реклама

реклама

Останнім часом в Черкаській області, як і в цілому по Україні, відбулося зростання цін на основні – стратегічні – продукти харчування: борошно, олія, цукор, крупи тощо. Ціни ж на м’ясо-молочну групу, в принципі, залишалися стабільними. У цілому підстави для зростання цін були (на ситуацію вплинули і панічні настрої населення на фоні девальвації національної валюти), проте не в таких масштабах.


Про це на обласній нараді, присвяченій стану реалізації державної цінової політики, заявив директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Роман Карманнік. Він визнав, що також були певні спекуляції підприємців на ринку, які розслабилися через мораторій на перевірку бізнесу контролюючими органами.

Фахівець виклав своє бачення, як впливати на цінову політику на місцях. По-перше, є державне регулювання цін на основні продукти харчування. По-друге, розширення пропозицій товарів на ринку (наприклад, механізм ярмарків, проте доцільно це робити восени). По-третє, інформаційно-роз’яснювальний напрямок, щоб можна було доносити до людей інформацію, що дефіциту на товари немає, як і підстав для різкого зростання цін.

– У межах інформаційної роботи можна користуватися інформацію щодо середніх цін в області, які щодекадно оновлюються на сайті облдержадміністрації. Таким чином можна побачити, що, наприклад, гречана крупа в середньому по області коштувала на рівні 20 гривень, а в Умані – майже 30 гривень. Зрозуміло, що є логістична складова, але ціна не може відрізнятися в рази. Тому підприємцям треба розповідати, що мораторій на перевірки – це тимчасовий захід і потім за кожне порушення вони так чи інакше нестимуть відповідальність, навіть через рік… Тобто згодом можна буде встановити порушення чинного законодавства, – зазначив Роман Карманнік.

За словами директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігора Колодки, станом на 10 березня 2015 року вартість місячної норми споживання продуктів харчування на одну людину в області становила 731 гривню 43 копійки. Нині ж у зв’язку зі зростанням продуктів харчування, вартість споживчого кошика для черкащан зросла на 94 гривні. Та підстав, за словами фахівця, для цього немає. А виробництво м’яса і м’ясопродуктів перевищує річний фонд споживання населенням області у 4,8 рази, молока – у 1,8 рази, яєць – 2,2 рази, хліб та хлібобулочних виборів, круп та макаронів – 4,4 рази, олії – у 10,7 рази, цукру – 2,2 рази.

Також присутні заслухали звіт голови голови Черкаського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Олександра Гладського, який зауважив, що вплив на цінову складову продукту його установа має виключно тоді, коли є узгоджені дії. Перевірка ж підприємств можлива виключно за дорученням Кабінету Міністрів.

Хаотичний спалах цін, що відбувався нещодавно, був пов'язаний з намаганням деяких компаній дестабілізувати ситуацію і заробити на цьому капітал. Від цього, перш за все, страждає населення, тож слід знайти механізм, як цьому протидіяти. Про це на нараді зазначив голова ОДА Юрій Ткаченко.

Він зауважив, що є певні пропозиції, які направлені уряду, щоб контролюючим органам були надані повноваження, в умовах мораторію на перевірку бізнесу.

Також керівник області зауважив, що голови райдержадміністрації повинні постійно тримати на контролі цінову ситуацію в області.

– Ви бачите, що, наприклад, у місті Києві була критична ситуація на ціну хліба, вона просто зашкалювала. І там адміністративними шляхами ціну стабілізували. Тож на соціальні продукти має бути чіткий аналіз на складову собівартості продукту, – зазначив Юрій Ткаченко.

Ткаченко дав завдання заступнику В’ячеславу Горобцю створити на місцях комісії, які б засідали і аналізували ситуацію на ринку. А від керівника департаменту агропромислового розвитку губернатор чекає на швидкий запуск аналітичного підрозділу, завдяки якому можна було б фахово інформувати селян щодо цінової політики та акцентів на тій чи іншій продукції.

Звернутися до нардепів від Черкащини, щоб вони сприяли відновленню державного впливу на ціноутворення основних продуктів харчування, – з такою пропозицією насамкінець звернувся до присутніх голова федерації профспілок області Петро Шевченко.


реклама

Коментарі  

 
+4 #13 Вжесь 21.03.2015 09:52
Бери и выводи, греби вовремя убегай- вот основной принцып современного ценообразования в Украине. Тот же, что и в некоторых странах Африки и Латинской Америки. Адам Смит и Карл Макс отдыхают. Ни один строй нельзя подвести под эту вакханалию. Даже слово анархия тут неуместно....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #12 Вжесь 20.03.2015 08:27
Всё как в Грузии, и дороги такие же, и цены, и враньё тоже. Только почему то Саакашвили в бегах от родной страны, и его реформаторы тоже. Ах забыл- они же Украину подымают. а в Грузии лежат ордера на их арест...................
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #11 Вжесь 20.03.2015 08:23
Те же люди, что и были при деньгах у Януковича, теперь будут снова пудрить мозги с ценами. А молочка уже несколько раз дорожала. в частности Юрии и знаменитая курятина тоже...Враньё в каждом слове, тех , кто анализирует цены. А ответственности никакой и ни за что. А некоторые ( их немного) гребут,гребут и гребут........
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #10 Черкаси 18.03.2015 22:15
винні підприємці, це зрозуміло, а... результат? Висновки зробили... і все? роботу виконали?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #9 Фотограф 17.03.2015 16:25
Ради получения кредита МВФ приняты драконовские Законы в отношении малообеспеченны х граждан, раскручены цены... а может деньги МВФ не нужны? У нас своих резервов пруд пруди:

У Львові міліція затримала на хабарі в. о. ректора Держфінакадемії під час отримання ним хабара
Про це повідомляє прес-служба МВС.
Посадовця затримали на хабарі у 2 тисячі доларів, але під час обшуку у його кабінеті та помешканні було виявлено та вилучено 14 тисяч доларів США, а також "чорнові" записи. У помешканні зловмисника виявлено та вилучено 22 тисячі доларів США, 57 тисяч євро, 1,5 тисячі фунтів стерлінгів та 40 тисяч гривень. Крім того, вилучено понад 5 кілограмів виробів із золота", – розповів начальник ГУМВС у Львівській області Дмитро Загарія.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #8 Чукча 17.03.2015 16:05
Цитую незнайка:
помню недавно рассказывали что в украине 700 тыс тонн излишне произведенного свекловичного сахара

И гречка своя..не импортная... а цена как импортной :cry: Кто-то "строит" народу европейский уровень жизни... может это "бандыты" вернулись? :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #7 незнайка 17.03.2015 11:08
помню недавно рассказывали что в украине 700 тыс тонн излишне произведенного свекловичного сахара
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #6 Борис Юхно 17.03.2015 09:56
Знову в усьому винні "панічні настрої невістки"! :lol: А може, банальне жлобство власників торгівельних мереж, які мали достатні запаси "борошна, олії, цукру, круп тощо", закуплених за старими цінами, щоб самим не нагнітати психоз і не намагатися зрубать капусти з очманілих людей при повному паралічі місцевої влади? Карочє, народ, ти сам в усьому винуватий! Лєрі і Сєні треба довірять, як самому собі, тоді й паніки не буде :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #5 varvar 16.03.2015 21:08
Де списки повішаних спекулянтів?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+27 #4 стабилизец 16.03.2015 17:02
Гениально. Оснований для повышения цен нет, однако хто то шо то умышленно дестабилизирует с целью наживы. При этом узгодженых дий и состава правонарушений не усматривается :lol: Главного антимонопольщик а и бездействующих крючкотворов - на мыло.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100