реклама

реклама

Новий Черкаський обласний діагностично-консультативний центр (складова обласної лікарні), який з нагоди закінчення будівництва відвідав минулого тижня президент України Віктор Янукович, ось-ось запрацює.

Як Фенікс із попелу: Медичний центр постав на місці згарища

Як Фенікс із попелу: Медичний центр постав на місці згарища


Ця будівля просто-таки постала з попелу: у 2005 відділення обласної лікарні, що знаходилося на цьому місці, знищила пожежа. Руїну демонтували в 2011 році, а влітку минулого року розпочали будівництво медичного центру.

У 2005 відділення обласної лікарні, що знаходилося на цьому місці, знищила пожежа

У 2005 відділення обласної лікарні, що знаходилося на цьому місці, знищила пожежа


– На згарищі вже й повиростали дерева. Там почали селитися бомжі, яких нам довелося виганяти. Зараз нам просто не віриться, якою була поліклініка і якою вона стала, – говорить головний лікар обласної лікарні Олександр Дудник.

Влітку минулого року розпочали будівництво медичного центру

Влітку минулого року розпочали будівництво медичного центру


Нині тут чекають лікарів і пацієнтів новенькі кабінети і коридори. Коридори пахнуть свіжістю. Фахівці остаточно налаштовують дороговартісне закордонне обладнання.

Нагадаємо, як інформувало видання «Наші гроші», головне Управління капітального будівництва Черкаської облдержадміністрації за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Черкасиміськбуд» на будівництво до кінця 2012 року обласного діагностично-консультативного центру по вул.Менделеєва, 3, м.Черкаси. Вартість угоди склала 30,25 млн. грн.

 

З плакату, що розміщений у холі медцентру, лікарі запевняють пацієнтів: «Ваше здоров’я – в надійних руках!» До речі, лікарі на плакаті – тутешні. При облаштуванні коридору планували розмістити на стіні американський плакат, та потім замислилися: а чим наші гірші?


По-суті, центр працюватиме так, як працювали діагностичні служби поліклініки й раніше. Нових структур не передбачається. Лише буде все це під одним дахом. Поки що ж корпуси поліклініки розкидані по території закладу.

– У нас – 10,5 га… І уявіть, що людина приїхала з Монастирища. Вистояла чергу до лікаря, а він направляє на рентген, що в іншому корпусі. Поки людина знайде, зробить рентген, то лікар вже може й прийом закінчити, – розповідає Олександр Дудник. – Інше питання: люди в поліклініці були немов оселедці в бочці. От дехто каже, мовляв, гігантоманія! Але ж це не так. Наша обласна консультативна поліклініка існує з 1954 року. І потужність того приміщення, в якому вона розташована, розраховане на 150 відвідувань на зміну. А торік відвідуваність в середньому становила 600 осіб! Тепер наш новий центр зможе приймати й 900 осіб! Така розрахункова кількість відвідувань на зміну.

Фото з коридорів старої поліклініки: комфорт їм тільки сниться...

Фото з коридорів старої поліклініки: комфорт їм тільки сниться...


Фахівець охоче погоджується показати журналісту всі закапелки нового ще не відкритого медичного центру, по дорозі у перервах між телефонними дзвінками розповідаючи його переваги. Каже, що про подібний центр мріяли вже багато поколінь медиків Черкаської обласної лікарні.

Нові коридори, що чекають лікарів і пацієнтів

Нові коридори, що чекають лікарів і пацієнтів


У новозбудованому центрі буде і УЗІ-апарат, і рентген-апарат експертного класу, що може «робити все». Цікаво, що сучасна апаратура дає змогу посилати фото хворого в кабінет лікаря в електронному режимі. Тобто, тепер непотрібно роздруковувати плівку і, перш ніж нести лікарю, чекати поки вона підсохне.

Президент залишився задоволений побаченим

Президент залишився задоволений побаченим


– Поки хворий іде з кабінету, лікар вже опрацьовуватиме його знімок, – розповідає про нову апаратуру медичного центру Олександр Дудник.


