас найняла, щоб ми ефективно використовували кошти громади, а не проїдали їх, – сказав Анатолій Васильович. – Тим більше, що в нас є на що витрачати бюджетні кошти – наприклад, слід подумати, як в умовах підвищення цін на теплопостачання опалювати міські заклади.

Як зазначила Любов Майборода, великої користі дало б скорочення принаймні керівних посад, яких сьогодні в черкаських міських департаментах 42,6%. Існують відділи, де працює всього дві особи (із яких одна – начальник) або три особи (з яких одна – начальник, ще одна – заступник начальника, і лише третя – головний спеціаліст). При цьому розподіл стимулюючих доплат такий, що по факту головний спеціаліст отримує 16-18 тис. грн в місяць, а керівники значно більше: начальник відділу – 26-35 тис. грн, директор департаменту – 48-60 тис. грн.

– При цьому в Черкасах 40 тисяч пенсіонерів отримують пенсію в розмірі менше 3 тисяч гривень. Лікар, який працює в лікарні, отримує сьогодні 10-15 тисяч. А заступник департаменту міської ради – 50-50 тисяч, – зазначила Любов Володимирівна. – Приміром, у департаменті охорони здоров’я, де я працюю, сьогодні займаються переважно бюджетом розвитку, міськими програмами і зверненнями громадян. Звісно, можна знайти собі й додаткову, нікому не потрібну роботу, приміром, збирання різноманітних звітів...

Любов Майборода наголосила, що зараз – найкращий момент для проведення оптимізації, оскільки новий бюджетний рік починається через три місяці, а працівника про кадрові рішення щодо нього треба повідомляти за два місяці.

– Не можна заходити в новий бюджет із цим штатним розписом! – підтримав колегу депутат Геннадій Шевченко.

Між учасниками обговорення розгорнулася жвава дискусія, на що слід зробити акцент при оптимізації виконавчих органів міськради: на їх скороченні чи на перерозподілі ставок між різними департаментами.

Так, депутат Роман Діскант наголосив, що в Черкасах структура органів влади «дуже роздута», і її варто скоротити, зменшивши принаймні обсяг коштів, які виділяються на утримання управлінців, і зберігаючи цей обсяг незмінним хоча б два роки.

Натомість, депутат Юрій Котолуп закликав не поспішати із ухваленням остаточних рішень, а залучити до їх розробки фахівців. Крім того, він вважає за розумне у разі скорочення штатів зберегти фонд заробітної плати, щоб стимулювати тих працівників, які залишаться.

Депутат Сергій Кудактін запропонував колегам «не заганяти себе в рамки», обмежуючи суми на утримання управлінців, оскільки держава в будь-який момент може передати на місця ще якісь повноваження, як вона це вже не раз робила. Він також зазначив, що частину функцій, які у Черкасах виконують чиновники, в інших містах покладено на комунальні підприємства, котрі також фінансуються містом, тож порівнювати штати чиновників напряму не можна.

Очільниця профспілок працівників міської ради Лілія Маліщук виступила проти поспіху в питаннях оптимізації кількості службовців, нагадавши, що під час минулих скорочень було звільнено багатьох кваліфікованих працівників, заміну яким потім довелося довго шукати.

Заступник міського голови Павло Валенчук закликав робити акцент не на зменшенні кількості працівників, а на ефективності органів влади, «щоб не вийшло так, що хотіли відрізати пухлину, а відрізали здорову руку». Ще один заступник міського голови Віктор Беззубенко закликав ухвалювати кадрові рішення виважено, не вмішуючи в їх розгляд політику.

Підсумовуючи дискусію, Анатолій Бондаренко зазначив, що черкає від депутатів політичної волі щодо оптимізації структури виконавчих органів міськради. Тим більше, що непопулярні рішення зараз, коли до виборів ще далеко, ухвалювати легше.

