реклама

реклама

Кадровий резерв Народної партії на посаду черкаського губернатора - Сергій Терещук

Кадровий резерв Народної партії на посаду черкаського губернатора - Сергій Терещук

Про персональні перспективи у політиці, «політичних повій» та управлінський стиль колишнього і нинішнього губернатора «Прочерку» розповів народний депутат Сергій Терещук.

Нардеп від Черкащини є представником провладної – Народної - партії. На теренах області сила Володимира Литвина набрала на місцевих виборах 11% (це разом за пропорційною системою і за мажоритарною). Сергій Миколайович визнає, що це непоганий результат, але сам він ним незадоволений…

– Чим пояснюється високий показник на місцевих виборах Народної Партії в Черкаській області і низький у самому обласному центрі?

–Черкаси розділилися на тих, хто за Одарича і проти так званої чинної влади, і на тих, хто за Влізла, але проти Одарича. Інших кандидатів всерйоз не розглядали. І вся передвиборча боротьба була побудована на протистоянні Одарича з біло-блакитною владою, що зіграло на руку чинному мерові. Наша команда в Черкасах проводила доволі активну роботу. Були висунуті хороші кандидати в депутати на кожному виборчому окрузі.

"Нормальні" у Черкасах зазнали нищівної поразки

"Нормальні" у Черкасах зазнали нищівної поразки

Наш кандидат на посаду міського голови Олександр Соколовський з моменту обрання його головою нашої міської парторганізації проводив активну роботу. Та і зараз проводить: харчує безпритульних, організував комп’ютерні курси для людей літнього віку, допомагає школам. А час летить швидко. Тож сподіваюсь буде результат на наступних виборах. Також я допускаю, що ми, можливо, щось і не врахували під час нашої передвиборчої роботи.

– Чи може Олександр Соколовський знову бути кандидатом в мери від Народної Партії?

– По-перше, це далека перспектива, хоч час і швидко плине. По-друге, вважаю, що все-таки при позитивних якостях нинішнього мера Сергія Одарича та інших кандидатів, мер повинен бути місцевим, у якого в Черкасах друзі, родичі, який тут житиме… Тим більше, Соколовський ще молодий… Значно молодше Одарича, Білоусова (кандидат в мери від КПУ) інших. Тому трагедії ніякої немає в тому, що Соколовський програв. Це була для нього школа, досвід. Важливо, що він не зламався, а працює і результат буде значно кращий…

– Може болючішим на місцевих виборах для партії був не програш пана Соколовського, а невходження партії в міськраду Черкас?

Це звичайно дуже прикро, що нема наших представників в міськраді, які могли б принаймні відчувати, яка атмосфера в міській раді, вносити у її роботу те, що пропонувала партія на виборах. Але і для міської ради відсутність представників Народної Патрії – це погано. Демократія – це коли є політичні сили різного спрямування, є дискусія, бо тоді є і результат. Втратили Черкаси і ми. Але ми вже нічого не вдіємо. Так, ми можемо звинувачувати когось, що в нас голоси забрали, але результат є результат. З ним треба погодитися.

" В Черкасах немає великої політики. Велика політика лише в Києві між вулицями Банковою і Грушевського"

" В Черкасах немає великої політики. Велика політика лише в Києві між вулицями Банковою і Грушевського"

– Стосовно показників Народної Партії в області. Можливо вони хороші, бо партія співпрацює з партією влади? Скооперувалася з нею?

– Ви вважаєте, що партія влади нам допомогла? Якщо подивитися, то в кожному районі якась частина (від 10 до 30%) наших партійців в силу різних причин перейшла в партію влади. Подивіться на обласну раду: Лега – колишній народник. Черняк – колишній мій заступник. Подивіться на райони, на голів районів: Солошенко з Кам’янки, Головко з Чорнобая, Івашкевич з Городища, Гончаров з Монастирища , – все це наші колишні члени партії. Зараз вони або звільнені, або в Партії регіонів. Тому навпаки – партія влади взяла в нас частину людей, кращих людей. Хоч я до цього ставлюся з розумінням. Ті, що прийшли до влади, не мали на лаві запасних досвідчених людей. Я з розумінням поставився до тих партійців, що пішли у владу, бо вони вимушені будуть працювати разом з цією командою, яка при владі. В деяких районах, зокрема, Катеринопільському, Кам’янському був тиск на членів партії. Хтось пішов під тиском, хтось побіг, щоб бути потрібним владі, а хтось просто хотів прихилитися до сильних. Тож я не вважаю, що на виборах нам влада допомогла. Влада нам не робила вибори, кожен боровся за себе.

– Володимир Литвин, приїжджаючи на Черкащину перед місцевими виборами, називав перебіжчиків «політичними повіями». У вас були розмови з колишніми однопартійцями стосовно їхньої позиції?

