реклама
Sucurity Police

реклама

Центром мистецького життя на Шевченківські дні цього року стане Палац культури «Дружба народів». Про це домовилися директор Черкаського обласного художнього музею Ольга Гладун та почесний президент ПАТ «Азот» Валентина Жуковська. Серед заходів, які вже запланували поціновувачки мистецтва – заключний мистецький фестиваль «Шлях до Тараса» за участю найталановитіший дітей області, який відбудеться у березні у «Дружбі народів».

У ці дні до Черкас завітають найерудованіші школярі, щоб позмагатися у знанні життя та творчості Тараса Шевченка. Участь в інтелектуальному конкурсі візьмуть близько 30 команд з різних районів Черкаської області. Дві команди фіналістів змагатимуться за першість у брейн-ринзі в ПК «Дружба народів».


Також у березні розпочнеться фестиваль «Кобзарева криниця». У «Дружбі» представлять найкращі роботи маленьких черкащан, присвячених Шевченку.

Найкращі роботи будуть використані як ілюстрації до книжки «Кобзар», яку планують видати до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Ця книжка буде розповсюджуватися не лише в Україні, а й в інших країнах. Головне для Валентини Борисівни – надати цьому святу розголосу не місцевого або українського, а світового значення! – говорить Ольга Гладун.

Про малу обізнаність української культури за кордоном зазначає на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» Валентина Жуковська. Вона переконана: цю сумну тенденцію потрібно змінювати.

Дуже прикро, що світ знає мало про українське мистецтво. Наприклад, минулого року, наскільки мені відомо, за кордоном відбулось лише дві виставки українських митців. На жаль, світ знає більше про політичні скандали в Україні, аніж про наше мистецтво та культуру, – зазначає пані Жуковська.

Ще одна цікава ідея Валентини Борисівни – присвячений Тарасові Шевченку молодіжний рок-концерт. Вона планувала провести його на площі «Дружби народів», однак хвилюється, що може зіпсуватися погода.

– Зараз увесь мистецький пульс переходить у потужну інституцію ПК «Дружба народів». У них прекрасна апаратура, сцена. Після ремонту це вже палац культури європейського рівня, – запевняє Ольга Гладун.


Як пише Валентина Жуковська, остаточну узгоджену програму заходів планують оголосити вже до кінця тижня. Очікує, що неабиякий розголос та підтримку матиме ідея із перевиданням Кобзаря, ілюстрованого малюнками дітей Черкащини.

–  У планах також організація публічних лекцій «Невідомий Шевченко» та екскурсій дітей до пам’ятних місць Черкашини, пов’язаних із життям та творчістю Кобзаря, – зауважує Валентина Борисівна.  – Вдячна усім, хто разом із нами готує ці свята, насамперед представникам управлінь культури, освіти та науки черкаської обласної адміністрації, директорам Черкаського художнього музею Ользі Гладун, музею Кобзаря Ользі Шарапі, Черкаської дитячої художньої школи ім. Нарбута Людмилі Веселовій, директорові школи №20 Людмилі Киті, директорові Черкаського міського палацу молоді Ользі Сисоєвій, директорові ПК «Дружба Народів» Галині Бурлаці, головному режисерові міського будинку культури ім. Кулика Раїсі Підгаєвській та багатьом іншим.

За словами Ольги Гладун, цьогорічне святкування Шевченківських днів – пілотний проект, підготовка до глобальних свят на наступний рік. Нагадаємо, у 2014 році вся Україна святкуватиме 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100