реклама
Sucurity Police

реклама

Єдиний парк у Черкасах, який має статус загальнодержавного, – Парк 50-річчя радянської влади – хочуть перейменувати до 200-річчя дня народження Тараса Шевченка. Минулого четверга відбувся «круглий стіл», де представники влади, історики та краєзнавці висловили свої ідеї.

За словами міського голови Черкас Сергія Одарича, поки що остаточного рішення щодо перейменування міська влада не має. На його думку, назву «50-річчя Радянської влади» потрібно змінювати, однак питання нової назви є дискусійним.


На сьогодні топонімічна комісія розглядає кілька варіантів, проте рішення про перейменування можуть ухвалити лише депутати міської ради.

Серед варіантів нової назви парку під час обговорення прозвучали три: Шевченків бір, «Ювілейний» та Парк кохання, однак жоден так і не набув стовідсоткової підтримки.

Краєзнавець, археолог Михайло Сиволап пропонує назвати черкаський парк Шевченковим бором, вшановуючи пам'ять про Кобзаря. Підтримує таку думку і професор кафедри історії та етнології України ЧНУ ім. Б. Хмельницького Віталій Масненко.

– Назва Шевченків бір є досить оригінальною, питомо українською. Вона пов’язана з постаттю Тараса Шевченка, тому якихось питань щодо доцільності не повинно виникати, – вважає Віталій Масненко.


Ще один ініціатор присвоїти черкаському парку ім’я Шевченка – керівник Народного руху України в Черкаській області Ігор Волошин

Аби відстояти нову назву парку, прийшла на обговорення з «Кобзарем» секретар комітету самоорганізації населення мікрорайону «Хімселище» Анна Пархоменко.

– Я ще не ходила в школу, а мама мені Шевченка читала. Я й сама вчила його поезії. «Кобзар», незважаючи на ті повоєнні роки, був майже в кожній родині. Якщо не було «Кобзаря», то був портрет Тараса Григоровича. Я від імені свого мікрорайону і від своїх ровесників хочу сказати, що навіть бір Тараса Григоровича – це принизливо для такого світового генія, – каже Анна Пархоменко.

Секретар комітету самоорганізації населення мікрорайону «Хімселище» Анна Пархоменко прийшла на обговорення з «Кобзарем»

Секретар комітету самоорганізації населення мікрорайону «Хімселище» Анна Пархоменко прийшла на обговорення з «Кобзарем»


На її переконання, парк 50-річчя не просто має носити ім’я Шевченка, потрібно навіть змінити концепцію парку.

–  Щоб там було озеро, обсаджене вербами, щоб там був калиновий гай, вишневий садочок. Щоб коли заходить або житель нашого міста, або приїжджа людина, то вона відчувала, що потрапила в ауру, в якій був Тарас Григорович.

Натомість у депутата Черкаської міської ради Андрія Більди така назва асоціюється з… пивом.

– Бір – це англійське слово, яке означає пиво. Якщо приїде англієць в Черкаси, то він скаже: «О, піду поп’ю туди пива», – роздумує Андрій Більда.

Зображення зі сторінки Федора Гонци в соцмережі «Фейсбук»

Зображення зі сторінки Федора Гонци в соцмережі «Фейсбук»


Натомість парк він пропонує переназвати «Ювілейним», бо ж до такої назви жителі міста вже звикли.

– Ми чомусь всі називаємо наш парк 50-річчя Жовтня, але, згідно з документами, його офіційна назва – парк 50-річчя радянської влади. На мою думку, такої назви не повинно бути, – сказав Більда. – Інша справа – м’яко його перейменувати на парк «Ювілейний». Така назва дає можливість маневрувати і прив’язувати її до ювілеїв різних історичних постатей.

А вже в самому парку Більда пропонує створити алею 200-річчя Тараса Шевченка та тропу 100-річчя Василя Симоненка.

Його підтримує і голова комітету самоорганізації населення «Луначарський» Руслан Зоря.

