реклама
Sucurity Police

реклама

У Черкасах на сцені Палацу культури «Дружба народів» у рамках фестивалю «Шлях до Тараса» відновили постановку «Гайдамаки».


Літературно-музична вистава «Гайдамаки» є унікальним, неймовірно епічним твором у виконанні Академічної чоловічої хорової капели ім. Л.Ревуцького, заслуженого академічного симфонічного оркестру Національної радіокомпанії України та майстрів художнього слова Анатолія Паламаренка (Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка), Анатолія Юрченка (заслужений артист АРК), Василя Пудченка (лауреат міжнародних конкурсів).


Уперше виставу «Гайдамаки» за поемою Т.Шевченка поставив у 1920 році режисер-реформатор Лесь Курбас. Загалом в історії українського театру  нараховується понад 90 постановок поеми як на сцені професійних, так і самодіяльних народних театрів. Але в останні десятиліття вистава на сцені не йшла.

Нова версія сценічного втілення твору Шевченка – це літературно-музична вистава. У програмі використані симфонічні і хорові твори композиторів К.Стеценка та Р.Глієра. Оркестровку музичних номерів здійснив талановитий музикант і досвідчений диригент Олександр Литвинов.


Першим поверненням після великої перерви до цього безсмертного твору Великого Кобзаря стало сценічне втілення «Гайдамаків» на сцені Колонного залу імені М.Лисенка у Києві, здійснене постановниками – режисером Володимиром Лукашевим та диригентом Іваном Гамкалом.

«Гайдамаки» були поставлені в Черкасах в рамках Програми Шевченківських днів «Шлях до Тараса». За задумом організаторів, головною об’єднуючою ідеєю усієї Програми Шевченківських свят «Шлях до Тараса» – демонстрація нового образу Шевченка, близького та сучасного.

– Кожен українець по-своєму сприймає творчість Шевченка, у кожного він свій, – говорить голова оргкомітету фестивалю «Шлях до Тараса» Валентина Жуковська. – Програма фестивалю різноманітна та насичена. Юні таланти представили свій образ Шевченка у культурно-мистецькому фестивалі. Діти старшого віку розкривають образ поета в інтелектуальних іграх брейн-ринг та рок-концерті «Шевченко – це модно». Молоді та зовсім юні митці взяли участь у художній виставці, найкращі роботи з якої увійдуть до нового видання Кобзаря, ілюстрованого дитячими малюнками.

За словами Валентини Борисівни, «Гайдамаки» – вистава світового формату. 

– Ми горді, що саме для нашого фестивалю метри української сцени відновили такий культурно-мистецький проект, як «Гайдамаки», за участі найталановитіших українських артистів, що вже увійшов в історію мистецтва сучасної України. Я впевнена, що ця подія запам’ятається надовго, – зазначає Валентина Жуковська.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100