реклама

реклама

Пробуксовка із упровадженням так званих «реформ Квіташвілі» ускладнює оплату бюджетними коштами медичних послуг у недержавних клініках. Тож сфера охорони здоров’я замість того, щоб обслуговувати пацієнтів, і далі обслуговує «ліжко-місця» в державних лікарнях.


На затримку в парламенті законопроектів, підготовлених під керівництвом міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі, нарікали під час позавчорашньої та вчорашньої прес-конференцій представники потужної німецької компанії «Фрезеніус», яка має в Черкасах свою клініку.

Клубок проблем

Здавалося б, абстрактна проблема недосконалості українського законодавства спричинила цілком реальну загрозу для життя жителів Черкащини, які хворіють на хронічну ниркову недостатність і тому змушені тричі на тиждень очищувати свою кров за допомогою апарату «штучна нирка». Одна така процедура (вона називається гемодіалізом) коштує 1675 грн, тож за рік кожному пацієнту довелося б витратити 260 тис. грн. Зрозуміло, що сама людина сплатити такі кошти не може, тому за неї це робить держава.

– Замісна ниркова терапія – це на сьогоднішній день 80 відсотків медичних бюджетів провідних країн світу, таких, як США, Німеччина, Франція, Великобританія, Італія, – зазначив під час прес-конференції головний лікар «Фрезеніуса» Володимир Новаківський. – Тому фінансування замісної терапії – скрізь досить складне питання.


За словами депутата обласної ради Любові Майбороди, на Черкащині процедуру гемодіалізу отримують 230 осіб (їх кількість постійно зростає), з них 80 лікуються у «Фрезеніусі», решта – в обласній лікарні.

– Щоб ви розуміли, про які кошти йдеться, скажу, що в місті Черкаси на медикаменти для всього населення виділяється 12 мільйонів гривень на рік. А лікування 40 хворих жителів міста у «Фрезеніусі» коштує 14 мільйонів, – повідомила Любов Володимирівна. – Тож очевидно, що якісне лікування людей, які потребують гемодіалізу, можливе тільки через державну програму. Треба дякувати народним депутатам Олегу Петренку, Сергію Рудику та іншим, що цього року в черкаський бюджет вперше зайшла субвенція з державного бюджету на лікування хворих.


Але це, як зазначила Любов Володимирівна, не вирішує питання: по-перше, субвенція все одно замала, по-друге, її освоєння натикається на складні бюрократичні перешкоди.

Між «Фрезеніусом» і обласною лікарнею

У 2009 році в Черкасах було відкрито гемодіалізний центр німецької компанії «Фрезеніус». Послуги цієї клініки тоді оплачувалися через обласну лікарню, яка ще не мала власної апаратури для гемодіалізу. Але в часи губернаторства Сергія Тулуба стосунки між обласною владою і «Фрезеніусом» не склалися. Для обласної лікарні закупили гемодіалізне обладнання. Таким чином, з 2013 року законні підстави фінансувати приватну клініку з обласного бюджету, наче б то, відпали.


Незважаючи на брак, а інколи – й відсутність фінансування, «Фрезеніус» продовжував проводити гемодіаліз за свій кошт. Пацієнти влаштовували акції протесту, багато хто з них відмовився переходити в обласну лікарню. Тому обласна влада ще при Тулубі почала шукати можливості оплати послуг клініки. Знайшли можливість зробити це коштом місцевих бюджетів – кожен район і місто, представники яких лікуються у «Фрезеніусі», мав платити клініці «за своїх». Якісь райони це робили справно, якісь – узагалі не платили. Тоді районам стали виділяти на ці потреби відповідну допомогу (субвенцію) з обласного бюджету. Всі визнають, що цей механізм – занадто громіздкий, потребує залучення багатьох інстанцій, а отже – на бюрократизм цих інстанцій.

