реклама

реклама

На Черкащині створено оперативний штаб для обміну досвіду та реагування на виборчі порушення між всіма сторонами виборчого процесу. Про це «Прочерку» повідомив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРИ Тарас Щербатюк.

500x375-images-news-022019-.thumbs-8b4df37d5a0de28e3ba3753ad34ecd49_930_0_0

Він сам зініціював створення такого штабу і це чи не перша практика в Україні.

Штабом вже було проведене перше засідання за участі суддів, керівників правоохоронних органів, голів ОВК, головного управління юстиції в Черкаській області тощо.

– Мета – налагодити комунікацію між всіма сторонами, що займаються виборами і розслідуванням злочинів проти виборчих прав громадян. Щоб ми оперативно реагували на всі випадки, які є в контексті виборчого процесу, – пояснив Тарас Щербатюк. – На нинішній нараді правоохоронці доповіли про розслідування правопорушень, про справи, що направлені в суди. Суди повідомили, які можуть бути недоліки в протоколах про адмінправопорушення та на підставі чого повертаються справи на доопрацювання. Правоохоронці також вказали на необхідність більш оперативного розгляду справ судами, щоб не перевищувати тримісячний термін, по закінченню якого справи закриваються. До слова, суди повідомили про розроблену типову заяву, щоб громадяни могли підійти і написати її саме щодо внесення змін до списку виборців.

Під час наради стало відомо про проблеми окружних виборчих комісій. Так, в ОВК наголосили, що місцева влада не оперативно реагує на виклики, які стоять перед комісіями: більшість приміщень не пристосовані для роботи. І багато питань з цього приводу саме до органів місцевої влади.

– На наступну нашу робочу зустріч запрошені голова ОДА, міські голови, хочемо запросити місцеву владу, де створені окружні виборчі комісії. Щоб сказати, які законодавчі вимоги для приміщень, обговоримо ситуацію по приміщеннях, де створюються і будуть діяти дільничні виборчі комісії, – зазначив Тарас Щербатюк. – Зацікавлені в нараді і суди. На наступне засідання вони прийдуть вже з вибіркою щодо справ, щодо виборчих порушень. Ми побачили, що кожна сторона зацікавлена у співпраці, а ОВК також зацікавлені в роботі з поліцією.

Вирішено, що такі зустрічі проходитимуть щотижнево.

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

bigmir)net TOP 100