реклама

реклама

Хтось працює, намагаючись зробити життя переселенців зі Сходу кращим, а хтось прагне здобути від чужої роботи зиск. Під час відвідин міським головою Черкас міського Центру гостинності кожна зі сторін протистояння в міськраді доводила, що саме вона найкраще підтримує волонтерів, тоді як опоненти думають про власну вигоду.

На одній із нещодавніх сесії міськради було прийнято рішення про продовження «Програми підтримки обороноздатності міста Черкаси» тільки до кінця березня. Представники опозиційної до мера коаліції (Партія вільних демократів, «УКРОП», «Самопоміч» і «Черкащани») зажадали від виконавчих служб ради якіснішої підготовки програми. Оскільки за цією програмою фінансується утримання Центру гостинності (в тому числі – й вартісні сьогодні комунальні послуги), то природно виникає питання – чи зможе Центр нормально працювати після завершення першого кварталу?

– Коли наш Центр гостинності було створено близько двох років тому, він призначався для вимушено переміщених осіб – переселенців із Криму та Донбасу, – розповіла журналістам директор міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Тетяна Скляренко під час сьогоднішніх відвідин цього закладу міським головою Анатолієм Бондаренком. – Але сьогодні Центр гостинності доступний для всіх категорій населення, які з тої чи іншої причини потрапили до складних життєвих обставин.

Як зазначив координатор волонтерів Центру Віктор Дивнич, головна допомога, яку надають у цьому закладі, – це забезпечення продуктами, одягом та іншими речами щоденного вжитку (постіль, посуд, книжки тощо), а також психологічна підтримка (клубне спілкування, безкоштовне вивчення англійської мови, заняття з дітьми). Є в Центрі гостинності й побутова техніка (пральна та швейна машинки), якими можуть скористатися ті, хто має в цьому потребу. Крім того, кожен може в будь-який момент попити в Центрі чаю чи кави.

Керівник благочинної організації «Сила духу» Валерій Петроченко зазначив, що волонтери допомагають Центру гостинності не тільки продуктами й побутовими речами. Зокрема, з Німеччини було завезено партію інвалідних візків, 5 із яких передано Центру гостинності.

За словами Тетяни Скляренко, наразі в Черкасах перебуває понад 5 тисяч вимушено переміщених осіб. Всі вони отримують необхідну допомогу від волонтерів Центру гостинності. При цьому кожен, хто працює в цьому закладі, робить це абсолютно безкоштовно. Єдине, чого волонтери потребують від міської влади, – оплати комунальних послуг.

– Якщо місто залишить нас без підтримки, то в кращому випадку нам доведеться залишити зручне приміщення в колишній тютюновій фабриці, а в гіршому випадку – взагалі припинити діяльність, – зазначила Тетяна Віталіївна. – Центр буде закрито, а всі матеріальні цінності – повернуто волонтерам.

Тим часом, депутат від Партії вільних демократів Олександр Згіблов, який також прийшов на зустріч, наголосив, що ніхто в місті не говорить про те, що Центр гостинності потрібно закрити. Йдеться тільки про те, що «Програму підтримки обороноздатності міста Черкаси» підготовлено недостатньо ретельно.

– Це не програма, а просто прайс-лист на роздачу коштів, збірка платіжок, – наголосив Олександр Григорович. – 60 тисяч гривень на рік – на охорону, 50 тисяч гривень – на утримання кожного квадратного метру тощо. Я маю право про це говорити, бо брав активну участь у створенні цього центру... Ми говоримо тільки про те, що компенсації комунальних послуг недостатньо, Центр має розвиватися. До того ж, оплата комунальних послуг – це не завдання «Програми підтримки обороноздатності». Депутати звернулися до виконавчих органів ради з вимогою підготувати програму належним чином. Центр буде підтриманий всіма депутатами, і йому ніщо не загрожує.

Директор департаменту організаційного забезпечення міськради Лілія Маліщук, яка відповідала за підготовку програми, не вважає закиди депутатів слушними. За її словами, програма передбачає також підготовку приміщення для загонів самооборони (на випадок необхідності оборони міста), в тому числі обладнання приміщення для зброї, ліжко-місця, санвузли тощо. Для Центру надання допомоги армії завдяки цій програмі здійснюється електропостачання. Для виготовлення сухих борщів для армії обладнано витяжку. Для гуманітарної допомоги обладнуються складські приміщення. Представники загонів самооборони проходять необхідне навчання в Оршанці. Все це – здобутки «Програми підтримки обороноздатності».

