реклама

реклама

Вибори призначені, а отже 26 жовтня Україна обере новий парламент. Зрозуміло, що військова інтервенція Росії і оголошення воєнного стану, кардинально вплинуть на ситуацію і вибори варто буде відміняти і переносити. Але поки цього не сталось мусимо визнати, що намагання України змінити якість влади і переобрати Верховну Раду є одним із подразників для керівника сусідньої країни і значить, повинно бути доведеним до логічного завершення.


Перевибори парламенту було однією із вимог Майдану і однією із обіцянок Порошенка. Шкода, звичайно, що обирати доведеться за старою змішаною системою, але все одно краще такі перевибори, ніж цей жахливий серіал із більшістю, яка ледве набирається, щоб приймати необхідні закони і особливо в умовах фактичної війни.

Тож, що ми маємо? А маємо ми змішану систему виборів, за якою половина Верховної Ради обирається за партійними списками, а друга половина – в мажоритарних округах.

Аналізувати пропорційну складову виборів особливо не варто, адже це буде загальноукраїнська кампанія, яка будуватиметься київськими штабами і транслюватиметься на рейтингових каналах. Черкаська область, як і вся Центральна Україна, скоріше за все особливо не буде виділятися своїми симпатіями. Головними фаворитами в області будуть: традиційно сильна і добре розбудована Батьківщина (хоча нещодавній розкол може суттєво зменшити її рейтинги), наполегливий і амбіційний УДАР, малозрозуміла Радикальна партія  Ляшка, непоступлива Свобода і президентська Солідарність (віднині блок Порошенка), що поступово розбудовується і набирає обертів. Комуністи і регіонами, сподіваємося, вже пішли в політичне небуття, за що їм окрема подяка. Сильна Україна Тігіпка і Партія розвитку України будуть старатись, проте шансів у них небагато. Хотілося б побачити підтримку виборцями нових політичних сил (ДемАльянс, Воля, Самопоміч, Правий сектор), але шанси у них будуть тільки при умові об’єднання і системної роботи зі своїми виборцями.

Набагато цікавіше протистояння очікує нас на мажоритарних округах, яких в області аж сім. Деякі кандидати, не очікуючи офіційного оголошення, тихенько вели свої кампанії ще з початку червня і тепер вийдуть на очі електорату у повній красі. Деякі ще й досі приглядаються, оцінюють шанси і рахують мільйони, які можуть собі дозволити витратити на кампанію. А без 3-4 мільйонів доларів (які не шкода витратити на добрі і не дуже справи) не варто йти на округ, в якому твоє прізвище не відомо принаймні 30% виборців.

Тож спробуємо трошки відкрити завісу таємниці, проаналізувати шанси і поворожити на кавовій гущі. Для зручності беремо нумерацію і поділ округів з виборів 2012 року, хоча ЦВК ще може і змінити географічні межі.

Округ № 194 (Черкаси, Придніпровський район).

Черкаси заслужили погану електоральну славу в України тим, як обрали Шуфрича в 2002 і Поплавського в 2013 році. Нажаль, підкуп має вплив на симпатії жителів нашого міста. Проте масовий підкуп, який організувала команда Поплавського рік тому, був би неможливий без прикриття таких дій з боку влади і правоохоронних органів. На цих виборах такого прикриття не буде, і тому Поплавський навряд чи знову позуватиме на фоні Долини троянд. Можемо хіба позловтішатись над співочим ректором, який витратив 6 мільйонів доларів і став народним депутатом тільки на 10 місяців. Проте Михайло Михайлович може не витримати спокуси і сподіваючись на розбудовану мережу, знову навідатись в Черкаси зі своєю сольною програмою «Я – живий!».

Серед найбільш імовірних кандидатів, які вже подали перші ознаки активності, можемо виділити Валентину Жуковську і Анатолія Бондаренка. Прізвища обох кандидатів відомі в місті, проте сказати, що вони користуються незаперечними симпатіями у черкащан не можна. За обома тягнеться шлейф поразок і скандалів. Ні Жуковська, ні Бондаренко не можуть зараз запропонувати виборцям незаперечний перелік своїх здобутків і, відповідно, впевненість у виконанні обіцянок. Звичайно, що за Бондаренко стоїть партія і Юлія Тимошенко, проте ні це, ні неймовірна кількість білбордів не допомогла на травневих виборах міського голови, і навряд чи допоможе тепер. За Жуковською – великі гроші Фірташа, адмінвплив на працівників Азоту і ремонт БК «Дружба народів», проте відсоток, який її партія (Громадська рада) набрала на виборах до міської ради не вселяє оптимізму.