Заступники Сергія Терещука по керівництву облосередку НПУ тепер сидять у президії обласної ради - Валерій Черняк (крайній справа) є головою ради від Партії регіонів, а Василь Касян - його заступник

Заступники Сергія Терещука по керівництву облосередку НПУ тепер сидять у президії обласної ради - Валерій Черняк (крайній справа) є головою ради від Партії регіонів, а Василь Касян - його заступник

– Коли голова адміністрації йде в команду, щоб там працювати, то я ставлюся  до цього з розумінням. Мені важливо, щоб людина в житті могла реалізувати свій потенціал. Он минула влада не брала в команду людей, які були з попередньої влади — я цих поглядів не поділяю. Хай люди працюють на Черкащину. А щодо тих, хто просто побіг, щоб прислужитися, то про що з ними можна говорити? Той, що зрадив один раз, зраджуватиме завжди. Але в нашої партії кістяк залишився.

– Ви народний депутат і можете порівняти роботу в столиці і роботу колег, депутатів обласної ради на Черкащині…

– На моє переконання, в Черкасах немає великої політики. Велика політика лише в Києві між вулицями Банковою і Грушевського. У нас немає політичної поляризації суспільства. У нас просто ідуть за лідерами. От подивіться, як за Черевком бігали, щоб прислужитися. Тільки змінився вектор, люди побігли до інших… Таке протистояння присутнє постійно у нас. А якби поменше війни, а більше порядку, то наш обласний центр був би не гірший за інші, сусідні.

– Можете охарактеризувати управлінський стиль Тулуба і Черевка?

– Обидва стилі можна назвати вольовими. З іншого боку є і відмінності. Вони зумовлені лідерами в Києві. Черевко працював в команді Президента Ющенка, де було більше емоцій, де була побудована робота більше навколо духовності. Нині прийшла команда з досить жорсткими методами керівництва, але і з більшою діловитістю. Зокрема, у Сергія Борисовича відчувається досвід адміністративної і управлінської роботи на високих державних посадах. Тому не можна однозначно казати, чий стиль кращий, головне який буде результат. Що буде? Ви знаєте, я б не хотів давати оцінку, адже лише півроку пройшло. Тим більше команда Тулуба в більшій мірі працювала на вибори. А я не вважаю вибори оцінкою їх роботи. Тоді вектор їх зусиль був направлений на конкретний результат. Оцінку роботи нинішній владі можна давати через півроку, коли вляжуться виборчі пристрасті. Тоді побачимо наскільки більше в нас робочих місць, як реалізований потенціал в аграрній сфері, який зріст економічний області.

– У ЗМІ свого часу лунали думки про те, що Черкащину може очолити Сергій Терещук. Відчуваєте в собі сили очолити область?

– Це питання виключно Президента. Він формує свою команду і цілком логічно, що у свою команду президент взяв свого одно партійця і однодумця. Ви зверніть увагу: в усіх областях сила, що перемогла на виборах президента, очолила обласні державні адміністрації. А далі… Я радий, що Сергій Тулуб все-таки погодився з нашими пропозиціями і взяв кращих людей на роботу в районні державні адміністрації. Нині у Регіонів є вся повнота влади.

– Але все-таки, чи ви відчуваєте в собі сили очолити область?

– Посада керівника області дуже відповідальна і важлива. Але добре для Черкас можна зробити і не на цій посаді. Я залишаюся черкащанином, люблю цю землю, поважаю людей, що тут живуть. Тому я намагаюся на посаді народного депутата в якійсь мірі реалізувати себе і допомогти Черкащині.

– До речі, ви вважаєте себе черкащанином, то хотілося б запитати, де ви живете: в Черкасах чи в Києві?

– У мене житло в Києві. Донька навчається в столичному інститут міжнародних відносин. Дружина працює в Інституті кардіології. Сесійні тижні я проводжу в Києві, але коли сесії немає, я поспішаю в Черкаси. Я киянином не стану. У Черкасах у мене друзі, я сюди приїжджаю як додому.

"Я сільське господарство краще знаю, ніж інші галузі"

"Я сільське господарство краще знаю, ніж інші галузі"


– Чи об’єднуються депутати від Черкащини у Верховній Раді для вирішення проблем області? Яких насамперед?

