реклама

реклама

У «Черкасигаз» заявляють, що в разі недобросовісної роботи теплопостачальних підприємств по районах відключатимуть газ в будь-який період року. Голова ОДА покладає всю відповідальність за таку ситуацію на керівників районів і міських голів.

29E4E4FE-FF05-4EC3-95DF-41CFBCFCE9BA_cx0_cy5_cw0_w1023_r1_s

На Черкащині деякі міста ризикують залишитися без газу взимку через невиплату боргів за паливо. Про це йшлося на нараді в ОДА 4 вересня. І хоч Черкащині займає друге місце в Україні по оплаті підприємствами теплоенергетики за спожитий природній газ, проте смілян чи чигиринців, які можуть замерзнути взимку, це мало радує.

У цілому, область заборгувала за спожитий газ майже 336 мільйонів гривень. Цікаво, що 53% всього боргу, а це 178,2 мільйонів має ТОВ «Смілаенергоінвест». Також борги мають підприємства Умані, Чигирина, Звенигородки, Жашкова, Канева, Кам'янки, Чорнобая, Драбова, Корсуня.

– У Чигирині підприємство перебуває в критичній ситуації і джерела покриття цих боргів немає. Загроза опилювального сезону по Чигирину існує. Так само по Смілі, де ми не бачимо шляхів погашення боргу, тож там існує загроза зриву опалювального сезону. Наголошу, що за минулий опалювальний сезон борг становив 90 мільйонів гривень, а загальний приріст боргу за рік склав майже 80 грн, – зазначив директор Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської ОДА Сергій Демиденко.

Керівник «Черкасигаз» Сергій Буян пояснив, що відтепер ставлення до боржників буде ще більш жорстке. Адже з 1 січня введена в дію така категорія як небаланс, тобіж наступна система: якщо Укртрансгаз не виділив номінацій для споживача природнього газу, а споживач його використовує, то це і називається «небаланс». І витрати автоматично перекладаються на «Черкасигаз».

– Це падає нам на плечі. Несвоєчасні розрахунки, несвоєчасне отримання номінації. Це тягне проблеми. Так, минулого опалювального сезону ми всі намагалися вирішити питання, підписували графіки погашення заборгованості, але ряд підприємств дозволяли собі не виконувати графіки. Через це в них не було номінацій, але газ вони продовжували брати. Цьогоріч ми діятимемо інакше. Якщо в компанії не буде номінації з 1 січня, то ми з 1 січня і обмежуватимемо подачу газу. Не буде номінацій і ми припинятимемо постачання в будь-який період року. І на жодні домовленості щодо реструктуризації заборгованості ми не йтимемо, бо це не враховуватиме тих штрафних санкцій, які виставлятимуться на наше підприємство. Тож вихід тільки один – погашати заборгованість, – зазначив Буян і прочитував класика: «Утром — деньги, вечером — стулья».

Демиденко зауважує, що в Смілі і Чигирині не бачить можливості погашення боргів за газ. Мовляв, у Смілі величезні борги, а в Чигирині всього 500 абонентів і та легше перевести населення на альтернативні види опалення.

На нараді вислухали і заступника міського голови Сміли Олександра Риджаніча, який розповів про судову тяганину з підприємством-боржником та про те, що там планують запускати комунальне підприємство для опалення городян.

– «Смілаенергоінвест» є оператором спільної діяльності і борги лежать на майновому комплексі. І якщо піде піде «Смілаенергоінвест», то хто погашатиме борги? Юридичного дослідження, хто платитиме борги в разі уходу «Смілаенергоінвесту» у вас немає? – здивувався Демиденко.

Риджанич це підтвердив, але пообіцяв, що газ у Смілі взимку таки буде.

– То ви впевнені, що «Смілаенергоінвест» отримає номінацію? – запитав голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко.

– Ні, – сказав Риджаніч.

Голова ОДА дав вказівку провести в Смілі нараду за участі підприємства, відправивши на нараджу заступника Сергія Овчаренка.

Нагадаємо, що минулої зими у Смілі не раз відключали тепло через борги теплопостачального підприємства, при тому, що населення справно розраховується за газ.

Так само немає коштів на покриття боргів і Чигирин. Але там на нараді публічно пообіцяли встигнути до опалювального сезону перевести населення на альтернативні види палива. Те ж саме щодо підприємств та організацій. Проте це здивувало керівника «Черкасигазу».

– Нас, грубо кажучи, Чигирин… Розповів нам про те, що ми не отримуємо мільйони гривень, які вони фактично вкрали з нашої труби. Тобто це ще раз підтверджує нашу позицію. Якщо не буде номінацій на газ, то ми відключатимемо підприємство. Бо такі подарунки долі наше підприємство просто не витримає фінансово, – зазначив Сергій Буян.

Він порадив усім також промоніторити ситуацію з вузлами обліку природнього газу, зауваживши, що в медичній галузі ситуація краща, ніж в освітній.

– Закликаю всіх гасити заборгованість і дотримуватись положень, які допоможуть вчасно отримувати номінації, – зазначив Буян.

реклама

Коментарі  

 
0 #5 Сергій 25.09.2017 17:48
178,2 мільйонів має ТОВ «Смілаенергоінв ест»- то брехня, нащо ви людей обманюєте????!
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article?art_id=245237896&cat_id=245070661
Тут написано, що 90 мільйонів на 2017 рік. Або Енергоінвест в цьому році погасив борг на половину, або ви брехню поширюєте!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #4 Перевірено 21.09.2017 08:10
"Голова ОДА дав вказівку провести в Смілі нараду, відправивши на нараджу заступника Сергія Овчаренка"(с).
Де цей тип на нараді - тій справі капут. Шкода Смілу :sad:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #3 правда 05.09.2017 15:42
Та не буде взимку в Смілі газу, і не сподівайтеся! У смілянської влади інший клопіт. Вони пиляють ********
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #2 Автомобіліст 04.09.2017 22:20
Смілянскі гроші за газ потрібно шукати у кіпрських офшорах, за якими стоїть колишній мер Решетняк та його друзі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Щука 04.09.2017 18:34
Товариш буян! У Чигирині живуть прості і щирі українці, а ти їх називаєш крадіями. Сволоч, ти буян!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100