реклама

реклама

Команда багаторічного мера Черкас Сергія Одарича на виборах занадто поклалася на «суперечливість» політичної постаті Анатолія Бондаренка, через що й програла. Але ця «суперечливість» тепер може завадити новому мерові робити для міста позитивні кроки. Такий вердикт виносить новообраній у місті владі український літератор, політолог і політтехнолог, колишній нардеп Володимир Цибулько.


Володимир Миколайович – родом із Канівщини, він є частим гостем Черкаської області. Завжди охоче дає коментарі та інтерв’ю черкаським журналістам. Коли ми телефонували йому з приводу обрання в Черкасах нового мера, то сподівалися на позитивні прогнози, адже від кожного нового керівника очікуєш змін на краще. Проте пан Цибулько був досить категоричним: наступні кілька років Черкасам нічого доброго «не світить»...

– Володимире Миколайовичу, якщо Вас попросять зробити експертну «післямову» до черкаських виборів, що Ви відповісте?

– Особливістю другого туру є підвищений шанс на заміну чинного міського голови, якщо він, звісно, пройшов у другий тур. І в Черкасах, і в Чернігові в другому турі чинні міські голови програли. Ця особливість є наслідком певного заспокоєння – і матеріального, і емоційного з боку прихильників чинних міських голів. Вони вважають, що навіть якщо ця людина залишить свій пост, то в місті вже зроблено стільки, що життя не погіршиться, що система міської влади буде функціонувати в усякому разі не гірше, ніж раніше.

– У нас зараз багато говорять, що це не Анатолій Бондаренко виграв, а програв чинний мер Сергій Одарич...

– Можу сказати, що рівень мобілізації команди Одарича на другий тур був не надто високий. Вважалося, що дуже суперечливий, із не надто привабливим бекграундом (тобто політичною спадщиною) Бондаренко не зможе виграти. Але виборець дуже часто йде голосувати не «за», а «проти». Тобто помста Одаричу перемогла. Очевидно, що жителі міста вважають, що Одарич винен у якості доріг та різних послуг у місті. Тепер хай цим винуватцем буде Бондаренко, який здобув посаду на критиці Одарича...

– Чи матиме, на Вашу думку, Анатолій Бондаренко більшість у міськраді?

– Міські голови при зміненій системі обрання рад дуже ослаблені. Без потужної фракції, яка може стати основою формування більшості, міські голови дуже слабкі. Вони можуть бути лише сервільними (службовими, - ред.) постатями того, хто зможе створити більшість у міськраді. А особливо – якщо ця більшість буде сформована без політсили міського голови. Це – взагалі парадокс, що виборче законодавство дозволяє обиратися міським головам шляхом самовисування, без участі політичних сил. Це розриває систему влади, бо міський голова, будучи опозиціонером щодо більшості в міськраді, приречений або танцювати під дудку більшості, або з часом бути зметеним.

– Але в Черкасах обраний представник політичної сили – «Батьківщини»...

– Це зрозуміло, але зараз якраз питання – хто створить більшість. Якщо Сергію Одаричу та представникам інших політсил удасться сформувати в міській раді більшість без «Батьківщини», то буде зовсім інакший сценарій. Тоді містом буде керувати секретар міськради...

– То Анатолій Бондаренко може опинитися в ситуації, в якій останні півтора року був Сергій Одарич?

– Так, абсолютно! Якщо Одарич зможе стати секретарем міськради і створити в міськраді більшість, то Бондаренко буде змушений танцювати під дудку такої більшості. А інакше він буде просто зметений через вотум недовіри.

– Чи вдасться, на Вашу думку, Анатолію Бондаренкові зробити в місті щось позитивне?

– Думаю, що ні – через велику суперечливість постаті Бондаренка. Тим більше, що він – представник «Батьківщини». Зараз відбулася «реінкарнація» «Батьківщини». Але в світлі дій фракцій цієї політсили в органах місцевого самоврядування вона може втратити свій вплив. Крім того, доки Юлія Тимошенко є партнером у парламентській правлячій коаліції, вона не зазнає серйозних політичних атак. А у випадку її виходу з коаліції суспільству буде подано справжній образ Тимошенко, особливо її бізнесові зв’язки, що доб’є її партію на низах.

– Тобто, Ви вважаєте, що Бондаренко тісно пов’язаний із брендом «Батьківщини»? Чи він є більш самостійною політичною постаттю?

– Без «Батьківщини» він не є самостійною постаттю. Принаймні, «франшиза» (право користування брендом, - ред.) «Батьківщини» дає йому статусність. З іншою «франшизою» або самовисуванням він навряд чи став тим, чим він є. Все-таки йому прохід у другий тур забезпечив кандидатський корпус, а не він здобув це власними силами. Тобто, без зв’язки з кандидатами «Батьківщини» в округах його самостійна кампанія навряд чи була б настільки успішною...

реклама

Коментарі  

 
+4 #9 федор принципиальный 20.11.2015 09:29
Не везет черкащанам,то алейник,то парашутист,тепе рь металлист,а народ страдает.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #8 Pretty Maids 19.11.2015 09:35
В цій країні, маразму і дебілізму немає меж!
То космос вибирають навряд два рази,
то дуба дубового, тепер ось цього ...
А потім дивуються і обурюються, чому жити стає неможливо!
Ну тепер мiсцевi будете ходити у вишиванках з розчепіреними
пальцями по горах сміття і колдо..бінам немиті по пару тижнів!
Зате "патріотично"!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #7 123321 18.11.2015 23:58
Эх Вова..Помнишь погоняло "велика цибуля"?!А выборы в Раду 98 года помнишь?А ресторан "росава" помнишь? ..........................?........................Какой ты "политолог"..такой же политолог как и "литератор"..Туды его в качель..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+17 #6 Тетяна 18.11.2015 20:02
Вова (Цибулько)багат о знає ще з часів ПРП (партії "Реформи і порядок"), особливо про черкащан-нібито політиків. Йому можна вірити - він щира людина, хоча й, певною мірою, хитрун. В цілому, я погоджуюсь з його висновками.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-26 #5 Степан 18.11.2015 16:48
Ніякого уявлення про Черкаси! Більшість буде зроблена на протязі одного місяця! Бондаренко поставе заступників, які найдуть можливість впливати на більшість! Одарич буде нервово курить в стороні! Черкаси це не Київ,ми самі розбиремося як жити без банди Одарича!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-15 #4 цукер 18.11.2015 16:27
теж мені "експерт", Одарич хай йде, ще на цього подивимось...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+33 #3 cherkashchanka 18.11.2015 15:07
і все-таки. Одарич у коментарі одному з місцевих видань заявив, що навіть не претендуватиме на роль секретаря міської ради, тож і хотілося б почути експертну думку враховуючи цей факт. Хоча цікавий розвиток подій омалював цей політолог.. ото було б.. ))"Бондаренко, який здобув посаду на критиці Одарича..." – одна з ключових тез... все ж таки, язиком молоть - не мішки ворочать.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-10 #2 Лего 18.11.2015 14:56
Несосотоявшийся писатель такой же и политолог. БРЕД сивого коня.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+43 #1 Иван 18.11.2015 14:36
Пережили донецких жили при еврейских перетерпим и лысянских .Смешной народ Чаркощане
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100