реклама
Sucurity Police

реклама

 Головною проблемою виборів до Верховної Ради України може бути те, що порушень буде багато, проте їх ніхто не буде фіксувати і оскаржувати. У цьому переконані представники Черкаської обласної організації «Комітет виборців України».


– Може бути ситуація, коли 1-2 дільниці вирішуватимуть ситуацію. Округи в нас нарізані з розбивкою на абсолютно різні електоральні зони, тому те чи інше місто, якщо його «вибити» з процесу, може дати комусь можливість виграти або програти, – переконаний керівник юридичної служби Черкаської обласної організації Комітету виборців України Сергій Пасічник.

Керівника юридичної служби КВУ непокоїть, що в чинному законі «Про вибори народних депутатів» закладена одна «проблема»: тепер члени комісії не ставлять свій підпис на бюлетені, як було раніше.

– Якщо на виборах члени комісій свідомо псували бюлетень, то можна було за підписом чи прізвищем зрозуміти, хто це зробив. Зараз цього немає. Тобто досить членам комісії помилково розписатись на бюлетені або поставити якусь позначку, щоб бюлетень став недійсним. Виборцю ж «до лампочки», є він (підпис, – ред.) там чи немає: він не знає, чи має він там бути згідно закону.

Таким чином, за словами представника КВУ, на певних дільницях можна «вибивати» до 70% кількості тих, хто голосує, і кардинально змінювати ситуацію.

– Можна взагалі «зірвати» вибори, не пустивши на дільницю спостерігачів, – додає заступник голови Черкаської обласної організації «Комітет виборців України» Юрій Сас.

Про ще один «фокус» розповів черкаським представникам КВУ їхній колега з іншої області, коли на дільницях використовували ручки з чорнилами, що зникають.

– Досить, умовно кажучи, представникам того чи іншого кандидата завітати на певну дільницю, замінити в кабінках пасти, і на вечір усі бюлетені будуть недійсними, тому що позначки не буде. Так, якщо 3-4 дільниці таке зробить, абсолютно кардинально можна змінити результати волевиявлення.

Розпіарені web-камери, на думку черкаських представників КВУ, не допоможуть, тому що працюватимуть із 08.00 до 20.00.

– А більшість порушень фактично буде відбуватися після 20.00: підрахунок бюлетенів, визнання їх дійсними чи недійсними. Усі ці моменти із поля зору випадуть, – припускає Сергій Пасічник. – Крім того, досі не зрозуміло, як буде фіксуватися інформація: якщо транслюватиметься в он-лайні, то як це технічно відбуватиметься, враховуючи, що не в кожному селі є телефон і кабель. Якщо буде записуватися, то куди, оскільки 12 годин запису – це кілька гігабайт інформації. Для цього потрібен більш-менш адекватний комп’ютер, який би все це фіксував.

На його думку, ці технології будуть використовуватися переважно для того, щоб показати східним і західним спостерігачам, що в нас є певний прогрес у процесі, з іншого боку – щоб використати ці кадри, як тиск на виборців, на кшталт: за вами спостерігають, і буде видно, як ви проголосували.

– Хоча всі розуміють, що навіть якщо ця камера стоятиме в кабінці, а це законом не передбачено, то максимум, що буде видно, – це потилицю і руку, яка ставить позначку. А враховуючи те, що у нас навіть завдяки камерам біля банкоматів не завжди за обличчям можна з’ясовувати, хто є грабіжником, то говорити про те, що з потилиці можна дізнатися, хто за кого голосував, це, як мінімум, є несерйозним, – переконаний Сергій Пасічник.

реклама

Коментарі  

 
0 #4 володимир 05.10.2012 10:28
:zzz :zzz :zzz :zzz
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #3 володимир 05.10.2012 10:27
Комітет виборців України стоїть на своїх позиціях і це правильно. Порушень на виборах буде багато. Партія Регіонів готова йти на все щоб вибори не відбулися. :-?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #2 володимир 05.10.2012 10:20
Комітет виборців України стоїть на своїх позиціях і це правильно. Порушень на виборах буде багато. Партія Регіонів готова йти на все щоб вибори не відбулися.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Умні чи красиві? 03.10.2012 08:40
В Комітеті виборців України РОЗКОЛ!!!
Черкаська обласна організація Комітету виборців України офіційно повідомляє про припинення співпраці з Уманською асоціацією виборців та її керівником Германом Рахматуліним.
Як зазначається в офіційному повідомленні Черкаської обласної організації Комітету виборців України вони за згодою сторін припиняють співпрацю з Уманською асоціацією виборців та її керівником Германом Рахматуліним.
Про те, хто представлятиме КВУ в окружній виборчій комісії №200 (центр м. Умань) обіцяють повідомити пізніше. Говориться на сайті "Вибори 2012 Черкаська область "
Зрозуміло, що формулювання "за згодою сторін" взяте з Кодексу про Працю та не може застосовуватися при припиненні партнерства між організаціями. Зважаючи, що Герман Рахматулін вже більше десяти років представляє інтереси КВУ в м. Умань, цей крок у розпал виборчої кампанії скоріш за все свідчить про серйозний конфлікт інтересів в організації.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100