реклама

реклама

Цьогоріч відомий ще з радянських часів образний вислів «битва за врожай» набув особливого відтінку. Справді, зараз уперше за багато десятиліть збирання зернових культур тісно пов’язане з битвами... Справжніми битвами.


– Сьогодні ви забезпечуєте хлібом не тільки черкаську землю, а й усю Україну, в тому числі й людей, які живуть у Донецькій та Луганській областях, – звернувся до аграріїв голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, виступаючи 17 липня на святі зажинків у Степанцях на Канівщині. – Спілкуючись із нашими офіцерами та солдатами, які перебувають на фронті неоголошеної війни, я почув... як їм важко бачити страшне видовище: золотисте поле, що колоситься пшеницею, згоряє буквально за кілька годин. Хлібороби не можуть виходити в поле збирати врожаї.

Для черкащан, які намагаються працювати «за себе і за того хлопця», цьогоріч є погані й добрі новини. Почнемо, як водиться, з поганих.

Нинішні жнива відбуваються в економічно досить складних умовах: сильно піднялися ціни на пальне, а банківські установи, які завжди кредитували селян, працюють не так активно, як хотілося б.


Протягом останнього часу не надто поблажливою до селян була й погода. У деяких господарств проблеми виникли вже під час посівної – десь святило сонце, десь ішли дощі, а десь – і зливи. Посіви розвивалися з різною інтенсивністю.

– Зараз, проїжджаючи Черкащиною, ми можемо бачити досить різні поля: є трохи зеленуваті, є – цілком стиглі. Це залежить і від сорту зернової культури, і тих погодних умов, які були в тому чи іншому районі, – зазначає Юрій Ткаченко.


Проблеми виникали і в останні місяці.

– Як свідчить гідрометцентр, цьогорічні погодні умови є, так би мовити, не стандартними, – сказав у коментарі «Прочерку» начальник управління агропромислового розвитку Канівської райдержадміністрації Ігор Коваленко. – Вітри і зливи проходили смугами, тому стан посівів сильно відрізняється навіть на сусідніх полях.

Більш образно передав цю картину керівник Національного прес-клубу «Українська перспектива» Сергій Губін, який нещодавно побував на Черкащині.

– Насправді картина вражає. Їдучи в Черкаси з боку Кіровограда, ми бачили деякі поля покрученої пшениці, ріпаку. Та ще й соняшник, і у такій кількості! Не нагнутий, а просто лежить. Знаєте, як Тунгуський метеорит колись упав серед тайги, і в різні сторони дерева лежали, – дивувався Губін.

Розвиваючи свою думку, він навів й інший образний приклад:

– Складається враження, що по деяких полях пройшлися бізони чи ще хтось. Ну просто лежать і все! Нібито затоптали...


Як не дивно, вилягання сільгоспкультур значною мірою стало наслідком... суворого дотримання господарствами технологій вирощування. Зерно вийшло якісним, важким, а тому рослина й легше вилягала.

– Рослини розвивалися непогано, колос набрав сили. Колос гарний, тому достатньо вітру, дощу, щоб рослина вилягла, – каже Ігор Коваленко.

За попередніми прогнозами фахівців облдержадміністрації, цьогоріч аграрії очікують зібрати більш ніж 3,5 мільйона тонн збіжжя. Це на 600 тисяч тонн менше торішнього врожаю.

«На зниження валу зерна вплинуло зменшення площі під зерновими культурами через нестабільні погодні умови», – йдеться в інформації, поширеній прес-службою ОДА.

Але рік на рік не припадає, й 3,5 мільйона тонн – теж досить пристойно. І це – добра новина для аграріїв Черкащини.


Відповідаючи на запитання кореспонденту «Прочерку», як вплине вилягання сільгоспкультур на сільське господарство області, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко наголосив:

– Це вже питання технології збирання. Зараз є техніка, яка може збирати виляглі зернові. Безумовно, вилягання впливає на якість самого зерна. Але ця проблема по області не надто значна. Я говорив з аграріями. Вони зберуть урожай, – впевнено підсумував Юрій Олегович.


Зараз жнива йдуть повним ходом. Усього на Черкащині треба зібрати близько 346 тис. га ранніх озимих. Станом на середину дня 17 липня зібрали врожай з 61 тис. га. Якщо ще тиждень тому збирали по 5 тис. га на добу, то зараз – уже по 13 тис. га. Середня врожайність на цей момент становить 47 ц/га озимої пшениці, тоді як торік збирали 46 ц/га. Таким чином, зменшення площ під зерновими культурами може певною мірою компенсуватися врожайністю.


– Не будемо заглядати наперед, але я сподіваюся, що цьогоріч може бути й трохи більше, ніж 47 центнерів із гектара. Ми очікуємо дуже добрий урожай, аби тільки погода дала вчасно його зібрати, – каже Юрій Ткаченко. – Черкащина завжди демонструвала, і зараз демонструє найкращі врожаї – як у кількісному, так і у якісному вираженні.

реклама

Коментарі  

 
0 #5 Радикал 01.08.2014 19:37
Цитую Дід Трохим:
А то ми їх раніше не годували. Вигодували на свою голову.

Та ви що, діду? Чи то не знаєте, що Донбас усю Україну годує? Ви в наших біженців спитайте, вони розкажуть. :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #4 Oculus Rift 21.07.2014 22:01
1979 год, газета Правда. Ничего не меняется на селе.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #3 Перець 19.07.2014 16:22
А де гнівні коментарі про те, що Донбас годувати не треба?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #2 Дід Трохим 19.07.2014 14:02
А то ми їх раніше не годували. Вигодували на свою голову.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 1-1-1 18.07.2014 18:22
хліб - всьому голова.Та слід пам"ятати, що той хліб, - що в коморі :roll: :roll: :roll:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100