реклама

реклама

Хотіли реформ – одержуйте! Одним із перших і найрадикальніших соціально-економічних перетворень стане, як відомо, суттєва зміна комунальних тарифів. Зрозуміло, що в бік збільшення, для початку – разів у три. Про те, чому це потрібно зробити і про те, чому, на думку Уряду, ми житимемо далі, а не помремо від голоду і спраги в холодних, засмічених квартирах, черкаським журналістам розповіли фахівці під час семінару-тренінгу в київському офісі Світового банку.


Про тарифну реформу в українського Уряду є для українців і погані, й добрі новини. Хто ще не чув по телевізору, може прочитати в нас. За традицією почнемо з поганих...

Погані новини

Найгірша новина з усіх, про які розповіли фахівці Світового банку та його інституції – Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР), така: середньозважений тариф на газ для населення з 1 квітня зросте (поки що!) на 285%. Практично це означатиме, що ПІЛЬГОВИЙ тариф, розрахований на споживання до 200 кубометрів газу в опалювальний сезон (жовтень-квітень), становитиме 3,6 грн за кубометр. Таким чином, за 200 кубометрів газу (цього достатньо, щоб протягом місяця опалювати дві кімнати приватного будинку) доведеться заплатити 720 гривень.

Весь газ, спожитий в опалювальний сезон понад 200 кубометрів, оплачуватиметься за ціною 7,187 грн за кубометр. Отже, ті, хто в холодні зими в січні витрачали на опалення приватного будинку 1000 кубометрів, тепер мають підготувати до сплати 7187 гривень. Втім, для тих, хто, ознайомившись із цими цифрами, вже переживає шок, нагадаю, що далі будуть і добрі новини. Але про них – згодом. Наразі – ще трохи негативу: для підприємств централізованого теплопостачання тариф підвищується приблизно на 71,8%.

На запитання, навіщо це все треба робити, старший консультант з питань енергетики МБРР Борис Додонов пояснив, що за нинішніх розкладів комерційна компанія «Нафтогаз України», яка мала б працювати за законами ринкової економіки, по суті, живе за рахунок бюджету. На неї держава витрачає більше, ніж на освіту і охорону здоров’я разом узяті. При цьому, отримуючи державні кошти, «Нафтогаз» змушений продавати за значно зниженими цінами газ усім – і багатим, і бідним, що і не ефективно, і не справедливо.

Крім «Нафтогазу», в неринкові умови поставлено й підприємства централізованого теплопостачання. Вони отримують газ для промисловості по ціні 4687 грн, а для населення – по ціні 895 грн. Тому очевидно, що їм вигідно завищувати звітність по витрачанню газу для населення і занижувати – по витрачанню газу для промисловості. Від цього, знову ж таки, втрачають державні фінанси. Крім того, отримуючи дешевий газ для населення, такі підприємства не зацікавлені в розвиткові своєї енергоефективності.

Усе це разом призводить до того, що такий дорогий і дефіцитний природний газ в Україні й досі розбазарюється направо і наліво. Не секрет, що в нашій країні на опалення і гаряче водопостачання населення витрачається вдвічі більше енергоресурсів, ніж у європейських країнах зі схожим, і навіть холоднішим, кліматом.

Проаналізувавши ситуацію, що склалася, Уряд, не без наполегливої поради міжнародних фінансових інституцій, вирішив змінити підхід до справи. Якщо вже ціни на товар (газ, електрику тощо) непомірно високі, то ліпше підтримувати не продавця («Нафтогаз», «Енергоринок» тощо), а покупця (населення). Й замість складної й обтяжливої для людей системи субсидіювання, яка існувала раніше, зробити, як здається Уряду, зручну й сучасну. Тож переходимо до добрих новин.


Добрі новини

Очікується, що запровадження нової системи збільшить кількість отримувачів субсидій мало не увосьмеро, і допомогу держави отримуватимуть 48,1% українських домогосподарств.

Як пояснив директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України Віталій Музиченко, для отримання субсидії буде потрібно лише заповнити бланки заяви і спрощеного варіанту декларації про доходи. Ці бланки мають надійти всім родинам у травні разом із платіжками за квітневі комунальні послуги. Заповнені папірці треба буде відправити поштою в органи соціального захисту. Охочі можуть занести заповнені бланки самі або (в селах) уповноважити на це свої сільради. За деякий час поштою надійде відповідь, чи начислено вам субсидію і, якщо начислено, в якому обсязі.

Більше робити нічого не потрібно. Тільки якщо зміниться адреса проживання, місце роботи, зарплата, з’являться додаткові доходи, вийдете на пенсію тощо, про це буде потрібно повідомляти. Тих, хто в декларації надав неправильну інформацію, після перевірки за допомогою фіскальних органів поділять на дві групи. Тим, хто помилився, помилку виправлять. А тим, хто свідомо збрехав (наприклад, не повідомив про друге місце роботи), субсидію знімуть, а нараховане змусять повернути, та ще й зі штрафом.

Окремо наголошується, що при нарахуванні субсидій відтепер НЕ враховуватимуть: наявності другого житлового приміщення, наявності автомобілів, здачі в найм житлового приміщення, наявності зареєстрованих непрацюючих осіб, які не перебувають на обліку як безробітні. Враховуватимуть тільки й винятково задекларовані громадянином і підтверджені фіскальною службою грошові доходи.

