реклама

реклама

Два села на Черкащині стали об’єктом зацікавлення великого бізнесу, проте люди не особливо цьому радіють, бо бояться втратити пасовища, питну воду та нормальні дороги. Як стверджують селяни, обласна рада вже зробила крок назустріч підприємству, що хоче відкрити бентонітовий кар’єр на Лисянщині, не почувши при цьому самих місцевих жителів...

Валентин Ничипоренко радить обласній раді зважати на думку місцевих громад

Валентин Ничипоренко радить обласній раді зважати на думку місцевих громад


Нині народний депутат Валентин Ничипоренко радить Черкаській обласній раді переглянути рішення від 27 листопада 2014 року про надання погодження публічному акціонерному товариству «Завод обважнювачів» отримання спеціального дозволу на користування ділянками надр (в тому числі дослідно-промислову розробку) в межах Ріпківської сільради Лисянського району з метою геологічного вивчення ділянок Ріпківського проявлення бентонітових глин.

Нардепом було також направлено звернення до Прем‘єр-міністра України Яценюка А.П. з метою інформування Кабміну, Мінприроди та Держгірпромнагляду про ситуацію, що склалася навколо отримання ПАТ «Завод обважнювачів» з приводу погодження на отримання дозволу на розробки надр без аукціону.


Питання має свою історію. У Лисянському районі по сусідству з Ріпками є інше село – Босівка. Саме за часів попереднього голови ОДА, регіонала Сергія Тулуба на природні багатства неподалік цього села – поклади бентонітової глини – звернули увагу донецькі підприємці. (ПАТ «Завод обважнювачів» зареєстрований за адресою м. Костянтинівка Донецької обл., по вул. Леніна, 99.)

Ще у 2013 році вони бажали освоїти землі сільради під розробку нового кар’єру.Тоді громада села категорично виступала проти розробки ПАТ «Завод обважнювачів» кар’єру, боячись втрати пасовиськ і питної води, боячись пилу і руйнуванню доріг від великогабаритного транспорту. Вслід за сільською громадою своє негативне рішення висловила і Лисянська райрада. Про це було повідомлено обласну раду. Ще торік проблему висвітлювало і видання «Прочерк». (Відеорепортаж дивіться ТУТ)

Сільській голова Босівки Володимир Павличук тоді зауважував: «Жителі нашого села виступають одностайно проти відкриття такого кар‘єру. Розробку хочуть вести у безпосередній близькості до села. Ми отримуємо лише проблеми, в той же час підприємство не пропонує жодних адекватних умов співпраці і не хоче брати на себе конкретні довготривалі соціальні зобов’язання».

У Ріпках злякалися, що вододіл, який іде у селі, може бути порушений. Там згадують, що вже колись у селі бурили щось, перевіряючи родовище, і тоді з водою був клопіт.

– Поки що я ні від однієї душі не чув, щоб хтось був згоден з розробкою кар’єру. І в селі були збори, і в районній раді це питання порушувалося. А от обласна рада таки надала дозвіл підприємству на розробку родовища. Ми категорично проти. Подали на суд щодо відміни рішення обласної ради. Але Соснівський райсуд перенаправив нас в Апеляційний суд, – розповідає сільський голова села Ріпки Володимир Жувака. – Будемо їхати до Києва, щоб достукуватися до нардепів. Тому що треба ж якось знайти управу на обласних чиновників, які не хочуть чути людей. У нас вже є Дашуківський кар’єр, то там толку немає. То ще тут в нас давайте відкриємо. А як же людські паї? А як пасовиська? Крім того, вони вже третє місце вказують по розробці родовища. Немає визначеності…

Згодом ПАТ «Завод обважнювачів» знову звернувся за погодженням дозволу на розробку кар’єру, тепер вже на землях села Ріпки. Та люди злякалися, що вододіл, який іде у селі, може бути порушений. Разом з тим, обласна рада пішла назустріч донецьким бізнесменам. Виходить ситуація, коли центральна влада говорить про децентралізацію і реформу місцевого самоврядування, а в цей час обласна влада не зважає на думку місцевих громад.