Група депутатів обласної ради «Гідність», яку очолює Любов Майборода, наполягає на тому, що, відповідно до законодавства, кожний громадянин має право лікуватися там, де він вважає за потрібне. Таким чином, підстави повернутися до того порядку фінансування гемодіалізу, який діяв у 2009-2012 роках, є всі підстави. Тоді як механізм проведення коштів через районні бюджети занадто складний, і він не спрацьовує. Питання про повернення до старого порядку група «Гідність» планує винести на наступну сесію обласної ради. Також Любов Майборода заявила про намір ініціювати відставку заступника начальника департаменту охорони здоров’я Олега Найдана і куратора гуманітарної сфери в ОДА – заступника голови ОДА Віталія Коваля, які «не можуть» організувати нормальне проходження коштів.

Натомість, радник голови ОДА Юрія Ткаченка Михайло Лобас дивується такій постановці питання.

На фото – Інна Губенко та Михайло Лобас

На фото – Інна Губенко та Михайло Лобас


– Ви можете звільнити Найдана, ви можете звільнити інших (не знаю, кого ви знайдете на їхні місця), але реально питання ви не розв’яжете, бо воно насправді значно більш глобальне, – сказав пан Лобас під час прес-конференції, звертаючись до Любові Майбороди. – На сьогодні законного шляху оплачувати послугу з коштів державного бюджету немає. Гроші з державного бюджету можуть бути використані тільки на закупівлю витратних матеріалів і медикаментів...

На переконання Михайла Лобаса, повністю вирішити проблему фінансування «Фрезеніусу» можна буде тільки після ухвалення «реформ Квіташвілі». На сьогодні ж реалізувати принципи, про які говорить Любов Майборода (право пацієнта лікуватися там, де він бажає), закон не дозволяє.

Заступник головного лікаря обласної лікарні з економічних питань Олена Кардецька також наполягає, що після появи в обласній лікарні відділення гемодіалізу юридична можливість, відповідно до Конституції України та Бюджетного кодексу, фінансувати «Фрезеніус» через обласну лікарню, на жаль, зникла.


У пошуках «загублених» 8 мільйонів

Цього року із обласного бюджету було виділено для оплати послуг «Фрезеніуса» місцевим бюджетам 8 млн грн (окремо зазначимо, що цього недостатньо). Ці кошти пішли на місця, але з них «Фрезеніус» наразі отримав... лише 2 млн грн! Решта парадоксальним (а насправді, бюрократичним) чином «зависла» в районах і містах.

– У мене питання: хто на сьогодні має контролювати кошти обласної субвенції в районах? Якщо ці кошти пішли в райони, чому вони належним чином не використані? – дивується головний лікар «Фрезеніуса» Володимир Новаківський.

Причина в тому, що, за чинним українським законодавством, процедура оплати з бюджетів послуги приватної клініки дуже складна й тривала – вона займає мало не півроку. Тільки днями завдяки цілеспрямованій роботі фахівців обласної лікарні й облдержадміністрації вдалося знайти законний спосіб прискорити цю процедуру до одного місяця. Але на місцях цю процедуру поки що сприймають із недовірою.

Утім, у деяких районах і містах взагалі заперечують можливість фінансувати приватні лікувальні заклади бюджетними коштами, посилаючись на лист Мінфіну з цього питання. Аналогічна ситуація була торік: з обласного бюджету місцевим бюджетам було виділено 10 млн грн на послуги гемодіалізу – і з них 6,5 млн грн субвенції повернулося назад до обласного бюджету, оскільки ці гроші так і не перевели «Фрезеніусу».

За словами Михайла Лобаса, на координаційній нараді 3 серпня голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко поставить завдання головам РДА і міським головам, які на сьогодні відмовляються укладати договори з «Фрезеніусом», запустити згадану «швидку» процедуру оплати послуг клініки й протягом місяця або прозвітувати про виконання доручення, або отримати догану за його невиконання.

Як повідомила голова комісії облради з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства Інна Губенко, питання належної оплати послуг «Фрезеніуса» буде розглянуто й на засіданні комісії в присутності представників громадських організацій та всіх зацікавлених осіб.

