реклама

реклама

Те, що сьогодні відбувається на черкаському ринку нерухомості, багатьох дивує та шокує. На вторинному ринку трикімнатна квартира може коштувати так само як однокімнатна, стрімко ростуть ціни на оренду житла. Що ж насправді відбувається з черкаською нерухомістю з’ясовували у експертів.


– У мене збереження у валюті, однак сьогодні хвилююся, можливо, краще їх вкласти в нерухомість? Адже при перерахунку на гривню я сьогодні можу собі значно більше дозволити, ніж навіть півроку тому, — розповідає черкащанка Тоня Соловйова. Жінка має певні заощадження. Збирала їх про чорний день. А сьогодні, зрозумівши, що може їх вигідно вкласти, переживає, чи варто це робити.

Те що сьогодні відбувається на черкаському ринку нерухомості може збити з пантелику звичайного городянина. На вторинному ринку сьогодні можна знайти пропозицію на продаж трикімнатної квартири у Південно-Західному районі за 27 тис. у. о. та однокімнатної на Митниці ближче до центру за 24 тис. у. о.  Ріелтори пояснюють – нестабільність національної валюти збила людей з пантелику.

- Українці збідніли у три-чотири рази. Одні оцінюють свої квартири у доларовому еквіваленті і тримаються ціни, яка була на них встановлена ще півроку-рік тому, інші ж, зрозумівши, що живемо ми за гривні, і за виставлену ціну нерухомість у них ніхто не купить, почали спускати ціни. Саме тому ми сьогодні маємо такі непорозуміння із вартістю житла. Однак в найближчі місяці, думаю, ціни вирівняються і відповідатимуть реальності. Думаю, вони підуть у низ, – аналізує особливості черкаського ринку нерухомості директор агентства нерухомості «Март» Михайло Моторний.

Через нестабільний курс національної валюти важко зрозуміти, яка ж середня ціна на нерухомість.

— Мені зателефонував знайомий у захваті, бо знайшов оголошення, перерахував ціну, яку просить продавець у гривнях по курсу, і вийшло, що він може придбати однокімнатну квартиру усього за п’ять тисяч доларів, — розповідає власник агентства нерухомості «Зоря» Руслан Зоря. — Законодавство вимагає виставляти ціни на продаж нерухомості у національній валюті, однак сьогодні, маючи гривні, ви не зможете придбати квартиру, бо власники хочуть розрахунку у доларах. Також часто оголошення не оновлюються. Тож після обдзвону продавців може виявитися, що на ділі ціна абсолютно інша.

За словами Руслана Зорі, сьогодні ринок нерухомості практично повністю стоїть. Люди через суспільно-політичну обстановку та війну в країні бояться будувати плани на довгострокове майбутнє. Тож є частина населення, яка воліє все таки три мати гроші у валюті. Адже хто знає, яким буде завтра і чи взагалі воно буде для них в Україні і у Черкасах.

Вторинний ринок сьогодні є безпечнішим. При сучасних економічних умовах та фінансовій нестабільності ніхто не може дати гарантії, коли  новобудови будуть добудовані і чи будуть узагалі. Вже сьогодні є випадки, коли забудовники своїм інвесторам пишуть листи, що у зв’язку з нестабільністю національної гривні, будівельні матеріали здорожчали, тож вартість одного квадратного меру у їх будинку виросла.

Попит на оренду житла у Чекасах завжди був стабільно високим. Зняти хорошу квартиру за зручними цінами завжди було складно. Однак ціни на оренду пішли вгору. Експерти констатують, сьогодні за однокімнатну квартиру в Черкасах тепер просять, як минулоріч за двокімнатну. Щоправда в доларовому еквіваленті. Високий попит, який цьогоріч іще збільшився за рахунок переселенців із східних регіонів країни та Криму, підняв ціни на оренду житла. Експерти аналізують, у найближчий час вартість оренди у місті не значно однак стане нижчою. Сприятиме цьому те, що дехто з черкащан, хто мав намір продавати нерухомість, втратили на це сподівання та вирішили здавати квартири.

Ціни на нерухомість за минулий тиждень

Черкаси

Однокімнатна квартира: мін. – 20,5, макс. – 23,5, м2 — 612;

Двокімнатні квартири: мін. – 18,6, макс. – 52, м2 – 699;

Трикімнатні квартири: мін. – 31,2, макс. – 90, м2 – 817.

(Статистична інформація із сайту http://agent.ua/statistics по цінах га вторинному ринку житла в період з 27.02.2015 по 05.03.2015. Вартість вказується в доларах США)

* джерело: «Вечірні Черкаси»

реклама

Коментарі  

 
+2 #6 Черкащанин 09.04.2015 17:00
Стаття замовна. І замовили її самі ж експерти. У них нема заробітку, бо зараз нема дурнів за дешево продавати квартиру. Ось вони і збивають з пантелику продавців, щоб обдурити їх та заробити собі гроші. А що потім цьому продавцю робити, бо задешево краще житло людина не купить, вони не розповідають. Знову ж таки а чому вони не говорять про вартість приватних будинків. Там з ціною взагалі жахи. Ціни і досі станом до курсу по 8-10 грн. А будівництво за драмтеатром взагалі треба заборонити бо воно не законне і квартира там буде коштувати ну ніяк по тім розцінкам які вказали експерти, багато людей можуть постраждати, як каже Зоря.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #5 Сармат 13.03.2015 12:48
Цитую очі бачуть:
мені ось цікаво як Руслан Зоря - держслужбовець може бути власником агенства нерухомості?

він не держслужбовець, а депутат міської ради
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #4 Вжесь 12.03.2015 21:12
Цитую ЛВВ:
Ось так і вклади гроші в квартиру в 12-поверхівці за драмтеатром. Сьогодні за кв. метр треба заплатити всього 7000 грн., а під кінець будівництва кв. метр може подорожчати вдвічі. Вторинний ринок надійніший, як каже Зоря?

Найближчі 3-5 років ніяке будівництво не буде завершено. Це розвод.......
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #3 очі бачуть 12.03.2015 17:06
мені ось цікаво як Руслан Зоря - держслужбовець може бути власником агенства нерухомості?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #2 незнайка 12.03.2015 10:40
В Киеве уже фирма строила жилье Некоторые до сих пор помнют-как она называлася-ЭЛИТА-ЦЕНТР Уперьод
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 ЛВВ 12.03.2015 10:19
Ось так і вклади гроші в квартиру в 12-поверхівці за драмтеатром. Сьогодні за кв. метр треба заплатити всього 7000 грн., а під кінець будівництва кв. метр може подорожчати вдвічі. Вторинний ринок надійніший, як каже Зоря?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100