Як повідомив нардеп у коментарі «Прочерку», у рішенні обласної ради він вбачає і корупційну складову, через що Ничипоренко звернувся і до Генпрокуратури.

– Бо все це відбулося без конкурсу. А без конкурсу можна давати відповідне погодження на користування ділянками надр лише, якщо підприємство заключає інвестиційний договір і якщо має майновий комплекс. Щодо інвестиційного договору. Був заявлений інвестиційний проект якого насправді немає, – каже нардеп. – Я володію інформацією, що ПАТ «Завод обважнювачів» ще не заключив інвестиційний договір, проте інвестори сказали, що він становитиме 50 мільйонів чи то гривень чи доларів. Але 95% акцій цього підприємства має хтось десь на острові, тобто все в офшорах! Отже, донецькі хочуть взяти землю через офшор. Більше того, торік їхній прибуток склав більше 40 тисяч гривень. Про який інвестиційний договір на 50 мільйонів може іти мова? Чи вартий у такому випадку чогось інвестиційний договір?

Матеріал з сайту www.kzu.com.ua Щоб збільшити, натисніть зображення

Матеріал з сайту www.kzu.com.ua Щоб збільшити, натисніть зображення


За словами голови Лисянської райради Анатолія Лисичкіна, даних про підприємство у районній владі немає. Проте пан Анатолій також висловлює здивування, що за умов реформи місцевого самоврядування більше уваги слід було б надавати рішенню сільської громади і таки рахуватися з їх думкою.

Але голова Черкаської облради Валентина Коваленко вважає, що селян вводять в оману. Мовляв, інвестор лише покращить економічну ситуацію в районі, але з самого початку селяни не були належним чином поінформовані, тому виник спротив.У цьому переконаний і голова правління ПАТ «Завод обважнювачів» Сергій Кладійов.

За будь-яких умов рішення сільської громади повинно мати вплив на ситуацію. Адже робота підприємства насамперед може вплинути на їх життя. Тепер громада подає до суду на обласну раду.

– Крім того, підприємство насправді немає майнового комплексу. Воно хоче забрати кар’єр і просто продавати діючому підприємству ВАТ «Дашуківські бентоніти» сировину. Що виходить? Взагалі нічого не треба ані будувати, ані робити. Просто купити кар’єр і продавати поряд розташованому підприємству сировину. Така собі донецька схема. Та ми їх потім не витиснемо з області, – обурюється народний депутат Валентин Ничипоренко. – Селян можна зрозуміти. Вони можуть втратити пасовища для випасу худоби та отримають цілий ряд проблем. Що надалі буде з екологією залишається тільки здогадуватися. Підприємство не заключило ніяких угод. Невідомо чи вони будуть робити скважину для селян для подачі води, чи будуть дбати за дороги. Це ж все треба прописувати.

До речі, як повідомляє Цензор.НЕТ, на сесії обласної ради торік в листопаді депутати проголосували за згадане питання наступним чином:

Фракція

Всього у фракції

за

проти

Не голосували

Утрималися

Батьківщина

12

10


2


Народна партія

7

5


2


Рідна Черкащина

16

9


1


Гідність

17

6


5


Позафракційні

48

25



1







Всього

100

55

0

10

1

Один з двох депутатів, що представляє Лисянщину в облраді, Анатолій Бондаренко, пригадує, що на сесії в той момент, коли відбувалося голосування за це питання, його не було. Він зазначив, що усім сторонам варто було б сісти за стіл переговорів, бо в район може зайти підприємство з великим обсягом інвестицій і це треба враховувати. При цьому, він зауважив, що про «великі обсяги інвестицій» йому відомо від керівника підприємства ПАТ «Завод обважнювачів».