Не варто забувати і про Миколу Булатецького, який хоч і заявив про те, що більше ніколи не балотуватиметься, проте може передумати і порадувати свої прихильників. Можливою є участь у виборах Олександра Табалова (або його сина Андрія), який має в місті свій бізнес і вже не наважиться балотуватись на рідній Кіровоградщині, через стійкій імідж «тушки». Періодично з’являється інформація про можливу участь у виборах діючого міського голови Сергія Одарича, проте це не видається дуже імовірним. Крім цих достойників, обов’язково з’являться місцеві діячі, які вважають, що доросли до рівня загальноукраїнських політиків і «парашутисти», які розраховуватимуть або на «авось», або на великі гроші. Не виключена участь у виборах справжніх, а не «паперових» патріотів (прізвища поки не називаємо), які зараз перебувають у зоні АТО і відстоюють козацьку славу Черкас.

Округ № 195 (Черкаси, Соснівський район; Драбівський, Чигиринський, Чорнобаївський райони)

Даний округ в 2012 році отримав всеукраїнське звання «найжахливіше створеного», адже фактично він включає в себе три (!) частини, що не поєднуються між собою, до того ж розрізані по Дніпру. Зроблено це було при наполегливому втручанні тодішнього губернатора Сергія Тулуба, задля забезпечення максимально комфортного виграшу кандидата від влади. Цим кандидатом став Володимир Зубик, який вперше з’явився в окрузі за 2 місяці до виборів і, використовуючи систему точкової «безповоротної фінансової допомоги», забезпечив собі голоси жителів сільських районів. Кампанія супроводжувалась потужною піар-підтримкою, і кулуарними домовленостями з іншими кандидатами. В підсумку цього виявилось достатньо: Володимир Зубик отримав мандат, вступив у фракцію Партії Регіонів і сумлінно голосував за всі провладні закони (в тому числі за «диктаторські» закони 16 січня). Після виборів на окрузі його майже не було видно: поодинокі привітання до свят і не діючі громадські приймальні в приміщеннях РДА не рахуються.

Читайте також: Зубик знов піде на вибори від свого округу

Таке безвідповідальне відношення до своїх виборців не пройшло непоміченим і до округу почали придивлятись. Ще на початку червня заїжджими політтехнологами були проведенні соціологічні і експертні дослідження і після випрацювання стратегії, на території округу, розпочала свою активну громадську діяльність Наталія Нетовкіна (Президент ювелірного дому ”ZARINA” і голова громадянського руху «За процвітання Черкащини»). Свою кампанію Наталія Нетовкіна побудувала через громадський активізм і підтримку різних соціальних проектів і в підсумку добилась певної впізнаваності серед виборців. Тепер технологи пані Наталії активно працюють над нарощуванням політичної ваги, але деякі методи викликають запитання. Активісти КВУ вже зафіксували випадки розповсюдження продуктових наборів серед виборців від імені Наталії Нетовкіної.

В той же час активізувався і Володимир Зубик, який розпочав кілька соціальних проектів, в тому числі і безкоштовні екскурсії по православним монастирям. Чи вдасться пан Зубик до методу, який приніс йому перемогу в 2012 році наразі невідомо, але шансів перемогти чесно у нього не багато.

Серед місцевих політиків, які можуть прийняти участь у виборах і претендувати на перемогу можна зазначити Петра Душейко (або його сина Андрія) і Володимира Греся. Обидва кандидати мають певну політичну вагу і користуються підтримкою серед місцевих жителів, але тільки в лівобережних районах. У випадку їх балотування буде важливим те, підтримкою яких політичних сил вони заручаться. Також у виборчому бюлетені можемо побачити прізвища Олександра Радуцького, Олега Островського і Олександра Чуприни.

Округ № 196 (Городищенський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Шполянський райони, частина Тальнівського району).

Найтихіший і найспокійніший округ в 2012 році, може залишитись таким і на цих виборах. Місцевий бізнесмен, член партії регіонів Геннадій Бобов, став переможцем, невідомим чином позбувшись всіх серйозних конкурентів. Активна кампанія і робота з місцевими авторитетами докінчили справу. Об’єднана опозиція не заважала. За час своєї каденції Генадій Бобов, працював в окрузі, позиціонував себе виключно як господарник і в політичні питання намагався не втручатись. Проте, як вірний регіонал, голосував за “Закони про диктатуру” від 16 січня 2014 року.

