реклама

реклама

Система електронних закупівель ProZorro («Прозорро») з технологічного погляду досить досконала, тож будь-які проблеми із її використанням викликані лише невмінням або небажанням правильно з нею працювати. Про це під час сьогоднішньої прес-конференції в Черкасах говорили громадські активісти Віктор Євпак, Іван Подолян та Володимир Друмашко.

Пресконф

– У Черкасах багато чого відбувається, що привертає увагу громадськості – відбувається дискусія про стелу («Я люблю Черкаси», – ред.), про фонтан (біля ЦДЮТ, – ред.) тощо. Мою увагу привернули рішення міськради скасувати застосування «Прозорро» для допорогових закупівель і рішення міського голови ліквідувати комісію для контролю за здійсненням закупівель, – сказав журналістам фахівець із ІТ-галузі, засновник громадської ініціативи «Нові люди» Віктор Євпак.

На його думку як «айтішника», система «Прозорро» – дуже якісний ІТ-продукт, що, зокрема, підтверджено й офіційним схваленням його державою. Фахівець наголошує, що система «Прозорро» насправді не важка у застосуванні, і він та його однодумці готові безкоштовно навчити користуватися нею всіх, кому це потрібно.

– «Прозорро» робить багато класного і економить кошти платників податків. Це мені, як платникові, дуже важливо. Крім того, найкращий засіб боротьби з корупцією – це застосування ІТ, – зазначив Віктор, пояснивши це тим, що комп’ютери хабарів не беруть. Він також нагадав про те, що компанія, яку він очолює, безкоштовно розробила для Черкас систему відслідковування руху громадського транспорту «MapaMagic».

Як наголосив співзасновник громадської організації «Промолодь» Іван Подолян, свою ефективність «Прозорро» довела у багатьох містах, зокрема у Дніпрі, де через неї здійснюють закупівлі на суму від 3 тис. грн. У Черкасах же закладам освіти, охорони здоров’я не давали нормально працювати з цією системою, списуючи всі проблеми на якість «Прозорро», а відтак спровокували ситуацію, яка дозволила скасувати її застосування на допорогових сумах.

За словами громадського активіста, члена скасованої міським головою комісії з контролю за здійсненням закупівель Володимира Друмашка, комісія пропонувала міській владі ефективні способи поліпшення роботи із «Прозорро»: спросити бюрократичну процедуру закупівель (зокрема, вивести єдиний тендерний комітет із процедури допорогових закупівель), дати можливість закладам самим здійснювати закупівлі через «Прозорро», винести догани чиновникам, через діяльність яких пробуксовувала система. Але замість цього міська влада налаштувала освітян, медиків тощо проти «Прозорро».

Наразі в Черкасах створено інформаційний сайт «Збережи ProZorro в Черкасах» – prozorro.ck.ua. На сайті розповідається про обставини скасування «Прозорро» для допорогових закупівель у Черкасах, яке відбулося 17 листопада. Розміщено ще одну петицію до міської влади, яка дозволяє жителям Черкас приєднатися до руху про відновлення електронних допорогових закупівель. Петиція містить фотографії всіх, хто її підтримав. Наразі тих, хто підтримав петицію, більше 480. Тут же із посиланням на документи фіксується сума грошей, які в Черкасах уже пройшли повз систему «Прозорро» – їх наразі 11 142 000 грн.

– Нинішня міська влада дуже багато робить у місті, – визнав Віктор Євпак. – Але щодо «Прозорро» вона припустилася великої помилки. Ми б хотіли, щоб цю помилку було виправлено.

Громадські активісти планують цілу низку заходів, спрямованих на те, щоб переконати владу в необхідності відновити систему. Так, зокрема, завтра відбудеться автопробіг із врученням «призів» найкращим «хабарменам» міста. Згодом до міської ради буде направлено листи – звичайні та електронні від усіх, хто підтримав петицію, а в центрі міста планується вивісити великий плакат на підтримку «Прозорро». Якщо все це не принесе користі, активісти мають у своєму арсеналі й інші засоби впливу, які поки що не розголошують.

реклама

Коментарі  

 
+2 #2 Микола 01.12.2016 08:46
У таких випадках влада ніколи не помиляється. Неможливість вкрасти втрачає весь сенс влади. Як не мона красти по крупному то будемо красти "допорогово".
А то у нас як у старому анекдоті:
"Приехал с проверкой генерал в войска. Обошел все строи на плацу, и в заключение подходит к интендантам:
- А это кто с красными шеями и белыми погонами?
- Интенданты, - товарищ генерал.
- Воруйте, братцы, понемножку.
- Ура.. а.. а.. а.. !"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 ... 30.11.2016 23:42
Такі ото у нас "професійні" «айтішники»... По-перше, всім «айтішникам», навіть любителям, відомо, що напряму з ProZorro не працює жодний користувач, лише т.з. "майданчики" - сторонні сайти, які обмінюються інформацією через базу ProZorro. І, на скільки мені відомо, жодного державного... Так що від того, що "«Прозорро» – дуже якісний ІТ-продукт", користувачам ні жарко, ні холодно, по суті вони з ним не працюють. А по-друге, аргумент "що, зокрема, підтверджено й офіційним схваленням його державою" - ознака повної некомпетентност і цього пана як "айтішника". На мою скромну думку. Якби ж "офіційне схвалення державою" давалося лише якісним програмним продуктам... А на практиці - це не так. Подивіться хоча б на публічно скандально відомі "схвалені державою" IT-проекти. Та те ж саме е-декларування візьміть. Чи e-data. Поспілкуйтеся з людьми, які змушені щодня працювати з цими "якісними" продуктами, а краще попрацюйте з ними місяць-другий, а тоді вже говоріть за якість.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100