Щоб уникнути різноманітних зловживань, встановлено, що субсидія надається не на всю площу житла, а з розрахунку 13,65 кв м на зареєстровану в помешканні особу плюс ще 35,22 кв м на всю родину. Приміром, на сім’ю з двох осіб: 13,65х2+35,22=62,52 (кв м).

Субсидії нараховуватимуть без урахування реально спожитих комунальних послуг, за певною формулою, індивідуально для кожної родини. Наприклад, в опалювальний сезон на 1 квадратний метр площі має припадати 7 кубічних метрів газу в місяць. Таким чином, на обігрів, приміром, 40 квадратних метрів житла має витрачатися 280 кубічних метрів газу в місяць. 200 кубічних метрів коштуватимуть 720 грн (по ціні 3,6 грн за кубометр), ще 80 кубометрів – 574,96 грн (по ціні 7,187 грн за кубометр), разом майже 1300 грн. Приміром, ще 700 грн нарахують за інші комунальні послуги. Разом – 2000 грн на місяць.

Наприклад, якщо родина складається з однієї людини, що живе у згаданому 40-метровому помешканні й отримує встановлений державою на 2015 рік мінімальний дохід у 1176 грн, вона, за нормативом, має сплачувати за всі комунальні послуги не більше 7,5% від свого доходу (як обчислюється цей відсоток, можна прочитати в «Голосі України», тобто близько 90 грн. Решту суми (1910 грн) має компенсувати держава. Це і буде встановлена для нашого умовного громадянина субсидія, яку держава перерахує на його особовий рахунок.

Між іншим, субсидія не стане ані більшою, ані меншою від того, що цей громадянин витратить не 280 кубометрів газу в місяць, а, приміром, 250 чи 350...

реклама

Коментарі  

 
+2 #40 стас 05.04.2015 15:56
Цитую степан:
Пример брехал.шоб влезть до штурвала и повел корабль на рифы )

Хотя полтора года назад Премьер (тогда он был в оппозиции) критикуя Азарова рассказывал, что украинский газ для украинцев должен стоить меньше 100 долларов. И тарифы, те старые тарифы нужно снижать. Что за эти полтора года поменялось?

Для того,чтобы
понять-смотри в ютубе-Яценюк и Азаров...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #39 Фотограф 04.04.2015 20:28
Новость дня: Депутаты и их семьи получат бесплатные лекарства. — С их зарплатами еще и льготы? Да им только две льготы надо: за буйки разрешить заплывать и дорогу на красный свет перебегать! anekdotov.net
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #38 Фотограф 04.04.2015 20:18
Предупреждаю - АНЕНКДОТ

Совсем недавно тремстам депутатам уменьшили зарплату на 10%. А с сегодняшнего дня 20 миллионам жителелям страны увеличили социальное пособие на 10%. Бюджет ничего не потерял, так как сумма совпала.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #37 Чукча 04.04.2015 15:10
Интересно получается... газ украинцам будут продавать дороже чем Россия продает его Украине. А свой украинский газ ценой в 50 долларов, тоже по 400 долларов. Но почему тогда зарплаты и пенсии в гривнах и те урезают до немогу?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #36 сонар 01.04.2015 22:49
Цитую визор:
У меня родилось предложение: все кто хочет в Европу - пусть и оплачивают тарифы по европейским расценкам, а те кто хочет в Социализм - пусть оплачивают тарифы по ценам СССР ! :lol:

Всем не платить,тогда и будет порядок. Пускай награбленные капиталы вкладывают в разграбленную экономику, вытягивают старну из ямы-куда сами и затолкали урод цы
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #35 степан 01.04.2015 22:47
Пример брехал.шоб влезть до штурвала и повел корабль на рифы )

Хотя полтора года назад Премьер (тогда он был в оппозиции) критикуя Азарова рассказывал, что украинский газ для украинцев должен стоить меньше 100 долларов. И тарифы, те старые тарифы нужно снижать. Что за эти полтора года поменялось?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #34 иван 01.04.2015 22:44
В чем смысл ? Повысить безумно платежки и потом го-во будет субсидировать ??? Отнять-отдать )) Кого грабить ?-нищих ??? Скубутся с Россией за газ и из дебильного принципа -ухудшать и без того поганую жизнь- сдирать последнюю шкуру ! А не проще договориться с поставщиком газа и начать поднимать экономику,а не сводить счеты с товарищами по бизнесу? Уже награбили и ограбили всю страну ,и все мало и мало им........
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #33 Джон Глэбб 30.03.2015 13:17
Цитую Я черкащанин:
Цитую Джон Глэбб:
"На трибунах становится тише... Тает быстрое время чудес..."


...но вам, россиянам, пока радоваться рано.


Нам, русским, чисто поржать. Вовремя соскочить - половина успеха.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #32 Я черкащанин 30.03.2015 09:36
Цитую адекватний:
Цитую Я черкащанин:
Цитую Джон Глэбб:
"На трибунах становится тише... Тает быстрое время чудес..."


...но вам, россиянам, пока радоваться рано.

З чого во взяли що їм взагалі цікаві наші тарифи. Більшості росіян взагалі плювати на наш бардак, а ви й досі присідаєте.


Статистичні опитування свідчать про інше.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #31 адекватний 29.03.2015 01:14
Цитую Я черкащанин:
Цитую Джон Глэбб:
"На трибунах становится тише... Тает быстрое время чудес..."


...но вам, россиянам, пока радоваться рано.

З чого во взяли що їм взагалі цікаві наші тарифи. Більшості росіян взагалі плювати на наш бардак, а ви й досі присідаєте.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100