реклама

реклама

Гостра суперечка щодо того, як слід співпрацювати органам влади та комунальним установам з одного боку і постачальникам газу з іншого, розгорнулася під час сьогоднішньої колегії Черкаської облдержадміністрації.


Багатьох учасників засідання, включно з головою облради Олександром Вельбівцем і першим заступником голови ОДА Віталієм Ковалем, обурило те, що керівництво ВАТ «Черкасигаз» нібито відокремлює інтереси компанії від інтересів області загалом.

Виступ голови правління «Черкасигазу» Сергія Буяна, який поклав початок дискусії, був витриманий у наступальних тонах. Сергій Іванович нагадав, що з 1 січня цього року запроваджено нові правила газопостачання, за якими в разі отримання будь-якими споживачами газу без установленого ліміту («номінації») цей газ оплачується з коефіцієнтом 1,2.

– Тобто якщо газопостачальна чи газотранспортна компанія дасть комусь можливість отримати газ без номінації, то вона автоматично потрапляє під штрафну санкцію в розмірі 20 відсотків вартості цього природного газу плюс вартість зберігання у підземному сховищі, що для компанії неприпустимо, – наголосив пан Буян. – Жодні організації: бюджетні, комунальні, приватні не будуть отримувати природній газ без лімітів.

Таким чином, газ буде постачатися тільки тим установам і підприємствам, які отримали від «Черкасигазу» ліміти, а ліміти отримають ті, хто підписав договори з газотранспортною компанією («Черкасигазом») і з тим чи іншим газопостачальником. У свою чергу, щоб підписати договір, потрібно не мати боргів.

Сергій Буян зробив акцент на відділах освіти низки райдержадміністрацій, які мають борги, а тому школи в цих районах цьогоріч газу на опалення не отримають.

– Я так думаю, 15 вересня почнуться якісь істерики, мовляв, діти мерзнуть. Наголошую: газу без лімітів, без договорів і без погашення боргів у цьому році не буде! – заявив Сергій Буян.

Вочевидь, уже ця фраза різонула по вухах учасників колегії.

Далі Сергій Іванович перейшов до критики тих підприємств і установ, які не виплатили газових боргів за попередні роки, а отже не мають шансів на укладення договорів, відповідно, на газопостачання цьогоріч.

З огляду на скарги з боку освітян на дорожнечу газового обладнання, зокрема, лічильників, пан Буян закликав з усіх проблемних питань, пов’язаних із встановленням нового обладнання, контактувати з фахівцями «Черкасигазу». За його словами, правильний підбір обладнання і його монтаж можуть суттєво заощадити кошти власників. Найгірший стан із газовим обладнанням – у Звенигородському районі, який, мовляв, нічого не робить, а тільки пише гарантійні листи.

– Якщо в мене є 5 гарантійних листів від одної організації, яка гарантує завтра все зробити, але не виконує, то ми не будемо розмовляти з цією організацією. Просто тому що це суперечить навіть релігійним... і взагалі нормам співіснування, – додав куті меду Сергій Буян. – Отже, найгірше: Звенигородка, Лисянка, Шпола, Тальне і Жашків. Найкраще: Драбів, Городище і Сміла.

Далі Сергій Буян розповів історію про те, як відбувалося відключення природного газу в Кам’янській центральній районній лікарні.

– Ми приїжджаємо до лікарні. Там на колодязі стоїть машина. Біля машини – головний лікар. І стріляє з пістолета вгору. Потім у поясненні в поліції він написав, що стріляв із пістолета, купленого в дитячому магазині... Колеги, ми будемо здійснювати заходи щодо захисту наших співробітників, по-перше. Ну, а по-друге, якщо вже стріляєте, то це означає, що відносини між нашими організаціями переходять уже в якийсь інший статус, – відчеканив Сергій Буян.

Наостанок він закликав використати час, який залишився до осені, щоб розв’язати всі проблемні питання, пов’язані з газом.

Після цього слово взяв заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль. Він розпочав із «подяки за критичну інформацію», але швидко перейшов до контрнаступу.

– Варто згадати й інший бік медалі: ми кожного дня, починаючи з 15 січня, збиралися у моєму кабінеті з представниками освіти, охорони здоров’я районів. Доходило до того, що в Драбівському, Смілянському районах ФАПи, школи відключали, відмовляючись підписувати додаткові угоди. Я вважаю, крім того, кричущим фактом те, що було відключено від газопостачання обласну дитячу лікарню. Я не знаю, які ви наводите факти про застосування зброї, але є певні об’єкти, які вже за своїм функціоналом не можуть бути a priori відключені від газопостачання. Я розумію, що ви вболіваєте за економічні інтереси свого підприємства, але ж ідеться про життя і здоров’я людей!.. – емоційно наголосив пан Коваль. – Треба шукати компроміси: не тільки щоб вас повністю слухалися освіта і медицина, а й зі свого боку знаходити точки дотику. А то виходить, що в кабінеті досягаються якісь домовленості, а потім керівник відділу освіти чи охорони здоров’я по 3-5 днів не може потрапити на прийом до вас чи ваших заступників.

Сергій Буян почав пояснювати, що в червні дитячу лікарню відключили, оскільки газ не був оплачений з січня. Після цього лікарня розрахувалася.

– Я приймаю всіх, навіть бабусь, які приходять. Ну хто по кілька днів чекав прийому в мене? – обурився Сергій Буян.

Після цього учасники колегії з районів почали один за одним піднімати руки і у своїх виступах нарікати на відсутність у «Черкасигазу» бажання співпрацювати. Взяли слово і кілька представників громадськості. Зокрема, керівник ГО «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій» Євгеній Глєбов наголосив, що відключення від газу дитячої лікарні – це показник «неадекватності» керівництва «Черкасигазу» і запевнив, що таких ексцесів громадськість не допустить. У відповідь Сергій Буян ще раз повторив:

– Безкоштовно брати газ у цій області ніхто не буде!

