реклама

реклама

«Пане Президенте, ми у відчаї! Колись успішне підприємство знищується брудними руками бюрократів і корупціонерів. Вони просто не дають нам працювати. Ми не можемо прогодувати родини. Захистіть нас, будь ласка!» – цими словами закінчується надзвичайно емоційне звернення до Президента і Прем’єр-міністра України трудового колективу ПАТ «Дашуківські бентоніти»...

Історія протистояння на «Дашуківських бентонітах», яка призвела до нинішнього сумного стану речей, триває більше року. У липні 2015 року до засобів масової інформації надійшла інформація про спробу рейдерського захоплення підприємства. Незабаром суть справи на одній із нарад в ОДА виклав член наглядової ради «Дашуківських бентонітів» Юрій Крилов.

– Із 2011 року підприємство співпрацює з одним із банків – маємо там кредит, – розповів пан Кирилов. – Цьогоріч (йдеться про 2015 рік, – ред.) банк за нашим зверненням не пролонгував заборгованість. Натомість продав кредитний борг підприємства одній із фінансових компаній. 10 липня вона звернулася до Києво-Святошинського райсуду про стягнення заборгованості з нас. Того ж дня суд уже виносить ухвалу, негайну до виконання, про арешт на акції ПАТ «Дашуківські бентоніти».

Здавалося б, усе логічно: заборгував – плати. Але «старі» акціонери вирішили згадане судове рішення оскаржити. Відтоді розпочалася тривала юридична тяганина.

Як відомо, ПАТ «Дашуківські бентоніти» – це провідний виробник продукції із бентонітових і палигорскитових глин в Україні, яке пройшло 30-річних шлях від невеликого кар’єра з видобутку глини до потужного заводу – лідера на ринку бентонітової продукції, яку як сировину використовують у багатьох галузях промисловості (машинобудуванні, нафтогазовидобуванні, залізорудній галузі, будівництві). Здавалося б, підприємство мало процвітати. Але ж – ні, воно брало кредити...

– Стан підприємства дуже важкий: за 2014 рік збиток становив 20 мільйонів 964 тисяч гривень, – повідомляв у коментарі нашому виданню один із акціонерів підприємства Володимир Масюк у серпні 2015 року. – Заробітна платня не сплачена за декілька місяців, чисельність робітників зменшилася з 400 до 250, кредит не погашений. До речі, заборгованість за розрахунками з банком, у якому було взято кредит, станом на 10 липня 2015 року становив 67,8 мільйонів гривень.

На думку пана Масюка, вся біда підприємства в тому, що його керуюча компанія брала комбінат не для того, щоб розвивати, а щоб мати хорошу заставу для кредитування в різних банках. Кошти в розвиток підприємства не вкладали, а лише «вимивали». Це не могло не стурбувати банк, який надав кредит, тому рішення банку продати актив було вимушеним. Рішення це було обумовлене реальним станом підприємства, банк рятував свої активи. У лютому 2016 року, відбулися збори акціонерів, де призначили нову наглядову раду та затвердили склад правління.

Відтоді у підприємство стали надходити мільйонні інвестиції. Тільки в модернізацію основного обладнання було вкладено 4,8 млн грн. За останній рік виробництво на «Дашуківських бентонітах» було стабілізовано, його обсяги стали збільшуватися. Із кредиторами було досягнуто домовленості про досудову санацію. Розширилася географія поставок продукції. Соціальні гарантії підприємства перед працівниками виконувалися своєчасно. Більше того, середня зарплата зросла. Всі податки сплачувалися. Було розроблено нові інвестиційні заходи, скеровані на модернізацію та розвиток.

На жаль, світла смуга на підприємстві змінилася темною.

«Бентонітові глини ми видобуваємо, а точніше видобували – на підставі Спецдозволу, – пишуть дашуківці у листі до Президента і Прем’єра. – Термін дії попереднього Спецдозволу у нас закінчився у квітні 2016 р. Але документи на його подовження ми подали ще у грудні 2015 р. Минув майже рік, а ми досі не маємо жодної відповіді від бюрократів! Це просто саботаж чиновниками своїх прямих обов'язків. А жертви такого саботажу – ми, наші родини, і бюджети нашого району та області».

Тим часом, представники попереднього складу наглядової ради підприємства продовжували активну боротьбу в судах, і як наслідок, наразі Юрій Крилов числиться у Єдиному держреєстрі як бенефіціарний власник підприємства, а його товариш Володимир Бесараб – як керівник.

В документі зазначено, ці люди «блокують підприємство, щоб захопити його і далі викачувати з нього кошти, як робили це раніше, до того як на підприємство прийшли справді ефективні керівники»...

У зверненні колективу «Дашуківських бентонітів» звучить сумнів у тому, чи обласна влада, попри всі намагання, зробила все можливе для того, щоб ефективно розв’язати ситуацію на підприємстві на користь його колективу.

«Будь ласка, захистіть нас від зграї знахабнілих бюрократів і корумпованих суддів! Вони блокують роботу унікального підприємства. Через бюрократів і корупціонерів ми позбавлені можливості заробляти чесні гроші і утримувати свої родини!» – пишуть працівники підприємства.

реклама

Коментарі  

 
-5 #3 Пан не Черкаський 09.11.2016 08:08
Вы фсёврёте,в стране победившего майдана,недовол ьных быть
не может,избавилис ь от кабалы России,которая всячески
мешала развиваться,и скоро будет безвиз с Эуропой!!Украин а ЕдЫна и
протестуют токма москали и агенты Путина.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #2 Маляр 04.11.2016 13:55
Я могу только посочувствовать коллективу,но обращение ваше до президента это как пар в свисток,то есть не по адресу
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Микола 02.11.2016 14:44
Зрозуміло, що "старі власники" гальмуюють видачу дозволу на спецкористуванн я. Влада повинна втрутитись.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100