В своєму окрузі Бобов запам’ятався тим, що любив смажити яєчню на плитках у підключених до газу селах. Коментарі журналістам він дає неохоче…

В своєму окрузі Бобов запам’ятався тим, що любив смажити яєчню на плитках у підключених до газу селах. Коментарі журналістам він дає неохоче…


Чи буде пан Бобов балотуватись поки невідомо, але  і фінансові можливості, і шанси на перемогу у нього є, а потужного опонента поки немає. Можливо, що такою особою стане місцевий бізнесмен і політик Петро Євич чи директор фірми “Урожай” Олег Васецький (представник бізнес-імперії Юрія Косюка). ВО «Батьківщина» вже заявила, що висуватиме того ж кандидата, що і в 2012 році, а саме Олександра Сінгаєвського, який 2 роки тому не зміг скласти гідної конкуренції пану Бобову. Шансів для перемоги представника демократичних сил у цьому окрузі небагато і домогтись цього можна тільки об’єднавши зусилля і виставивши реально відомого, місцевого кандидата.

Округ № 197 (Золотоніський Канівський, Черкаський райони)

«Проблемний» округ, протистояння в якому Богдана Губського і Леоніда Даценко в 2012 році призвело до перевиборів в грудні 2013 року. Після тих подій, Богдан Губський відмовився балотуватись повторно і Леонід Даценко майже без проблем отримав мандат.


Перемога Леоніда Даценко, який фактично не маючи фінансових ресурсів зміг виграти вибори, різко виділяється з переліку перемог інших черкаських мажоритарників. Це гарний приклад, коли безпосередня робота з виборцем і системний підхід іноді можуть перемогти і вкладені в громади мільйони, і залучений адмінресурс.

Нині на окрузі затишшя. Леонід Даценко продовжує працювати з виборцями, активно об’їжджаючи райони і беручі участь у різноманітних громадських і владних акціях. Активності інших кандидатів поки не помічено, хіба що екс-міністр оборони Олександр Кузьмук посприяв встановлення пам’ятника МІГу-29. Чи вважати це початком агітації, поки не зрозуміло.

Не виключена участь у виборах Богдана Губського, який тихо пересидів буремні події зими 2013-2014 років і знову зможе шукати щастя на окрузі, в який він колись так багато вклав. Крім того, не варто забувати, що на території округа проживає і має бізнес аграрій-бізнесмен Сергій Терещук, який має і амбіції, і ресурси для виборчої кампанії.

Округ № 198 (Кам’янський, Смілянський райони, частина Черкаського району)

Смілянський округ в 2012 році, став ареною електоральної битви двох важковаговиків. Вадим Решетняк (міський голова Сміли) і Віктор Тимошенко (бізнесмен, екс-нардеп від цього округу) використовували всі прийоми і методи намагаючись виграти вибори. З обох боків були і спроби підкупу, і чорний PR, і махінації з виборчими комісіями, і відверті фальсифікації. Але навіть протекція і підтримка губернатора Сергія Тулуба не допомогли Вадиму Решетняку, і перемогу отримав умовно незалежний Віктор Тимошенко.

Протягом каденції Віктор Тимошекно округ особливо не балував, але і не забував. Голосував в Верховній Раді досить конструктивно і намагався триматись нейтральної позиції, але це не завадило йому підтримати сумнозвісні «диктаторські» закони. Окремо варто згадати гострі випади Віктора Тимошенко щодо особи Сергія Тулуба,  виступати проти  якого тоді не наважувався майже ніхто.

Свою нову виборчу кампанію Віктор Тимошенко вже потроху розпочав і тепер варто дочекатись, хто стане його конкурентом. Враховуючі, що якоїсь сталої підтримки у діючого народного депутата немає, поява серйозних конкурентів може знову перетворити округ на поле бою. Не виключена і участь у виборах Вадима Решетняка, який зараз активно і публічно допомагає силам АТО. Також активність в окрузі проявляє і голова Черкаської РДА Костянтин Омаргалієв, який може розраховувати на голоси жителів Черкаського району.