– Домовилися з Сергієм Тулубом і з Валерієм Черняком, що ми в Києві після новорічних і різдвяних свят зберемо народних депутатів від Черкащини. Обласна влада скаже зі свого боку чим, на їх думку, ми можемо бути корисні, а з іншого боку ми, нардепи, скажемо чим можемо допомогти. Я, як депутат Блоку Литвина, намагаюся через Володимира Литвина, через бюджетний комітет, що очолює мій колега, допомогти фінансуванню тих чи інших об’єктів. Це по-перше. А по-друге, я маю на Черкащині досвідчену команду. Мої помічники працюють з усіма управліннями обласного Будинку рад. А взагалі робота депутата ВР полягає насамперед в законотворчій діяльності, депутат повинен професійно працювати над законами. І дуже прикро, що більша частина депутатів взагалі не розуміють, що таке законотворчий процес, бо пройшли за списками. У багатьох з них враження, що Верховна Рада – це велике акціонерне товариство. Вони ходять з мобільним телефоном і вирішують своє питання. Також важливо, коли людина і в Києві, і в регіоні працює. Бо закони ж приймаються не лише для киян, а й для уманчан, черкащан тощо. Тому потрібно знати їх проблеми. От якраз моє життя тут, в Черкасах, наша розгалужена партійна організація з офісами в кожному районі дає можливість більш грунтовніше і предметніше працювати над законопроектами. Але повертаючись до запитання: ми – народні депутати від Черкащини – більше контактуємо одне з одним як земляки, а не як представники різних політичних сил.

– Враховуючи, що ви почесний голова агрофірми «Маїс», що діє на Черкащині, то очевидно, що вам ближче аграрна тематика…

– Звичайно, я зараз працюю заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин. Я автор закону «Про молоко і молочні продукти», «Про м'ясо і мясні продукти», закон «Про насіння», «Про карантин рослин» тощо. Я сільське господарство краще знаю, ніж інші галузі.

– Стосовно керівника партії. Якщо Володимир Литвин втратить посаду спікера Верховної Ради, якою може бути доля Народної Партії?

– Пригадайте, що на виборах у 2006 році Володимир Михайлович і наша партія не пройшли в Верховну Раду, але ми не розгубилися, не розбіглися і через рік пройшли в Верховну Раду. Через рік лише Володимир Литвин став спікером. Тобто, звичайно, ця посада щось додає, але вона в якійсь мірі і заважає. Бо посада вимагає приймати разом з коаліцією непопулярні заходи, закони, робити непопулярні кроки, але потрібні водночас.

Від "Прочерку": Перша публікація цього інтерв'ю (скорочена версія) - у газеті "Вечірні Черкаси" (№59 від 29 грудня 2010р.). Частина використаних фото - з офіційного сайту обласної організації Народної партії.

реклама

Коментарі  

 
+4 #9 Фігаро 22.01.2011 21:00
Терещук: Той, що зрадив один раз, зраджуватиме завжди. Але в нашої партії кістяк залишився".

Ги-ги-ги! Кістяк залишився... Ну-ну, будєм посмотрєть :-)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #8 Експерт 21.01.2011 22:28
Так звані "жорсткі" методи керівництва використовують лише тоді, коли не вистачає сучасних ефективних іноваційних управлінських технологій...Переляку і покірності з-під палиці досягнути можна, а ось творчості, розвитку і прогресу - НІКОЛИ!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #7 patriot 16.01.2011 18:02
Передаётся власть богатства должности по наследству.Типа западных стран но сопозданием лет на 300 .В награду своим сеньорам император Янукович раздает провинции в управление(Керн ес-Добкин) а те в свою очередь содают сатрапов типа Мусеева котрые будут землю грызть а не отдатут народу ничего ?В харькове половина лесов сданы в аренду таким же баронам бондюганам И никто не знает сто там происходит точно так же как не знали о лозинских охотах.Создаётся новая аристоПРатия которая за неведомые заслуги присваивает себе всё достояние народа бесплатно.Сколько налогов должен был платиь лозинский с 22 тыс га.И это должны быть декларированные деньги И никто не считал.Точно так и везде А сколлько налогов плати наш гражданин ?Я вот читал на сайте posovesti.добавить com.ua что почти 80% от своих доходов.А сколько олигархи да бароны земельные?Заставить доплатить за всё время пользования ?Но тогда все они по миру пойдут в том числе и вся новая элита
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #6 Helen 14.01.2011 13:54
А парни-то крепки...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+21 #5 Виборець 30.12.2010 11:44
Володимир Литвин, приїжджаючи на Черкащину перед місцевими виборами, називав перебіжчиків «політичними повіями».А він?????
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #4 Weq 30.12.2010 10:30
Як можна було розраховувати на пемогу привівши до влади в міській по ХАМА З ЗАМІВ Соколовського?
Чи фізично і морально принижувати підлеглих стало у народників нормою?
А можливо Соколовський фінансував 4 палаци з штучним озером у Мошнах,які ви будуєте,пане Терещук?
А може то ви там зводите народну будову?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #3 UA 30.12.2010 09:23
Глянь на их ***!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+28 #2 Vasko 29.12.2010 22:55
На майбутніх парламентських виборах литвинівців очікує доля соціалістів,які неодноразово зраджували колег по коаліції та свій електорат.Тобто повний провал не за горами. Досить прикриватись своєю "аграрною проблематикою"... ще б запропонували проект Закону України "Про сало та способи його споживання". Ганьба таким політикам!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+31 #1 Виктор 29.12.2010 21:31
Короче! Партія ЗРАДНИКІВ! І цим все сказано.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100