Без реформ не обійтися

Та усі ці заходи однак дозволять розв’язати лише проблему «зависання» 8 млн грн, уже виділених обласною радою. Але, як зазначалося, цього замало, потрібно ще 11,5 млн грн тільки для «Фрезеніуса».

Більше того, бракує коштів навіть для гемодіалізного відділення обласної лікарні! Як зазначила заступник головного лікаря Олена Кардецька, коштів на закупівлю витратних матеріалів вистачить тільки до кінця серпня. Натомість, потрібно ще більше 18 млн грн.


Ще одна проблема «Фрезеніусу», за словами Володимира Новаківського, – із містом Черкаси.

– Місто отримало найбільшу субвенцію з обласного бюджету – майже 4,5 мільйони гривень, тому що більшість пацієнтів, які лікуються у «Фрезеніусі», – це жителі Черкас. Але 4,5 мільйонів – цього недостатньо. Потрібно ще приблизно 7 мільйонів. Черкаси відмовляються взагалі від будь-яких перемовин про оплату, мовляв, використаємо тільки те, що отримали з обласного бюджету, – обурюється пан Новаківський. – Направивши в наш центр людей на лікування, місто тепер зняло з себе всяку відповідальність за них. Цю проблему теж треба розв’язувати...

Фото видання «Аргумент»

Фото видання «Аргумент»


Таким чином, щоб не дати хворим на хронічну ниркову недостатність померти, обласна влада мусить і далі застосовувати ручне керування й шукати шпаринки в нашому недосконалому законодавстві. А між тим, про реформу в охороні здоров’ї, відповідно до якої «гроші повинні йти за пацієнтом», уже півтора року ведуться дискусії. Якби у Верховній Раді нарешті перейшли до діла, то бюджетні кошти йшли б не «на поліклініку» чи «на лікарню», а «на лікування громадянина такого-то» – незалежно від того, де таке лікування здійснюватимуть.

реклама

Коментарі  

 
-2 #30 лиза 19.08.2015 12:01
ревізору необхідно знати закони-стадник тут ні до чого :sigh:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #29 Ревізор 04.08.2015 19:27
Стадник - "крепкий орешек". За 12 років такого з Джуган намутили, що кожен день чекають прокурора :D :lol: :D .Давно пора на .... пенсію.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #28 незнайка 03.08.2015 10:28
обласного начальныка вже поминялы а миськый-як укопаный
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #27 Pax Et Veritas 30.07.2015 08:21
Не приховуючи емоцій, Яценюк промовив, що ЄС, присягався у
2014 році в знятті євробар'єр перед мешканцями України,
на даний момент тільки збільшує обмеження для Києва.
За словами Яценюка, кількість вимог ЄС для надання
Україні безвізового режиму зросло. Число критеріїв збільшилася
в кілька разівЯкщо Україна не проведе реформи, то їй доведеться «впасти на
коліна перед Москвою». Про це заявив глава фракції «Блоку
Петра Порошенка» у Верховній раді Юрій Луценко 29 липня.
.Бачив на Маврiкiї у Порт-Луi подружья Луценкiв
(синок того секретаря КПУ) так знайомi з SAS казали шо за добу у готелi
вони зплатили 400$.А бiльше нiде я не бачив таких "Provision for Ukraine"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #26 Аліса 24.07.2015 14:42
Цитую Драч:
Цитата :"Обращаюсь к Любовь Владимировне - закройте гемодиализ в обласной больнице,у Фрезениуса достаточно диализных мест, чтобы помочь всем желающим"
Звучит как просят закрыть. Нет? Такой дикой борьбы с конкурентами еще не видел.
Закройте госпредприятие, что бы лечились у частников за сет государства. Коррупция !!!

