реклама

реклама

Проектом передбачалося спорудити біля черкаського Центру дитячої та юнацької творчості зовсім інший фонтан. Хтось розпорядився зробити по-іншому: подешевше й попростіше... а тепер – не зізнається.

Хлопчик

Коли на майдані біля ЦДЮТ, де саме відбувається капітальний ремонт, спорудили нижню частину майбутнього фонтану, це викликало в Черкасах потужну хвилю обговорень – хтось нарікав на, м’яко кажучи, низьку художню цінність фонтану; інші вважали, що вартість цієї споруди, оприлюднена у ЗМІ (а це – близько 400 тисяч) – завелика.

Коментар, який дав «Прочерку» заступник директора департаменту освіти та гуманітарної політики міськради Богдан Бєлов, викликав нові запитання.

– Говорити про кінцеву вартість до того, як акт виконаних робіт виконаних робіт буде підписано, – зарано. Такої ціни як 400 тисяч, там немає і близько!.. Яка вартість робіт, стане відомо тільки тоді, коли буде підписано акт виконаних робіт, – сказав заступник директора департаменту.

«Виходить, що міська влада почала будувати фонтан, навіть не знаючи, яка буде його вартість?» – прокоментував слова держслужбовця один із читачів «Прочерку»...

Проте, як виявляється, проблема ще глибша. Як ми з’ясували, фонтан, який будується, – не відповідає проекту. Більше того, споруда вже є, а коштів на неї ще ніхто не виділяв. Ті ж, хто мав би перевіряти законність того, що відбувається, твердять, що робити це зарано – роботи, мовляв, ще не завершено...

Інакше кажучи, влада, по суті, говорить: у центрі Черкас можна будувати що завгодно, ми, якщо і відреагуємо, то заднім числом!

Але все по порядку.

– Є головний інженер, є головний архітектор цього проекту – і питання про те, хто вирішував, чому там має бути саме фонтан, а не клумба, яким має бути фонтан і який має бути узор на довколишньому мощенні, слід задавати керівництву ЦДЮТ, – сказав свого часу в коментарі «Прочерку» згаданий вище Богдан Бєлов.

Виконуючи цю рекомендацію, ми звернулися до директора ЦДЮТ Олега Забєліна. Але той наголосив, що в договорі про роботи на площі про фонтан не йдеться.

– Я не підписував ніяких документів, пов’язаних із цим фонтаном, – пояснив Олег Павлович.

Міська рада виділила 1 млн 300 тис грн на всі роботи з капітального ремонту площі (від проекту до реалізації). Проект розробила архітектурна студія «Майстер-клас» (головний інженер Володимир Кіпоть, архітектор Микола Упир). Архітектори, зокрема, передбачили створення і фонтану (якби на нього вистачило коштів).

Проект

– Я так розумію, для того, щоб оплатити фонтан, виділятимуться додаткові кошти. Або, можливо, знайдуться якісь спонсори, – припустив пан Забєлін. – На сьогодні коштів на нього не виділено.

Олег Павлович показав нам декларацію до початку робіт, видану Державною архітектурно-будівельною інспекцією. Справді, в документі про фонтан не сказано жодного слова.
Документ

Виконувати роботи було доручено фізичній особі-підприємцю Геворгяну Мамікону Аветіковичу, який, як зазначив Олег Забєлін, запропонував найкращі умови (це було ще до запровадження «Прозорро»). Підприємець виконує роботи з ремонту площі, але, крім того, спорудив ще й фонтан, коштів на який поки що немає.

Питається, чому?

Представник пана Геворгяна, який будує фонтан, назвався Миколою (прізвище не сказав).

– Повірте, рішення про початок будівництва ухвалюють не будівельники, – зазначив пан Микола.

На запитання, хто ж таке рішення ухвалив, він сказав:

– Наскільки я розумію, ми виконуємо завдання замовника... Ви ж знаєте, як працює міська влада. Влада ніколи нікого не обманює, вона робить те, що обіцяє, але буває, що кошти наперед не дають. Є відносини за домовленістю – ми зараз монтуємо, а розрахунки трохи пізніше. Це – життя. Так скрізь відбувається.

Пан Микола зазначив, що, наскільки йому відомо, виділено кошти на площу, а фонтан збудують на залишок від цих коштів.

– Тому й не робиться такий фонтан, який планувався. На фонтан, який був розроблений Володимиром Кіпотем, пішло б коштів у рази більше, – зазначив Микола.

Нам удалося ознайомитися з проектом, розробленим студією «Майстер-клас». Це – зовсім не те, що ми спостерігаємо «в реалі»...

– Той фонтан, який будують, не відповідає нашому проектові, – погодився в розмові з журналістом «Прочерку» Володимир Кіпоть. – Ми запропонували, а далі – вирішує замовник. Ми запропонували красиве рішення, а зараз справді поставили чорті що. Ми до цього рішення ніякого відношення не маємо.

