реклама

реклама

У неділю потрібно було доїхати в напрямку Черкас з Уманського краю. Підібрав мене чоловік з Бабанки. Немов про жахливий сон розповідав про пережите у суботу ввечері. Незважаючи на чорну хмару і вітер, господар пішов забирати з пасовиська корову, проте раптовий уривчастий вітер укупі з градом, який боляче бив, змусив чоловіка сховатися під міст. Там він тримався за якийсь металевий виступ, щоб його просто не здуло. А згодом довго шукав по пасовиську корову – бідна тварина відірвалася і забилася в найвіддаленішу частину лугу, десь в кущі. По пасовиську також снували «друзі по нещастю», які теж не могли знайти своїх корів.

19732316_1446155205448076_1519891198660138597_n
Вже вдома чоловік міг спостерігати наслідки буревію не по телевізору, як багато з нас, а вживу: негода геть розібрала йому веранду, сусіду змела дах і фронтон, в іншого сусіда собачою металевою мискою розбила скло автомобіля та погнула металевий паркан.

Та чоловік не лишився вдома. Він їхав до родичів на Золотоніщину, бо там наслідки буревію були ще катастрофічнішими.

– А казав я своїм, які з весни просили дощу, що не дощу треба просити, а погоди. А тепер потрібно буде робити ремонт. Про городину навіть не згадуватиму. Я вийшов на дорогу, глянув на город та й махнув рукою. Он херсонські помідори привезуть то купимо, аби гроші були… – сумно зазначав водій.

Вже у понеділок уманська влада визнає, що найбільше постраждало в районі саме село Бабанка, зокрема, дуже постраждала школа, яку якраз подавали на проекти ЄБРР через її дах. Та нині стан дерев’яних конструкцій і буревій довели, що школа насправді потребує капітального ремонту.

А поки я добрався тої ж днини – у неділю – до Черкас, то дізнався від друга, що в будівельному гіпермаркеті «Епіцентр» того дня розібрали весь шифер та цвяхи. А запасів там було на місяць…

– Центральна вулиця Золотоноші. Мінус дві електроопори, що досі лежать. Плюс ще один каналізаційний «гейзер». У магазинах попит на свічки і шифер. Найпопулярніша послуга дня -– ремонт даху... – розповідала у неділю журналістка Неля Раіна.

У цілому на Черкащині від буревію, що пронісся цими вихідними, найбільше постраждали Золотоноша та Золотоніський район, також Канівський, Чорнобаївський, Черкаський, Уманський райони. Ще вночі, 1 липня, був скликаний штаб по ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Були залучені всі необхідні підрозділи: комунальники, рятувальники, енергетики тощо. А вже зараз, після ліквідації перших наслідків, обраховуються суми збитків та з’ясовуються механізми компенсації завданої шкоди.

Внаслідок негоди за медичною допомогою звернулися 48 громадян,  17 чоловік серед яких 4 діти госпіталізовані.

– Бригади залучаються паливно-мастильними матеріалами. У разі необхідності, надається техніка підприємств з територій виникнення надзвичайних ситуацій, – розповів начальник управління цивільного захисту Черкаської ОДА Юрій Скоробогатов

Він зауважив, що станом на понеділок ще залишалися знеструмленими населені пункти на Чорнобаївщині, Уманщині, Канівщині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шквальний вітер у Черкасах ламає дерева, валить електроопори та пошкоджує електромережу (ФОТО)

Не можна забувати і про аграріїв, для яких буревій також виявився своєрідним стресом. Адже на Черкащині сформувався непоганий врожай і вал зерна прогнозувався на рівні 3,8 млн тон. Та важливо не тільки виростити урожай, а й зберегти його.

– На Золотоніщині поруйновано дах ферми, у «Нібулону» знесено одне зерносховище, знищено 400 гектарів кукурудзи, 120 гектарів сої, 60 озимої пшениці. На Канівщині в компанії «Урожай» знищено ріпаку 132 гектари, 390 гектарів соняшнику, 1097 гектарів кукурудзи, 260 гектарів пшениці тощо. Подібні проблеми на Драбівщині, Уманщині. Загалом за першу добу обстеження можемо сказати про знищення 7 тисяч гектарів сільськогосподарських посівів, – розповів начальник управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігор Колодка.

Перший заступник начальника Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області Сергій Озеран зазначає, що після ліквідації всіх наслідків буревію слід зібрати нараду і провести корективи.

– Зокрема, щодо покращення роботи фахівців, щодо мобільності, проведення необхідних заходів. Такий аналіз необхідний. Хоч наголошу, що служби спрацювали оперативно, – сказав рятувальник.

А перший заступник голови ОДА Віталій Коваль зауважив, що слід обрахувати збитки, щоб можна було виділити кошти і з районних, і з обласного бюджетів та направити як на допомогу людям в цілому, так і на об’єкти соціальної сфери – лікарні, школи.

Також він порадив освітянам звернути увагу на продукти в дитячих таборах. Зокрема, дав завдання начальнику управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерію Данилевському скоординувати роботу з профільними управліннями на місцях та у співпраці з керівниками таборів перевірити продукцію, щоб діти не отримали у спеку зіпсовані продукти. Бо як зауважив Віталій Коваль, без електрики могли залишитися і пришкільні табори, а це є тривожним дзвіночком для зберігання продуктів харчування.

реклама

Коментарі  

 
-1 #7 Гоменюк В.В 07.07.2017 13:58
А Перший заступник начальника Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області Сергій Озеран це син Анатолія, який в мене працював на АЗС ??? Якщо так, то молодець...батько теж був хорошою людиною
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #6 Регіональна Тальнівщина 05.07.2017 14:38
Цитую федор принципиальный:
Черкащан ждет голодомор,скоро начнется


так навіщо чекати? все наванговане вже є в ДНР чи Фєдя іншої думки і "домбас продовжує годувати Украіну"?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #5 мАКСИМ 04.07.2017 21:30
кількість мінусячих свідчить про кількість СкрепноВатної Худоби на сайті.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #4 федор принципиальный 04.07.2017 08:53
Цитую Фєдька, іди на!:
Цитую федор принципиальный:
Черкащан ждет голодомор,скоро начнется очередной подъем цен на продукты

Що ж ти каркаєш постійно, падаль?!

Юра,хоть мост через Днепр отремонтируй за 6 месяцев....
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 Фєдька, іди на! 03.07.2017 20:10
Цитую федор принципиальный:
Черкащан ждет голодомор,скоро начнется очередной подъем цен на продукты

Що ж ти каркаєш постійно, падаль?!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #2 мАКСИМ 03.07.2017 19:15
Цитую федор принципиальный:
Черкащан ждет голодомор,скоро начнется очередной подъем цен на продукты-везет же ткаченко иего "соратникам",в "МОЛЛИ" хоть не эаходи,сброс цен только на пакет.

Не дождёшся. Без пуйла или Сталина голодомор в Украине невозможен в принципе.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #1 федор принципиальный 03.07.2017 17:42
Черкащан ждет голодомор,скоро начнется очередной подъем цен на продукты-везет же ткаченко иего "соратникам",в "МОЛЛИ" хоть не эаходи,сброс цен только на пакет.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100