реклама

реклама

Сучасний наркоман – це вже не відома з 1990-х років асоціальна особистість, яка в підпільному притоні «ширяється» брудним шприцом. Таких стає дедалі менше. Нині наркозалежність стає уділом зовні цілком цивілізованої і благополучної молоді...

 

Під час прес-конференції, яку провів для журналістів заступник начальника відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в області Юрій Соловйов, він заявив, що наразі міліція більше не зосереджується на наркоманах, які зберігають наркотики для себе, та вуличній торгівлі зіллям, а найбільше уваги приділяє ділкам, які продають великі партії наркотиків, організованим групам, осередкам. «Прочерк» поставив Юрію Михайловичу кілька окремих питань.

– Що мається на увазі під цими «осередками»? Наркопритони?

– Не зовсім. Для розподілу на місцях наркотиків наркоділкам потрібні споживачі. Наприклад, прийшов в область кілограм амфетаміну. Ділки знають, що попит є, наприклад, в Черкасах, в Умані. У Шполі він не піде, тому що там немає наркозалежних. Везуть у потрібне місто, а там споживачі психотропних речовин створюють організовані групи, ті самі осередки.

– А як поставлене споживання в цих осередках? Раніше писали, що група кололася одним шприцом... Зараз, мабуть, уже не так?

– Зараз наркомани переходять на, так би мовити, «молодіжні» речовини. Ін’єкційні наркотики, такі як ацетильований опій, поступово відходять у минуле.

Справа в тому, що в області, як і в Україні в цілому, застосовується замісна терапія. Наркозалежна особа може прийти в пункт надання такої терапії, написати заяву, що вона бажає позбутися залежності, і за рахунок держави лікуватися. У період лікування вона отримує необхідні препарати. Коли її «ламає», вона не повинна шукати наркотик, щось красти тощо. Прийшла, укололася і пішла займатися звичайними людськими справами. Приміром, на роботу.

Тому наркоділки переключаються на іншу аудиторію.

«Популярності» набули синтетичні наркотики, психотропні речовини – амфетамін, ЛСД. На території області працівники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків документують уже й факти збуту героїну, метадону.

– Це не ін’єкції у вену?

– Йдеться про порошкоподібні, сипучі речовини, які вдихають, або пігулки. Препаратом ЛСД просочують клаптики спеціального паперу – це так звані «марки».


– Звідки зараз приходять наркотики на Черкащину?

– Раніше синтезовані наркотики йшли до нас із Польщі. Наразі інгредієнти через мережу Інтернет купують за кордоном, а виготовляють уже на місці. Кілька років тому ми задокументували, як у Черкаському районі кілька колишніх студентів-хіміків із придбаних інгредієнтів у день виготовляли по 100 грамів амфетаміну.

– Відомо, що для здобуття дорогих наркотиків наркозалежні йдуть на різноманітні злочини. Нинішні наркотики стали дорожче чи дешевше?

– Грам амфетаміну на чорному ринку коштує 200 гривень. Вживають по-різному. «Початківці» можуть цей грам розтягнути на два рази, а комусь цієї дози й на півдня не вистачить. Але в середньому – мабуть, грам на добу.

– А раніше, коли користувалися «ширками»?

– Теж по-різному. Скажімо, було потрібно 10 мілілітрів, а ціна мілілітру на чорному ринку була – 60 гривень. Таким чином, грубо кажучи, 600 гривень на день наркоману було потрібно.

– Як упізнати «нового» наркомана?

– Якщо по опіатному наркозалежному було видно, що він – наркоман (людина худне, її «ламає», вона не спить), то амефітаміновий наркозалежний може жити в родині, й батьки не знатимуть, що він наркоман. Залежність настає більш поступово. Зрозуміло, що згодом, коли починає вживати через день, у людини не буде ані сну, ані апетиту.

Психотропна речовина – це, так би мовити, джерело енергії. Ви не спите ніч, ви танцюєте в клубі... Потім енергія закінчується, але сну не настає. Організм виснажується... Виникає потреба знов вжити цю речовину.

Для того, щоб з’ясувати, чи вживає дитина психотропні речовини, батьки можуть застосовувати експрес-тести, що продаються в аптеках.


– Отже, сучасний наркоман – це більше не асоціальна особа з неблагополучної родини, яка щодня може «підхопити» СНІД. Соціальна небезпека знизилася?

– Але проблема стала більш глобальною, досить поширеною серед молоді.

– Щоб розпочати кримінальне провадження, скільки амфетаміну треба вилучити у людини?

– У принципі, достатньо трохи менше граму. Але, коли ми вилучаємо грам речовини, чистого амфетаміну в ній може бути значно менше, решта – супутні речовини, медичні домішки.

– Зараз стало працювати легше чи важче?

– Важче. Важче – через вплив телебачення, фільмів. Звідти серед наркозалежних поширюються всякі «ноухау».

Почали використовувати Інтернет. От нещодавно наші фахівці зустріли в мережі повідомлення особи, яка пропонувала придбати у неї «Димедрол». Ми почали з нею листування. Погодили з прокуратурою оперативну закупівлю. Провели закупівлю та затримання. Вилучили речові докази...

Але так щастить не завжди. Нині чого тільки не вигадують. Покупці скидають кошти на вказаний рахунок вказаного банку, а наркозбувач повідомляє, де треба забрати наркоречовину. Контакту між збувачем і споживачем немає. Доводиться вчитися працювати й у цих умовах.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #2 генадий 07.08.2014 21:48
ага для милиционеров новый бизнес. то бойко заробляв . теперь новые презентацию провели . что бы знали куда за товаром обращаться
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+25 #1 Богун 23.07.2014 17:05
І останнє про що не повідомив пан міліціонер, це те, що зі зміною видів наркотичних речовин, не змінилося тільки одне - система кришування їх збуту. 8)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100