– Мені «Ювілейний» більше подобається не тому, що я Шевченка не поважаю. А щоб не рябіло. У нас і бульвар Шевченка, і музей. І так по всій Україні… – каже Руслан Зоря.

Ще більш категорично на це дивиться краєзнавець Сергій Ганницький. На його думку, «з Шевченком носяться, як з торбою».

– Назву «Ювілейний» не треба пояснювати. Надалі дітям буде пояснити важко, що таке жовтень в значенні жовтневої революції… Непотрібно Тараса Шевченка піднімати ще вище, його за цей час піднімали дуже високо: як з писаною торбою з ним носяться… Є музей, пам’ятник, вулиця… – обурюється Сергій Григорович.


Керівник фракції Партії регіонів у міськраді Ігор Мельников вважає, що непотрібно усьому радянському надавати негативного відтінку. Хоча й не заперечує, що до ювілею потрібно вшанувати Кобзаря.

– Я не хочу виступати захисником якихось режимів, але потрібно розуміти, що наша країна 70 років була при комунізмі: були герої, бути антигерої. Антигероїв треба перейменувати, а може, якусь вулицю й на ім’я героя назвати. Головне, щоб під час перейменування вулиць ми не втратили свого обличчя. Наші батьки виховувалися за тієї влади. Ми дійшли до того, що все, що було там, – це погано. Але ж ми за тієї влади і війну виграли, і в космос полетіли, – наголошує Мельников.

Безпартійний депутат міської ради Олександр Радуцький вважає, що ініціатором перейменувань є мер Черкас Сергій Одарич, адже міський голова говорив про це ще рік тому. Проте парк має статус загальнодержавного значення, тому перейменувати його буде не так просто.

– Є державний акт, що він має статус природозаповідного фонду та природоохоронного призначення. Є наказ Міністерства екології та природних ресурсів, яке затверджує положення про парк – пам’ятку садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Якщо буде перейменування, то треба до Верховної Ради звертатися. Тому все не так легко, – наголошує на правовому аспекті Радуцький.

Він також підтримує думку переназвати парк «Ювілейним» та навіть обіцяє голосувати за це на сесії міської ради.


Голова Фонду громади міста Черкаси Микола Макуха вважає, що будь-які рішення про перейменування мають бути зваженими.

– Якщо ми його назвемо Шевченка, що зміниться? Як люди будуть розповідати про цей парк? Будуть приїжджати гості (ми ж туристичне місто будуємо) і питатимуть: «Чому цей парк називається Шевченка?» «Бо 200 років було…». «А чого він називається «Ювілейний»? «Ну тому що ми не знали, як назвати, тому назвали «Ювілейний», – критикує Микола Макуха. – Мені здається, що ми завжди повинні мати якийсь характер і робити все осмислено. Щоб наші діти розуміли, що це дійсно архітектурна пам’ятка і туди закладалася якась суть.

Черкаський архітектор Федір Гонца дивується такій «нефаховості» співрозмовників.

– Варіант бір – дуже нефахово, бо бір – це ліс на збіднілих ґрунтах. Парк закладався як парк, який, до речі, садили черкащани. Змінити його ім’я означатиме, що парк розважального характеру змінить своє призначення на парк меморіальний. Але меморіальні треба робити окремо: Симоненка, Гулака-Артемовського. Це на Черкащині визначний об’єкт, не можна так до нього підійти. В Україні парків та скверів Шевченка дуже багато. Ми цим не станемо унікальними. Давайте не робити так, як радянські люди, щоб під ювілей перейменовувати на честь якогось політика якийсь об’єкт, – зазначає Федір Гонца.

Кардинально інший варіант пропонує активіст Сергій Слинько. Він вважає черкаський парк – місцем романтичним, тож і назва має бути відповідною.


– Зараз там є міст кохання, багато пар гуляє закоханих. Там я колись зі своєю дівчиною – з однією і другою – ходив. Можливо, назвати його Парк Кохання? І відійти від усіх тих постатей, – пропонує Сергій Слинько.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100