Міський голова Анатолій Бондаренко під час зустрічі в Центрі гостинності більше слухав, ніж говорив. Висловився він лише на прохання журналістів.

– Людям, які сьогодні тут працюють, однаково, як буде називатися програма, – зазначив Анатолій Васильович. – Їм потрібний результат. Я буду просити депутатів і виконавчі структури дійти консенсусу, щоб ми вирішили питання. Ми сюди прийшли не для того, щоб попіаритися, а щоб привернути увагу до проблеми. Щоб ми спільно сіли за стіл і знайшли нормальне рішення, щоб Центр і далі нормально працював і розвивався... Мабуть, коли йдеться про допомогу переселенцям, питання ціни не повинно стояти.

Анатолій Бондаренко також «розкрив секрет» – всі рішення міськрада схвалює в рамках косультацій, а те, що відбувається на сесії – «це лише для журналістів».

– Це – змагання в тому, хто більше виступить, хто більше пропіариться, – зазначив міський голова.

Розібратися, хто в цій ситуації правий, а хто – ні, без серйозного аудиту неможливо. Але зрозуміло, що невизначеність із фінансуванням Центру гостинності та інших волонтерських структур не йде на користь нікому.

– Неприємні ситуації з Центром гостинності відбувалися вже не раз, – з сумом зазначив керівник черкаської громадської організації «Спільнота біженців з Донецька та Сходу України» Олександр Лавриненко. – Не раз було невідомо, чи буде наступного дня Центр гостинності в цьому приміщенні, чи ні. То поліція мала сюди в’їхати, коли відбувався туди набір, але їм це приміщення не підійшло... Виносили речі, потім заносили їх назад... Не хотілося б, щоб так було. Адже це – імідж міста, імідж області. Такого в інших областях узагалі немає, повірте. Люди, які приходять сюди, відчувають, що їм тут допоможуть. Не треба додавати їм ще випробувань...

«Не для диктофону» представники обох протиборчих сил у міськраді (тих, що гуртуються, умовно, навколо міського голови Бондаренка і навколо колишнього мера Одарича) звинувачують одне одного в фінансових махінаціях під прикриттям сприяння волонтерам.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+3 #5 Вихователька 10.02.2016 21:30
Шось наш мер, в якого ми так надіялися розачаровує. Багато говорить, багато його показують, багато фотографується, а толку? Можливо він до цього часу не збагне, що це вже передвиборча агітація. А можливо просто дурить народ, а потім пване у свою Лисянку. Кажуть що набудував там супермаркетів, цирюлень
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #4 Бухта 10.02.2016 00:20
Є підозра, що ці рейтингопідйомн і походеньки можуть скоро видохнуться. Бо вже починає проскальзувать і інша метода пояснення проблем у місті. Вперше чую
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+12 #3 Valentyna 09.02.2016 17:04
Центр нам помог существенно, мы и сейчас за одеждой для деток сюда изредка приходим.Нужны курточки,обувь.Сами и рады бы купить, но когда начинаешь жизнь заново, денег катастрофически не хватает. Без ЦГ будет труднее
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 Бублик 09.02.2016 10:54
Подивився на перше, саме верхнє фото і когось, чогось там не догледів. Якось поверхово підійшлди до виборів виконкому. От у 2013 році, тоді більш уважніше підходили до справи. На справи дивилися ширше, а до людей уважніше

29 квітня 2013, 14:47
О 16.00 в Черкаському міськвиконкомі розпочнеться сесія міської ради. У порядку денному – затвердження нового складу виконавчого комітету.
Як прокоментував у п’ятницю журналістам голова фракції Партії регіонів у міськраді Ігор Мельников, затримки виникли через УВАЖНИЙ підбір нових кадрів

І вже через 2 години

29 квітня 2013, 16:44
Щойно депутати Черкаської міської ради ухвалили новий склад виконавчого комітету.
Членами виконкому стали Анатолій БОНДАРЕНКО, Станіслав ОВЧАРЕНКО («Батькивщина)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #1 О.Б.КУРЕНЫЙ 08.02.2016 19:22
Это токо вершки. От если копнуть до корешков, то там такую какаву с чаем отведать можно. Самое ценное для сотрудников должно быть: стиральный порошок, средства личной гигиены и подсолнечное масло, в которых сотрудники купаются, как вареныкы в сметане. Ну, а макароны - нуждающимся, муку - до дому до хати. А одёжа, так та и до ных уже перебрана раз 20 була. Представляю конкурс на тамошнее рабочее место.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100