У іншому кабінеті - магнітно-резонансний томограф японського виробництва. Апарат – немов гігантське кільце, що займає півкімнати. Він такої марки поки один в Україні. Цінність його, зокрема, й в тому, що ширина внутрішнього проходу зможе вмістити і досить огрядних черкащан. А от невелика довжина каналу благотворно впливатиме на тих, хто боїться закритого простору.

У цілому ж новобудова укомплектована апаратурою на 30,5 млн. грн., виділених з державного бюджету.

Кожен поверх медичного центру вже розписаний. Другий і третій поверхи – для лікарів. П’ятий – для лабораторій. А на четвертому поверсі будуть розміщуватися амбулаторні структури перинатального центру: відділення перинатальної діагностики, медико-генетична лабораторія, центр планування сім’ї.


– Президент сказав, що в цьому році в Черкаській області повинен бути створений обласний перинатальний центр – структура, що спостерігає за жінкою з моментом зачаття дитини до її народження. Мова йде про жінок, які мають складності в цьому процесі. Це структура, яка в своєму складі повинна мати стаціонарні і амбулаторні частини.

Головлікар пригадує нещодавню публікацію «Прочерку» де йшла мова про підготовку лікарні до візиту президента. (Переглянути матеріал можна ТУТ). Відчувається, що керівника закладу вона зачепила.

– От ви написали, як ми героїчно готувалися до візиту високоповажного гостя. Але ж який дбайливий господар не буде готуватись до приїзду гостей?! Ще й таких поважних! Знаєте, як кажуть: вішалка – основа театру.

Олександр Дудник показує один з поверхів.



– Кабінети лікарів, лабораторія. Це бактеріологічні кабінети, а це – душові кабінки для лікарів-бактеріологів. А ось подивіться – коридори. На фото я вам покажу, якими вони були… А це такі тепер тут туалети, куди матимуть змогу заїхати на візках і люди з обмеженими можливостями. Ось наш конференц-зал, де є можливість проводити онлайн-конференції з професорами, наприклад, з Києва.

За словами Олександра Дудника, обласна поліклініка щорічно приймає близько 150 тисяч жителів Черкащини. Завдяки новозбудованому медичному центру поліклініка зможе в більш комфортних умовах приймати і до 200 тисяч жителів…

– Мене дивує, коли цю новобудову пов’язують з політикою. Адже все це робиться для черкащан. Центр запрацює і діятиме на благо черкащанам! – запевняє Олександр Дудник.

Однак, складається враження, що в конференц-залі закладу політика таки трохи присутня. Тут очевидно багато синього кольору. Та й синьо-білі гірлянди повітряних кульок промовисто натякають, високоповажного представника якої партії тут нещодавно приймали.


– Коли зробили бірюзового кольору стіни, то почали від них відштовхуватися. Колір взагалі придумала архітектор. Вона і спланувала все. А вже наші люди у всьому бачать політику. У нас в згорілому приміщенні був зал рожевий. І ніхто ж не казав, що він спеціально такого кольору був, бо робили при комуністах. От і в нас фахівець відштовхувалася від кольору стін. А тоді, як до нас Любов Майборода ходила (головлікар має на увазі відвідування депутатами облради Наталією Старіковою та Любов Майбородою новобудови на початку лютому, коли депутатки перевіряли раціональність використання коштів на будівництво медичного центру, – ред.), то написали, що «все витримано в партійних кольорах».

Що буде зі старими корпусами, головлікар не каже. Мовляв, стосовно старих будівель рішення має ухвалювати обласна рада.

У цілому ж Олександр Дудник заявляє про повну предстартову готовність нового медичного діагностичного центру. Проте переведення сюди відділів поліклініки і налагодження певної апаратури потребує часу. Тож чітко назвати день відкриття діагностичного центру в лікарні не беруться.

Зате медперсонал вже очікує цього дня. Керівники лабораторій, наприклад, любуються душовими кабінками. Кажуть, в старому приміщенні про таке можна було лише мріяти, хоч для бактеріолога душ – це не розкіш, а необхідність.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100