Та члени місцевої громади побоюються, що великі інвестиції до них можуть і не дійти, а осісти в обласній владі. Бо те, як обласна влада та саме підприємство поставилося до сільської громади вже викликає сумнів. В умовах децентралізації, яку нині називають перспективною для розвитку держави, саме рішення сільської громади мало б бути ключовим у вирішенні цього питання. Чи почує вже після прийняття рішення обласна рада думку селян та чи зважить на їх скаргу, покаже час...

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+9 #9 Правда 30.01.2015 11:38
Чекаємо з нетерпінням твої аргументи на сесіях районної та сільських рад в Лисянці, "черкащанка" ти б хоч підписалась жителькою села Ріпки, а так твоя позиція не зрозуміла, хіба що, ти є продажним депутатом облради та побоюєшся, що бабки заберуть донецькі назад, ви всі продажні іуди...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #8 НАДІЯ 30.01.2015 11:38
Як ти така розумна"черкащанка" то поїдь у села Лисянського району тай почуй думку людей.А щодо депутата Ничипоренка мабуть теж потрібно спитати виборців його округу та подивитися на рівень підтримки людьми.А то нічого нового незнаеш і як папуга повторюеш одне і те саме.Оглянься навкруги себе а то сидиш у тепленькому кабінеті і щось там розсосолюеш.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #7 НАДІЯ 30.01.2015 11:25
Люстрацію потрібно зробити голові обласноі ради Коваленко бо "дуже" вже дбае за селян її потрібно посадити на детектор брехні і хай скаже скільки коштуе це рішення а разом із нею і А.Бондаренка.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #6 черкащанка 30.01.2015 10:47
Ніяких фактів, окрім "селяни побоюються" та Ничипоренкового "я володію інформацією", ніяких документів про те, що будівництво кар"єру нанесе шкоду селу, немає. Виглядає так, що Ничипоренко відстоює свої бізнес-інтереси, залякуючи селян, задурюючи їм голови. На місці Ничипоренка, прислужника кривавого режиму, я б взагалі не висовувалася. На мою думку, він взагалі не має права бути депутатом, а повинен сидіти у тюрмі. А інвестору порадила б провести зустрічі із селянами, роз"яснити, що й до чого, і підписати з селянами інвестиційний договір.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #5 Првда 30.01.2015 10:43
Анатолій Бондаренко організував та протянгнув це рішення в облраді, про це свідчить і голосування його фракції, на сесії райради в Лисянці перед обуреною громадою заявив, що був відсутній та не брав участі у голосуванні. Як виявилось пізніше своїм виборцям він черговий раз збрехав, за словами директора пат"Дашуківка" Фріндта Ю.Л він бачив його на власні очі та звернувся по допомогу, але той відмовив
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #4 Петро 30.01.2015 09:50
Люди для нинішніх, як і попередніх, можновладців - сміття і засіб збагачення. Голова екологічної комісії Микола Кришталь та його шефиня Валентина Коваленка цілком задоволені доцецькими братками. Бондаренко теж в долі - все путьом!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 н. 29.01.2015 16:44
ось так голосую за народ http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=53201Проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: "Про шляхи стабілізації банківської системи України"
2)http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=52772Поіменне голосування про проект Закону про внесення змін до статті 41 Закону України "Про акціонерні товариства" (щодо кворуму загальних зборів акціонерних товариств з мажоритарними корпоративними правами держави) (№1310) - за основу та в цілому
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-8 #2 отакої 29.01.2015 15:56
А чи це не той пан Нечипоренко Депутат ВР який голосував за законі 16 січня та й надалі підтримує опозиційний блок у ВР своїми голосуваннями за важливі для країни закони? Чому йому це так прикипіло? Він купив виборців, а тепер відпрацьовує борги перед ними? Сам нічого для району не зробив толком. Нехай запропонує план розвитку з конкретними цифрами і тоді ми побачимо його турботу про село. А так хай не вводить в оману селян.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #1 Селянин 29.01.2015 15:47
Я не фанат Ничипоренка, але в даній ситуації він правий!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100