Округ № 199 (місто Ватутіне, Жашківський, Звенигородський, Маньківський, Лисянський райони, частина Тальнівського району)

Кордони округу були створені штучно і під пильним наглядом губернатора Сергія Тулуба, виключно для того, щоб унеможливити перемогу на виборах прямо непідконтрольних владі лідера обласної батьківщини Анатолія Бондаренко і бізнесмена-арграрія Сергія Терещука. Після цього в гру включився найбагатший черкаський мажоритарник з непевним минулим Валентин Ничипоренко, який запропонував виборцям округу оригінальну методику агітації. Ледве не половина виборців змогли безкоштовно приїхати на конезавод, який є власністю Ничипоренка і маленьким Межигір’ям в Жашкові, і безкоштовно насолодитись розвагами і частуваннями. Звичайно плюс спілкування з кандидатом, подарунки, інформаційна обробка. Така тактика, плюс потужна агітаційна кампанія і великі фінансові вливання в сільські громади принесли свої результати: Валентин Ничипоренко став народним депутатом. Спочатку він вступив у фракцію Партії Регіонів і голосував за диктаторські закони від 16 січня, але потім нібито підтримав ідеї Майдану, активно допомагав силам АТО і навіть на кілька тижнів записався в один із добровольчих батальйонів.

Наразі пан Ничипоренко вже оголосив свій намір балотуватись, розпочав активну виборчу кампанію і навіть пообіцяв створити загони оборони для захисту результатів голосування. Враховуючі, що Валентин Ничипоренко не припиняв працювати на окрузі і реальних конкурентів у нього поки не спостерігається, можемо прогнозувати його перемогу і в цьому році. Завадити цьому, як і в ситуації з городищенським округом, зможе тільки сильний спільний кандидат від демократичних сил. Поки що, на таку роль претендує тільки уродженець Катеринопільщини Василь Фурман, якого можуть підтримати і УДАР і президентська «Солідарність» (блок Петра Порошенка).

Округ № 200 (Монастирищенський, Уманський, Христинівський райони)

В 2012 році перемогу в цьому окрузі отримав Антон Яценко. Переміг, скориставшись чварами в стані опозиційних сил, які виставили відразу декілька кандидатів і запустивши мережу «індивідуального фінансового стимулювання», замасковану під персональні угоди з виборцями.

В період своєї депутатської каденції Антон Яценко був активним членом фракції Партії Регіонів, голосував за всі сумнівні законопроекти і навіть (за повідомленнями ЗМІ) пропонував Януковичу вводити війська, для придушення Майдану. За такі дії Антон Яценко навіть був включений в люстраційний список приспішників режиму Януковича.

Читайте також: Яценко згоджується на вибори, бо «демократія коштує дорожче»

Проте не дивлячись на це все, пан Яценко вже розпочав активну виборчу кампанію в Уманському окрузі, яка навряд чи буде для нього легкою. Вже кілька разів пан Яценко, приймаючи участь у черговій агітаційній роботі, натикався на дієвий спротив жителів округу і був змушений тікати, або виправдовуватись. Виграти вибори під крики «Ганьба!» і не маючи можливості скористатись адмінресуросм і фінансовими заохоченнями для Яценка буде проблематично. Але все буде залежати від прізвищ інших кандидатів, які приймуть рішення балотуватись. В Умані є достойні і авторитетні особи, які зможуть скласти гідну конкуренцію, при умові, що не повториться ситуація 2012 року. Одним із таких може стати місцевий активіст і бізнесмен, а нині заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Андрій Дикун. Між тим, вже визначилась зі своїм кандидатом по округу ВО «Батьківщина», яка висуває голова міської організації партії Людмилу Кирилюк. Також можуть спробувати в черговий раз поборотись за мандат Павло Костенко і Максим Поляков, які в 2012 році розтягнули голоси демократичного електорату і тим самим «допомогли» Антону Яценку. Тож кампанія в окрузі точно не буде сумною і результати будуть неочікуваними для багатьох.

Підсумуємо. Загальна ситуація на черкаських мажоритарних округах складається зовсім не весела. Більшість діючих народних депутатів мають всі шанси переобратись і люстрація виборами, про яку говорить Президент, не відбудеться. Завадити перемогти колишнім черкаським мажоритарникам (з яких 5 були членами фракції Партії регіонів і відповідно несуть відповідальність за дії минулої влади), можуть тільки узгоджені кандидатури від демократичних сил, чесна робота ЗМІ по інформуванню виборців і жорсткий громадський контроль, який унеможливить маніпулювання та підкуп.

Активісти КВУ вже працюють в кожному окрузі і моніторять хід виборчої кампанії. Всі новини і порушення будуть розміщуватись на сайті «Вибори. Черкаська область» (www.cvu.ck.ua). Закликаю всіх, кому небайдужа доля чесних виборів і кому не байдуже, кого обере Черкащина, долучатись до роботи по контролю за ходом кампанії і діями кандидатів,  фіксувати  порушення і розміщувати їх на сайті www.cvu.ck.ua, або надсилати на пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , або повідомляти телефоном (0472) 36-85-47. Пам’ятаємо, що тільки разом ми можемо змінити якість влади!

