реклама

реклама

Якщо вводити обмежувальні заходи, то слід завжди думати і прогнозувати наперед всі можливі наслідки, а для цього, зокрема, потрібно вводити компенсаційні виплати для людей і бізнесу, які несуть втрати через карантин. Так вважає співзасновник групи підприємств Корпорації «Дніпро» Олексій Душейко.

11112

– Ми копіюємо частину обмежувальних заходів, що роблять сусідні держави. Але ж лише частину. От, наприклад, закрилися ТРЦ, магазини, заклади побутового обслуговування населення і це б’є по малому і середньому бізнесу. Магазини відкривали люди, яких можна зарахувати до середнього класу. Вони хотіли бути самодостатніми, організували кілька робочих місць, нічого не просячи в держави. І тепер вони в тяжких економічних умовах. Що держава може запропонували власникам бізнесу, щоб підтримати їх? Вважаю, на період карантину треба вводити податкові канікули, – каже Олексій Душейко.

Окремо треба зважати на соціальний захист працівників, адже бізнес, де зупиняється виробництво чи торгівля, може скорочувати і людей.

– Вже чутно по магазинах, що скорочують працівників. Та ще й зарплату урізають. Тут також влада повинна якось проводити роз’яснювальну роботу. Адже якщо робити обмеження по карантину, не думаючи про наслідки, то це може повернутися соціальною напругою. А в нас не така сильна держава, щоб придавлювати потім всі масові протести. Не хотілося б, щоб ситуація була неконтрольована, – зауважує господарник.

Говорячи про обмеження, варто торкнутися і громадського транспорту, адже багато громадян, які не мають автомобілів, стали заручниками ситуації.

– У нас пенсіонери отримують півтори-дві тисячі гривень пенсії. У літньому віці є набір хвороб. І як людині добратися в лікарню? Якщо ми вбережемо цих людей від коронавірусу, то маємо все-таки вберегти і від інших хвороб. Для таких людей навіть таксі по фінансах недоступні. Вважаю, на сесії депутати мали б знімати кошти з одних статей витрат і переносити в інші. Можна прожити і без тротуарної плитки, врешті, і без асфальтування тротуарів. Зараз насамперед треба направляти кошти на допомогу людям, можливо, зробити адресну допомогу, враховуючи суму, яку треба сплатити для двох поїздок на таксі абощо, – наголошує Олексій Душейко. – крім того влада повинна контролювати тих таксистів, щоб не було спекуляцій, адже і бензин не здорожчав і оборот зріс.

Враховуючи прогнози лікарів та досвід інших країн, на жаль, можна говорити про зростання захворюваності. У таких складних умовах треба думати і про медпрацівників.

– Люди, що будуть в зоні ризику, щодня контактуватимуть з хворими. І медичний персонал теж може заражатися. Але яка ж у них зарплата? Можливо, треба робити доплати, додавати щось до стажу. Зрозуміло, це має робитись не лише на місцевому рівні. Можливо, треба збиратися депутатам на всіх рівнях – на обласному і міському – і робити звернення до уряду і парламенту. Мільйони заплановані на наш аеропорт. Чи потрібно це зараз? Слід ставити питання перед Києвом і перенаправляти кошти на програми з підтримки різних категорій громадян, насамперед пенсіонерів, людей з інвалідністю тощо, – наголошує Олексій Душейко. – Зараз же ми бачимо, що влада не зовсім всерйоз сприймає ситуацію і діє недостатньо раціонально.

За словами аграрія, головне зараз – правильно розставити акценти і думати за соціальний захист людей, за допомогу економіці, що взаємопов’язано.

– Різке збідніння може призвести і до зростання злочинності. А ми бачимо лиш піар політиків на закупівлях тестів, препаратів, медичного обладнання. Купив то й добре. Зараз не вибори, щоб піаритися. Тим більше, невідомо ще, хто що купив. Я спілкувався з людиною з Іспанії, то вона розповідала, що захворівши, і звернувшись у лікарню, спершу отримала негативний експрес-тест. Вже згодом зробили мазок, відправили кудись в іншу клініку і тоді отримали результат, що це коронавірус. Тобто, це є розвинута країна, а перші тести у конкретній лікарні, куди звернулася та людина, були не надійні. Тому невідомо ще, що завозять в Україну. Але це вже деталі. Загалом же кожен допомагає, як вважає за потрібне, однак всі разом у владі повинні приймати рішення відповідно до викликів часу. Це насамперед стосується бюджетів і допомозі людям. Бо бюджети розвитку треба скорочувати до мінімумів і насамперед захищати благополуччя громадян, думаючи про їх життя, здоров’я і гідність. При цьому, що затягувати зміни до бюджетів не можна. Бо часу немає, – наголошує Олексій Душейко.

- Загалом, бажаю раціональності у владних рішеннях, а людям – пережити незручності без хвороб, берегтися і дотримуватися порад лікарів.

реклама

Коментарі  

 
+1 #6 юра 26.03.2020 15:22
100% погоджуюсь. Але коли резервний фонд міста Черкаси 300 тис. гривень і зарплата мера 300 тис. на місяць-щось тут не так. Люди при владі 90% мають свій бізнес і не соромляться встановлювати собі в цей час такі премії і зарплати. У них всі думки не про те, як допомогти людям, а як заробити в цій ситуації ще й пропіаритись на цьому. Тренкін навіть на марлі примудрився.... :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #5 СОЛДАТ 25.03.2020 22:28
Цитую Сармат:
Цитую правда:
Ненавиджу цю владу. Хоч хтось подумав про те,що всіх турбує! дякую. А ці козли у владі дограються Ненавиджу Вже зарплату урізали і так

а 73% за них голосовало. Тепер вигрібаємо всі разом

Ти сам,мабуть, за Пороха голосував? Я так розумію що серед коментаторів на цьому сайті вже нема тих, хто ходив голосувати за ЗЕшмарклю? :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 Сармат 25.03.2020 17:41
Цитую правда:
Ненавиджу цю владу. Хоч хтось подумав про те,що всіх турбує! дякую. А ці козли у владі дограються Ненавиджу Вже зарплату урізали і так

а 73% за них голосовало. Тепер вигрібаємо всі разом
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #3 Льоша 25.03.2020 00:19
А хто в испании
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 правда 24.03.2020 19:35
Ненавиджу цю владу. Хоч хтось подумав про те,що всіх турбує! дякую. А ці козли у владі дограються Ненавиджу Вже зарплату урізали і так
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Сармат 24.03.2020 19:19
люди без зарплат ще пару тижнів посидять, і голодні бунти почнуться. Бо тих, що мають якісь заощадження, не так і багато. Чимало живуть від зарплати до зарплати
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100