Голова обласної ради Олександр Вельбівець розповів, що йому доводилося особисто втручатися в питання об’єктів соціальної сфери.

– Риторика вашої компанії на сьогоднішній день має лише ультимативну форму, – сказав пан Вельбівець Сергієві Буяну.

Крім того, Олександр Іванович розповів про випадки, коли відключати від газу дитячі установи працівники «Черкасигазу» приїздили о шостій ранку.

– Ви дієте, вибачте, як злодії! – не добирав слів голова облради. – По-іншому я сказати не можу. Якщо ви дієте законно, проти незаконних дій когось іншого, робіть це відкрито і публічно!

За словами пана Вельбівця, «Черкасигаз» є дуже закритою структурою.

– Вибачте, в СІЗО легше потрапити, ніж до вас! – наголосив голова облради.

Олександр Вельбівць висловив припущення, що «Черкасигаз» штучно створює проблеми на ринку газу, щоб самостійно визначати організації-постачальники. Керівників же районів він закликав прискорити переведення об’єднання соціальної інфраструктури на альтернативні види палива.

Далі суперечка перейшла на рівень перебранки: «Доведіть!» «Не вам оцінювати мої дії!» тощо.

Щоб знайти шлях до конструктиву, Олександр Вельбівець закликав «Черкасигаз» повернутися від мови ультиматумів до мови співпраці, яка передбачає спілкування, проведення нарад, роз’яснень тощо.

Дискусію підсумував голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко.

– Потрібно визначити проблеми, які існують у кожному районі, – вважає голова ОДА. – Не потрібно витрачати час колегії. Пропоную на наступному тижні провести відповідну нараду, яку підготує мій заступник Сергій Овчаренко. Прошу райони підготувати проблемні питання. Проблеми постачання газу, ціни на газ, відключень установ є соціальними. Люди хочуть, щоб працювали школи, садочки, лікарні... Сприймайте критику на адресу компанії як вияв необхідності сформувати дорожню карту всім нам, щоб більше не було таких ситуацій. Ми розуміємо, що на підприємстві важка ситуація, працівники можуть піти у відпустку за власний рахунок. Але заборгували вам не тільки комунальні установи, а, й, скажімо, ПАТ «Азот». Вони винні більше 100 мільйонів гривень. Думаю, питання передусім треба ставити до «Азоту».

 

реклама

Коментарі  

 
0 #12 Гость 16.05.2017 10:37
https://www.youtube.com/watch?v=S6YhFG1pI1I
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #11 Незворушний 26.07.2016 17:48
Все це тому, що в Україні немає ринку газу. Якби на ринку працювали 10-15 компаній, то ніякої мови ультиматумів не було б. Але влада не хоче того ринку, бо це декому заважатиме знімати жирний навар.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #10 Tilestra 26.07.2016 17:16
Що таке Проектний офіс секторальної децентралізації ? Для чого його створюють і за, що він відповідає? На ці питання є відповідь тут: http://www.minregion.gov.ua/press/news/gennadiy-zubko-spilno-z-yevropeyskimi-partnerami-initsiyovano-stvorennya-proektnogo-ofisu-sektoralnoyi-detsentralizatsiyi/
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-12 #9 язон 15.07.2016 12:32
Цитую Сидоров:
Час бардаку повинен закінчитися. Є гроші - купуй хліб, ковбасу, газ. Нема грошей , чи ти не хочеш платити , сиди голодний і холодний.Закон ринку. Я розумію діти, старі, хворі. Але є держава , яка створила цю ситуацію, то нехай вона і розрулює , тобто дає гроші дітям і сірим. А якщо при настанні холодів мої діти будуть мерзнути у школі,чи , не дай Бог , в лікарні, то така влада нам не потрібна. Ще час у влади є.

Давати гроші на оплату газу школам та лікарням має не держава, а місцеві ради. На те їх і обирали А вони кошти місцевого бюджету роздерибанили, а тепер шукають дурнів, які їм щось задарма дадуть. І народ кличуть поганого монополіста бити - щоб не питав куди бюджетні кошти поділися!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-11 #8 язон 15.07.2016 12:29
Цитую Нестор Іванович:
Проблема полягає в тому, що олігархічним монополіям глибоко до д.пи і діти, і хворі, і здорові. Їх цікавлять лише надприбутки любою ціною. А Буян звичайнісінький посіпака, який за жирну кістку готовий на все.

Пане, Ви щось роздаєте дітям і хворим безплатно?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #7 ау 15.07.2016 11:42
да, пани газівники, зайдіть на прохідну в "Графію" і відчуйте різницю. Почніть хоча б з толерантності. Це грошей не потребує.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+18 #6 Браво! 14.07.2016 23:52
Захоплююсь головним лікарем Кам'янської ЦРЛ, молодець!!! До уваги газовиків, доктор добровольцем попрацював в АТО, гарно оперує, на цей раз вам, .удакам, вибачив))).
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-12 #5 Параска 14.07.2016 23:06
Захотели самостийности - вот и получите голод,холод , инфекционные болезни и полный пипец.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #4 Бур Жуй 14.07.2016 23:05
Если нет верхушки у пирамиды - то пирамида скоро развалится .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+19 #3 Нестор Іванович 14.07.2016 22:30
Проблема полягає в тому, що олігархічним монополіям глибоко до д.пи і діти, і хворі, і здорові. Їх цікавлять лише надприбутки любою ціною. А Буян звичайнісінький посіпака, який за жирну кістку готовий на все.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100