Не там корупцію шукаєте!!!! А медицина ніколи не була безкоштовною. Ви це добре знаєте! Кожна людина буде вибирати лікуватися там де краще. ГРОШІ ПОВИННІ ХОДИТИ ЗА ПАЦІЄНТОМ!!!!!! !!! За це пацієнти "Фрезеніуса" боряться. тому, що сьогодні Вони, а завтра зможете і Ви , ДРАЧ, опинитися на їхньому місці. НІХТО НІ ВІД ЯКОЇ ХВОРОБИ НЕ ЗАСТРАХОВАНИЙ!! !!!!!!!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #25 Я черкащанин 24.07.2015 12:15
Цитую сарочка:
кожний громадянин має право лікуватися там, де він вважає за потрібне - мысля конечно интересная, но это лечение за БЮДЖЕТНЫЕ КОШТЫ! Со стороны выглядит тупо крышеванием фрезениуса. а если завтра эти пациенты вважатимуть за потрибне ликуватыся в германии или в израиле за наши налоги?


Да нет, вы не поняли. Государство на каждую процедуру будет выделять определенные деньги, а пациент сможет потратить эти деньги там, где ему нравится. Конечно, в лучшие клиники будут стоять очереди, а плохие врачи будут вынуждены прозябать или закрывать свои практики.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #24 Прокурор 24.07.2015 11:05
Фрезеніус - як бельмо в очах черкаським медичним к....ціонерам. Все було добре до його появи. М..фіозі розрулювали бюджетні кошти на лікуванні нирочників і по-садистські знущались над хворими. Ті мовчали - бо не було вибору. Черняки, брожики,стадник и та решта медичної верхівки покращувала виключно свої умови проживання. Фрезеніус за однакову плату процедури як в обласній лікарні, дав якість лікування і повагу до людей. Тому хворі його відстоюють. З тендерними процедурами, схемами обласної лікарні повинна розібратись прокуратура.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #23 Аліса 24.07.2015 10:39
Шановна Сарочка та Бюджетник, ніхто за Ваші налоги не лікується , Вас ніхто не ообірає (маєтьмя на увазі пацієнти "Фрезеніуса" ) , просто нехай наші керівники просто не крадуть. До речі у "фрезеніусі" в-ть 1 процедури гемодіалізу дешевше, про якість і відношення я вже не говорю. КОЖЕН З НАС І ВИ ТАКОЖ ВСІ ХОДИТЕ ПІД БОГОМ !!!!!!!!!!! ВСІ МОЖУТЬ ОПИНИТИСЯ НА МІСЦІ ЦИХ ХВОРИХ, які вже хтозна скільки боряться за своє життя. Так, що Сарочка і Бюджетник , думали б Ви головою, що пишете. КОЖЕН ХОДИТЬ ПІД БОГОМ І ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ ЗДОРОВ"Я ТЕЖ!!!! Просто вони потім поїдуть у сильні клініки (тоді вже точно за Ваші налоги)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #22 Черкащанин 24.07.2015 10:26
Цитую Бюджетник:
Якщо так, то хочу обстежитись та пролікуватися в Феофанії і ще зуби треба полікувати, краще мабуть у Соболевського, нехай держава за мене заплатить.

Ти порівняв хвіст із пальцем. При чому твої зуби до реальних проблем нирочників, у яких мова про те, ЖИТИ їм чи ні?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #21 Пацієнт 24.07.2015 10:19
Цитую Бюджетник:
Якщо так, то хочу обстежитись та пролікуватися в Феофанії і ще зуби треба полікувати, краще мабуть у Соболевського, нехай держава за мене заплатить.

Цілком очевидно, що ти "бюджетник" працюєш у бюджетній лікарні і швидше за все начальником. Тому ти отримуєш символічну зарплату,проте іздиш на "лендр крузері". Тебе бюджетна медицина влаштовує. Те, що хворі бояться твоєї лікарні,як чорт ладана, бо там з них здеруть три шкури - тебе теж влаштовує. Але це не влаштовує нас, пацієнтів. Квіташвілі правільно сказав про бюджетну медицину - кум, сват, брат. Все пов`язано корупційними схемами. Ми платимо податки не для того, щоб медична мафія бісилась з жиру.Ідіть геть!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100