Проект фонтану

За відповідністю проекту того, що споруджується, слідкує технічний та авторський контроль. Технічний контроль за роботами на площі здійснює ліцензований фахівець Василь Митюк. На запитання нашого кореспондента, наскільки проектові відповідає вже частково споруджений фонтан, Василь Петрович відповів здивуванням:

– А що, ви вважаєте, що щось не відповідає?

За його словами, автор проекту може вносити коригування в процесі виконання робіт (щоправда, в нашому разі Володимир Кіпоть навряд чи погодився перетворити свій проект у «чорті що»).

– Якщо я підпишу акти виконаних робіт, тоді в мене і запитаєте, відповідає споруда проекту чи ні, – сказав Василь Митюк. – А поки я ще не підписав акти виконаних робіт!..

Ось так і відбувається технічний нагляд, про надійність якого говорив нам свого часу заступник директора департаменту освіти і гуманітарної політики міськради Богдан Бєлов...

Отже, виходить, що площу ремонтують, а фонтан вирішили збудувати на залишок коштів – такий, на який вистачило грошей. Рішення зрозуміле, але неоднозначне, адже те, що зараз поставлять, «прикрашатиме» одну з центральних площ міста десятиліттями! Хто ж узяв на себе відповідальність за це?

У пошуках відповіді на це запитання ми звернулися до куратора освітньої галузі, а отже і ЦДЮТ, заступника міського голови Черкас Ігоря Коломойця.

– Якщо у технічній документації замовлено один фонтан, а поставлено інший, то я не розумію, чому так відбувається, – відповів Ігор Анатолійович. – Є технагляд, який контролює виконання робіт. Якщо ще й я буду лізти, то це буде смішно.

Втім, заступник мера пообіцяв знайти відповіді на всі наші запитання.

– Приходьте в понеділок! – запросив Ігор Коломоєць.

Фонтан реал

реклама

Коментарі  

 
0 #33 черкащанка 27.11.2016 11:57
Цитую Трамппунк для свiдомих:
Йя,Йя! От Фьодорич навряд чи вкрав так багато, скільки" підняли "нові-старі"
друзі народу "під прикриттям війни. Янукович не експлуатував
патріотизм і не робив собі рекламу на крові. І нарешті, Вітя не
обіцяв золоті гори, стежив за базаром і відповідав за слова .



Витя, вернись!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #32 Трамппунк для свiдомих 21.11.2016 16:39
Йя,Йя! От Фьодорич навряд чи вкрав так багато, скільки" підняли "нові-старі"
друзі народу "під прикриттям війни. Янукович не експлуатував
патріотизм і не робив собі рекламу на крові. І нарешті, Вітя не
обіцяв золоті гори, стежив за базаром і відповідав за слова .
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #31 #спікерРадиздурдому 19.11.2016 09:55
Жебраки у ООН слова не мають!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #30 Верник 17.11.2016 13:44
а не думав чому???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #29 Радуцький сказав! 17.11.2016 13:20
Цитую Василь:
На сході України іде війна, де калічаться,гину ть наші земляки. А що робить міська для увічнення їхньої памяті?. Створує пісяючі фонтани з ангелами, а можливо це душі загиблих черкащан?


Сказал же радуцкий все вопросы по фонтану к Забєліну. При чому тут міськрада?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #28 Василь 17.11.2016 10:12
На сході України іде війна, де калічаться,гину ть наші земляки. А що робить міська для увічнення їхньої памяті?. Створує пісяючі фонтани з ангелами, а можливо це душі загиблих черкащан?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #27 Фотограф 15.11.2016 10:29
Кто то уже и торговое место по продаже застолбил около фонтана (см. последнее фото). А почему? Удобно, и руки помыть можно и овощи :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #26 Kolos 15.11.2016 08:12
Народ,а може давайте разом вночі перетягнемо те корито до міськради?
Хай "прикрашає"!
Бо діти вже бояться цього корита з химерами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #25 ДЕПУТАТ-ПЛИТКОКЛАД 14.11.2016 20:15
ЛЕГО! СОБЕРИСЬ, ПРОТРИ ГЛАЗА И СНОВА ГЛЯНЬ ФОТКИ! БАЧИШЬ ФОНТАН НА ПЛАНЕ СЛЕВА! А ДАЛЬШЕ ГЛЯНЬ - ЖУРНАЛИСТИ СФОТКАЛИ СПЕЦИАЛЬНО ДЛЯ КОНТСТРУКТОРСКИ Х! ДЕЛЬФИНОВ ВИДИШЬ ИЛИ МАЛЬЧИКОВ!? ЧИТАЙ ВЕРХНИЙ РЯД БУКАВ ОБОИМИ ГЛАЗАМИ!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #24 Лего 14.11.2016 16:24
Та все понятно, загалом. Директор і Шелезяка хотіли стирить бабки. Але журналіст спугнув. Документацію на площадь швидко переробили заднім числом, щоб була без фонтана. І вийшла дурка: мовляв будівельники дядя Пєтя і дядя Вася скинулись із зарплати і збацали фонтанчик за свій рахунок. Ганьба меру (передусім йому) - бо він відповідає за все: і за директора, і за площу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100