– Мабуть, хтось під час оптимізації втратить робоче місце – це життя... Можливо, для багатьох вдасться знайти роботу в інших органах, у комунальних підприємствах, – зазначив міський голова. – При ухваленні кадрових рішень будемо враховувати володіння українською мовою, навичками роботи на комп’ютерній техніці (бо зараз в нас є люди, які досі бояться комп’ютера). Давайте в розвитку Черкас рівнятися на найкращі міста України.

Анатолій Бондаренко закликав депутатські фракції до середини наступного тижня подати свої пропозиції щодо оптимізації виконавчих органів міськради, на підставі яких міський голова підготує на розгляд сесії консолідований проєкт рішення.

1632832033735

реклама

Коментарі  

 
0 #17 Путнік 30.09.2021 11:58
Цитую Есть простое наблюдение:
Как правило, въезжаешь в какой-нибудь украинский город и сразу понимаешь, какой именно бизнес – асфальтовый, домостроительны й, плиточный или бордюрный - принадлежит местному мэру и членам его семьи. А если сразу не понимаешь, значит, у него все бизнесы сразу, схваченные в штормовые 90е.
А тут о якісном складе смешно рассуждают.

Якщо смішно - порегочи, обіс... від сміху.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #16 Виборець 30.09.2021 10:23
Скорочення придумують щоб позбутися від неугодних, не своїх, не породистих і зачистити місце для друзів, муз, кумів, сватів, родичів, бізнес - партнерів.
Після цих скорочень штати стають ще більше, а бюджет більш роздутим.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #15 Есть простое наблюдение 29.09.2021 12:54
Как правило, въезжаешь в какой-нибудь украинский город и сразу понимаешь, какой именно бизнес – асфальтовый, домостроительны й, плиточный или бордюрный - принадлежит местному мэру и членам его семьи. А если сразу не понимаешь, значит, у него все бизнесы сразу, схваченные в штормовые 90е.
А тут о якісном складе смешно рассуждают.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #14 Путнік 29.09.2021 12:36
Саме скорочення нічого, крім погіршення роботи, не дасть, необхідно привести в порядок зарплатний бюджет - співвідношення окладів фахівців і начальників. Не може зарплата начальника, директора, мера, в рази перевищувати зарплату головного спеціаліста. Різниця в оплаті повинна бути не більше 20-50%.
Відносно скорочення - пенсіонерам пора піти на відпочинок і починати треба з себе.
Необхідно подумати про якісний склад – скоротити співробітників з кримінальним теперішнім і минулим; співробітників які мають родичів з кримінальним теперішнім і минулим; співробітників котрі в родинних стосунках, в тому числі і в виборних органах; співробітників з родинним бізнесом для міста і комунальних підприємств.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #13 ЮЗР 29.09.2021 09:13
ЕС..ОФКОС! 8) нафиг столько ... держать за наш щёт..У одного только Бондаренка их сколько
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #12 юра 29.09.2021 08:33
тоха тертий калач і бачить реальну картину.Болівар може всіх не витягнути. Після подорожчання енергоносіїв є реальний шанс залишити без опалення ряд критичної інфраструктури. Бюджет міста не гумовий от він і робить крок на випередження. Все рівно за куплені посади кошти вже зайшли кому потрібно і при скороченні їх повертати не потрібно. Десь так... :o :-*
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #11 Яків Миколайович 28.09.2021 19:42
Ще за Хрущова, на початку 60-х, Тарапунька і Штепсель жартували, що після кожного скорочення штатів кількість чиновників подвоюється... В ті часи чисельність апарату Черкаської міськради складала менше 150 осіб - разом з прибиральницями !
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #10 Землянин 28.09.2021 19:38
Судячи з "міркувань" депутатів, вони - інопланетяни: зовсім не знають як живуть люди. Тобто: ситий голодного ніколи не зрозуміє. Було б правьно, щоб найрозумніших на кілька місяців перевести на "мінімалку".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+21 #9 Прогноз 28.09.2021 17:55
Сократите своих любовниц в горсовете
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+20 #8 Лейба 28.09.2021 17:36
Мой жизненный опыт подсказывает, что после подобных "оптимизаций" штаты раздуваются на 10% - 15%. :lol: :eek: :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100