Максим Михлик, Голова Черкаської ОО Комітету виборців України

* перерук з сайту КВУ

реклама

Коментарі  

 
0 #16 Василь 19.09.2014 21:46
Цитую OLDTOWN:
А ось і проявився "справжній, а не «паперовий» патріот" по 194 округу. Олег петренко з Ультрасу і Азова. Норм!


І відразу отримав -2 по рейтингу. Інформаційний фронт ви програєте. Думайте, інакше завтра вас чекатиме тяжка ручна праця в гереженівському кібуці
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #15 Василь 19.09.2014 21:43
Цитую Андрій:
А шо ? В Сєні теж є радикальні хасиди - про старперів та "минулих" читав десь а от про хасидів не чув...


Наберіть в гуглі "Сєня і хасиди". Я ввів і не помилився. Таки так, на кролик таки богообраний
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #14 OLDTOWN 17.09.2014 13:38
А ось і проявився "справжній, а не «паперовий» патріот" по 194 округу. Олег петренко з Ультрасу і Азова. Норм!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #13 Андрій 17.09.2014 12:35
Цитую Василь:
Цитую Андрій:
Ну так а шо, інші кращі?????? Всі партії однакові - мягко стелять да спати твердо


Там де радикальних хасидів в списку немає - там варто зупинитися. А якщо не зупинитеся - то будете тяжко працювати 06:00 по 20:00 за кусень маци в новостворених кібуцах. Бо інтелектуальна праця гоям буде заборонена, а ваші діти будуть вас проклинати. Євреї ж бо хочуть їсти кошерну їжу без хімії та ГМО

А шо ? В Сєні теж є радикальні хасиди - про старперів та "минулих" читав десь а от про хасидів не чув...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #12 Василь 15.09.2014 23:52
Цитую Андрій:
Ну так а шо, інші кращі?????? Всі партії однакові - мягко стелять да спати твердо


Там де радикальних хасидів в списку немає - там варто зупинитися. А якщо не зупинитеся - то будете тяжко працювати 06:00 по 20:00 за кусень маци в новостворених кібуцах. Бо інтелектуальна праця гоям буде заборонена, а ваші діти будуть вас проклинати. Євреї ж бо хочуть їсти кошерну їжу без хімії та ГМО
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-1 #11 Андрій 15.09.2014 11:08
Цитую Василь:
Цитую Андрій:
Блін, ну провели вони зїзди то шо? знов припхаються партійні "парашутисти" :(( проголосуємо за них.. а потім в окрузі жодного і не побачимо..


3 партії-блоки з абсолютно одинаковою ідеологією - Солідарність, Ляшко і Сєнькин Фронт. А курують їх радикальні хасиди


Ну так а шо, інші кращі?????? Всі партії однакові - мягко стелять да спати твердо
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #10 Василь 15.09.2014 10:08
Цитую Андрій:
Блін, ну провели вони зїзди то шо? знов припхаються партійні "парашутисти" :(( проголосуємо за них.. а потім в окрузі жодного і не побачимо..


3 партії-блоки з абсолютно одинаковою ідеологією - Солідарність, Ляшко і Сєнькин Фронт. А курують їх радикальні хасиди
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #9 Андрій 14.09.2014 19:06
Блін, ну провели вони зїзди то шо? знов припхаються партійні "парашутисти" :(( проголосуємо за них.. а потім в окрузі жодного і не побачимо..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #8 Андрій 13.09.2014 17:22
Так, Сашко Черевко окрім промовистого пізвища, прославився ще й тим що працював в Черкаській ОГА часів Тулуба, який зараз у розшуку... То мабуть ефективно працював, якщо балотується так далеко від Черкас...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #7 Юля 13.09.2014 14:17
Ой, такое ощущение , что живем мы в состоянии перманентных выборов. Только закончились президентские. Вот вам - другие, блин)))
Только после всех известных событий я сбежала из любимого Севастополя - намерена жить в Украине. Переехала в Умань. Думала поспокойнее будет - где там))) Тут такие страсти)
А какие люди баллотируются - жуть! вот взять хотя бы наш округ 200!
твою ж дивизию! ПР полезла из всех щелей, только перекрашенная, из покаявшихся - от Тигипко у нас идет "прекраснейший" человек из бывших смотрящих Януковича - Черевко. Словом - здобулы!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100